Fibenare Classic 7 húros elektromos gitár

A metálzene az elmúlt évtizedben felfedezte a mélység birodalmát és a D-re, Ciszre és C-re lehangolt E húr után elkezdtek gondolkodni a 7 húros verzión is, ami mára elterjedtnek mondható. A hetedik húr legtöbbször H-ra van lehangolva, változatlanul 650 mm húrhosszúság mellett. A Fibenare is válaszolt erre az igényre. A 7 húros változat vonalvezetésében követi a 6 húrosat. Csakúgy, mint a Classic sorozat teste égerből, a nyaka jávorból készült, rózsafa fogólappal. A fotón a testen megcsillanó mintázat az csak a környezet visszatükröződése. Elnézést kérek, hogy nem műtermi minőségűek a fotók, azonban a lényeg mindig látható rajtuk. Jól látható a 2 oktávos nyak, a hét húrosra méretezett szélesebb nyak és a 7 hangolókulcsot tartó fej.

Az alábbi képeken néhány részletet mutatok be. Látható a fej kialakítása, a nyak és a test csatlakozása. A gitár kidolgozása rendkívül igényes, hibátlan anyagokból készült minden eleme. Az egyik képen látható, hogy a húr befűzése hátulról történik.

A gitár 2 db alnico mágnesű dupla magos humbucker hangszedővel van felszerelve. A képen jól látható, hogy mindössze egy hangerő és egy hangszín potméter és egy 3 állású pickup váltó képezi a kezelőszerveket. A gitáron kopólap nincs, a hangszedők a 6 húros változathoz hasonlóan egy üregbe vannak besüllyesztve.
A gitár húrlábja fix megoldású, vagyis tremoló szerkezet nélküli, azonban az oktáv és a húr magasságának állítása lehetséges. A húrláb ennél is bronzból készül. A húrok a fejnél is egy bronz nyeregre támaszkodnak.

A hangszedők a 6 húros változatnál is látott módon ízléses faborításúak. Az egész hangszer nagyon természetes kellemes érzésű. A húrkulcsok Gotoh Mini típusúak.

A gitár már akusztikusan azaz erősítő nélkül megpengetve is azonnal érezteti a megszokottnál lényegesen hosszabb hangkitartást és a nagyon határozott pengetési tranzienseket. Nem is csoda, hiszen nincs semmi, ami elszívja a húr energiáját. A hangszedők is alacsonyabb fluxusú alnico mágnesekkel készültek, így az sem fékezi a húr rezgését annyira, mint egy kerámikus mágnesű hangszedő. A rendkívül hosszú hangkitartást persze a kissé megnövekedett nyak tömeg is elősegíti.

Erősítőn a gitár azt a benyomást kelti, mintha le lenne hangolva D-re, annyira telten és vastagon szól, miközben a rendes standard E hangoláson volt, plusz a H húr. A Benedek testvérek sok éves kísérletezését dicséri az is, hogy a H húr ugyanolyan feszesen szól, mint a többi. Ez elsősorban a hangszedő speciális tekercseléséből és a mágnesek megfelelő elhelyezéséből adódik. A hangszín az egész tartományban kiegyenlített, azaz tökéletesen jól lehet szólót játszani vele a legmagasabb fekvésekben is, és zúzni a legmélyebb húrokon.

A hangszedők úgy vannak párosítva, hogy a gitár minden pickup állásban egyenlő hangerőt nyújt.

Tiszta hangszíne tiszta, de meleg és vastag, kellemes édeskés középtartománnyal azonnal elárulja, hogy egy univerzális gitárral állunk szemben. Bár 7 húros gitáron többnyire csak a metálosok játszanak, most azt üzenem nekik, hogy a kulturált zúzáshoz keressenek egy kulturált hangot is. Hogy mi a kulturált zúzás? Az, hogy a gitáros ugyanolyan igényes a hangszínére, mintha mondjuk klasszikus gitáros lenne, és a metálban elsősorban zenei kifejezést lát és keres. Ez a kultúrált zúzás.
A torzított hangszíne, iszonyú széles, de feszes még a H húron is. Azt bizonyára nem kell mondanom, hogy aki 7 húros gitározásra adja a fejét, az kis 1-2 hangszórós kombókkal ne kezdjen, mert a 7. húrból semmit sem fog hallani és még azt hinné, hogy a gitárral van baj.

A gitár ára éppen tökéletesen összhangban van a tudásával és a minőségével. Ebbe azt is beleértem, hogy idehaza még éppen meg lehet fizetni a maga 407.000,- Ft-os árát, amit nem tartok túlzónak ahhoz képest, amiket idehaza lehet kapni. Ugyan nyugaton háromszor ennyit is szoktak kérni egy ilyen kaliberű hangszerért. Sajnos egyes nagy márkákkal annyira elszaladt a ló, hogy az áruk egyenesen sokkoló. Nem akarnám megnevezni, de egy nagy amerikai márka közel egymillióért és a fogólapja finoman fogalmazva gyalázatosan volt megcsinálva, a nyak inkább lemázolva volt, mint kipolírozva, szóval messze a koreai gitárok színvonala alatt, ami viszont ma már egyáltalán nem mondható rossznak.

A 7 húros Fibenare Classic igazi profi hangszer. Javaslom, hogy legalább egy próba erejéig törüljük ki magunkból az antisovinizmust és próbáljuk elhinni, hogy ezek a fiúk világszínvonalú gitárokat készítenek. Megéri, mert nagyszerű élményben lesz része aki kipróbálja és előfordulhat, hogy egy életre beleszerettek ebbe az egyáltalán közönséges gitárba.

Ezúton szeretném megköszönni az Eldorado Hangszerkereskedésnek, hogy a tesztre rendelkezésünkre bocsátotta a gitárokat.

Szabó Sándor

Kapcsolódó linkek:

2006-10-27 00:36:27