Fibenare Classic 6 húros elektromos gitár

Először nézzük meg a Fibenare Classic egyik 6 húros modelljét.

A gitár vonalvezetését a Stratocaster hagyományok ihlették, alakították ki, azonban több ponton jócskán eltér attól. Súlypont elrendezése az eredetiéhez képest eltérő, mondjuk meg bátran, jobb lett, mint az ősi darabé. Ha egy pillantást vetünk a nyak és test csatlakozására a hátulján, akkor látható, hogy ez esetben is egy csavarozott nyakú konstrukcióról van szó, kissé gömbölydedebb simább átmenetet képezve a nyak és a test között.

A két oktávos nyak jávor és mahagóni laminálásával készült, hosszában teljesen egy darabból kialakítva. Húrhosszúsága 650 mm. Rózsafa fogólappal és tartós kopásálló bundozással. A test ennél a darabnál mahagóniból készült, viszont a felső része sávos mintázatú jávor. A Fibenare gitárokra egyre inkább jellemző a természetes kivitel, műanyagok helyett is inkább fagyökérből hasított metszeteket használnak a test anyagának felső esztétikai borítására, kopólapnak és újszerű módon a hangszedők csévetestének felső burkolatát is nemes fából készítik. A gitáron nincs kopólap és a hangszedők is keret nélkül ülnek a fészkükben.

Jól látható a bronzból marógépen készült, krómozott Floyd Rose rendszerű tremoló szerkezet, melyet több ponton is tovább fejlesztettek. A húrbefűzést egyszerűbbé tették, és a csuklópontba egy titántartalmú ötvözetből készült élt raktak. Így a tremoló garantáltan vissza fog állni a helyére hosszú évek múlva is, mivel nem fog elkopni és lecsorbulni az éle. Ennek a gitárnak nem áll érdekében szétesni...

Ezt csupán azért mondom, mert a mai gitárok 90 %-a a fogyasztói társadalom alapvető törvényeivel összhangban kell, hogy készüljön. Ez annyit jelent, hogy a gitárt meghatározott élettartamra készítik, mint az autót, hogy az egy idő után garantáltan szétessen és javíthatatlanul eldobhatóvá váljék. Ez tartja életben a gazdaságot... Egy gyakori párbeszéd: ( -" Apa vegyél nekem egy gitárt - Jól van fiam, veszek egy olcsó kínait." 1 év múlva " - Apa szétesett a gitárom! – Nem baj fiam dobd ki, veszünk egy másikat...")

A Fibenare gitárok kivitele makulátlan, fényezése hibátlan, magas fényű lakkbevonata tartós. A Classic sorozat e darabjában 2 alnico mágnesű humbucker hangszedő van passzív elektronikával. A nyaknál elhelyezett hangszedő szimpla méretű, de két magos tekerccsel humbucker változatban. Három állású hangszedő váltó kapcsoló, egy hangerő és hangszín, valamint egy pickup osztó kapcsoló képezi az elektronikát.

Érdekes a fej formája, mely mára jellegzetes Fibenare formaként tűnik fel, bár ehhez hasonlót tucatnyit látni más gyártmányú gitárokon is itt azonban a test formájával kellemes harmóniában van.

A nyakban elhelyezett feszítő pálca ezüstacél szálakból készül, gyakorlatilag örök élet az élettartama.

Hangjáról már erősítő nélkül is sokat lehet regélni. A szokásosnál nagyobb hangkitartás, határozott pengetési tranziens jellemzi. A tremolószerkezet úgy működik, mint egy akkumulátor, nagy tömege tárolja a rezgési energiát és azt állandóan visszapumpálja a rendszerbe. Innen a nagy hangkitartás. A kart lehet tépni nyúzni, a gitár nem hangolódik el.

Erősítőn meghallgatva, a tiszta hangszínei gyönyörűek, áttetszők, széles sávúak és dinamikusak. Minden pickup állás és kombináció hoz valami szokatlant, amit más gitárokon nem hallani.

Torzított hangszíne homogén, egyenes, gazdag és magvas, nagyon jól harap, bár mindezek a tulajdonságok az erősítőtől is függenek. Felharmónikus tartalomban rendkívül gazdag, bárhol lehet a hüvelykujjal a húrt érintve "füttyenteni" vele, ahogyan azt Zakk Wylde veterán gitárosunk annyira behozta a gitárjáték technikai palettájára még Ozzy idejében.

478.000,-Ft-os árát a tudásához és minőségéhez nem tartom túlzónak, ha figyelembe veszem mit árulnak ennyi pénzért idehaza "gitár" címén. Ez is egy olyan gitár, amit egyszer meg kell venni, és a gitár, mint probléma ki van pipálva, nem probléma többé.

Ezúton szeretném megköszönni az Eldorado Hangszerkereskedésnek, hogy a tesztre rendelkezésünkre bocsátotta a gitárokat.

Szabó Sándor

Kapcsolódó linkek:

2006-10-27 00:23:59