Fibenare elektromos gitárok

Honlapunk indulásakor már írtam egy írást egy Fibenare elektromos gitárról. Most azonban kissé közelebbről és átfogóbban mutatom be a Benedek testvéreket Benedek Csabát és Benedek Árpádot, valamint munkáikat, ezúttal 3 csúcskategóriás gitárjukat.

Ismeretségünk nem újkeletű, hiszen még a kilencvenes években ismertem meg Benedek Csabát, aki a műszaki egyetemi tanulmányai mellett is már fúrt és faragott. Kezdetben saját maguknak készítettek gitárokat, mivel nem volt pénzük, hogy vegyenek egy gyári gitárt. Később elkezdtek gitárjavítással is foglalkozni, így volt alkalmuk megismerni a sorozatgyártású gitárok minden előnyét és hátrányát.

Benedek Árpád közben hangszerkészítést kezdett el tanulni, azonban a szakmában tapasztalható széthúzások, és rossz hangulat miatt a tanulmányait félbeszakította, majd ha lehet még nagyobb erővel és elszántsággal kezdte saját útját járni.

A pályafutásukat illetően nagyon fontos motiváló tényezőként szerepelt az is, hogy vidékről származnak, Kecskemét városából. A fővárosi hangszerkészítő "elit" így nem is fogadta be őket, ezért mindkettőjüknek 10-szer többet és jobban kellett dolgozniuk, hogy elismerést vívjanak ki maguknak. A gitárkészítés aztán kezdett véresen komoly fordulatokat venni. Hamarosan műhelyt béreltek Csepelen és az elmúlt évek alatt teljesen gépesítették és felszerszámozták a műhelyt. A munkák különféle fázisai megoszlanak közöttük, Csaba főleg a fém és elektronikai munkafázisokat végzi, Árpád a famunkát. Ezen belül is, ha kézi munkáról van szó abban Árpád veszi ki a részét, azonban a gépi megmunkálásokban, legyen az fém vagy fa, Csaba a főszereplő.

Most már egy évtizede figyelem a munkájukat és elmondható, hogy az egyetlenek, akik nemzetközi viszonylatban is ismertté váltak. Kitalálták a Fibenare márkanevet, mely most már egyre jobban cseng mindenfelé. Az elmúlt években már a Frankfurti Vásáron is kiállítanak önálló standjukon. Nem is Magyarország lenne, ha nem mutatkozna annyi irigység körülöttük. Több hangszerkészítő jelenleg is hallatja rosszalló véleményét az egyre népszerű testvérpárról. Aki ismeri a hangszereiket, az tudja, hogy csak az irigység mondatja velük azt, amit mondanak. Én magam is szomorú vagyok ezért, mert arra ismerek rá, hogy ebben az országban nem igazán kedveli senki sem a másikat. Ez egy ilyen hely.....kicsi és sok benne a tehetség, akik nehezen férnek egymás közelségében...

Az elmúlt években idehaza is eljutott néhány ember arra a felismerésre, hogy a személyre szabott gitárrendelés lehetővé teszi olyan hangzás elérését, amit sorozatgyártású széria hangszereken nem lehet elérni. Jelenleg is rendszeresen teljesítenek megrendeléseket normál és basszus gitárokból egyaránt Spanyolországa, Angliába, sőt Japánba is. Ezt pedig nem lehet immár elvitatni tőlük, valamit sikerült elérniük, amit mások is elérhettek volna, ha legalább, megpróbálták volna.

Évek alatt sikerült olyan faforrásokat találniuk, melyek akusztikailag és esztétikailag is a legmagasabb színvonalúak. Csaba hosszú éveken át végzett kísérleteket, mérnök ember lévén végzett bonyolult számításokat, és több száz hangszedőt tekercselt meg, mire megtalálta azokat a módszereket, és anyagokat, amikkel ma bármelyik népszerű nyugati hangszedő márkának minőségével felvehetik a versenyt. Hosszú út vezetett idáig.

A másik különlegesség a hengerelt bronzból készült tremoló szerkezetek gyártása. Mivel kis sorozatokat készítenek, így lehetőségük van minden egyes alkatrészhez a legjobb és legnemesebb anyagokat kiválasztani, valamint minden alkatrészt marógépen egyedileg megmunkálni. Ha valaki csak kézbe veszi a gitárjaikat egyetlen pengetés után azonnal hallja és érzi, mennyire másként reagál a hangszer minden érintésre. Azazhogy azonnal reagál és a megpengetett húr energiája jobban hasznosul a gitárban.

A titok csupán annyi, merthogy ez nem is titok, hogy a nagy darabszámban készült tremolók anyaga öntvény, mely legyen az bármely ötvözet, közismerten rezgéscsillapító tulajdonságot mutatnak. Mégis ezt használják, pedig tudják, hogy ez nem a megfelelő anyag, azonban könnyű és olcsó a gyártásuk, ezért itt kompromisszumot kötnek. Hiába vásárolja meg valaki a leghíresebb és legdrágább gitármárkát, a tremolószerkezet a gyenge pontja a gitárnak, azaz a gitár lehetne még jobb is... de nem lesz jobb.

A Fibenare teljes történetét honlapjukon minden egyébbel együtt megtekinthetitek: http://www.fibenare.hu

A bemutató bevezetés után a következő 3 írásban szeretnék bemutatni 3 Fibenare gitárt.

Szabó Sándor

2006-10-27 00:23:17