Fibenare Erotic 6 húros elektromos gitár

A Fibenare fiúk okosan döntöttek, amikor azt ötlötték ki, hogy kellene egy a hagyományos formavilágtól valamelyest eltérő, szokatlan, egyeseket esetleg provokáló vagy sokkoló formát kitalálni, amitől a gitár még gitár marad, de egy idő után mintegy márka védjegy lehet. Kész van, megcsinálták. Ez az Erotic sorozat. Hogy mitől és mennyire erotic, azt ki-ki maga döntse el.

A forma alapján inkább azt gondolhatnánk, hogy ez egy basszus gitárhoz jobban illene, merthogy valamiért a basszusgitárosok és a basszus gitár készítők is mintha nagyságrenddel több fantáziával lennének megáldva. Még mindig bosszantó az a görcsösen fenntartott hagyomány, hogy csak LP és strato formák lehetnek.

Mindegy is, ez így van és nincs mit tenni. A gömbölyded forma azonban egyáltalán nincs rossz hatással sem a hangra, sem a szemre. Kissé különc. Különc forma, különc gitárosoknak. Ez a darab mahagóni test alsórésszel és jávor fedlappal készült. Az egész hangszer olyan "nagyon háromdimenziós" . Súlypontja tökéletes, a kézhez nagyon kellemesen simul. Ha vetünk egy pillantást a részleteire, akkor lassan kibontakozik egy karakter, ami csak az Erotic-ra jellemző.

A nyak ragasztva van a testhez, és a képen is látható sima átmenettel tökéletesen illeszkedik a kézbe magasabb fekvésekben. A két dupla magos humbucker hangszedő faborítású. Az Erotic kezelőszervei, potméterei és hangszedő kapcsolója egy süllyesztett síkban helyezkedik el a képen is látható módon. A nyak és a test csatlakozása oly módon van eldolgozva, hogy a felső fekvéseknél tökéletesen kényelmes hozzáférés van mindenhol. Gondoljunk csak egy pillanatra a jó öreg Fender Stratóra. Nem akarnám bántani azt a legendás csodát, csak szomorú vagyok, ha arra gondolok, hogy az emberek nem akarnak egy kényelmesebb Stratót, és ma már a gyár sem engedi, hogy bármit is változtassanak rajta. Ugyanúgy gyártják ma is az összes hibájával együtt. Igen, a legenda és a hagyomány...!

Az Erotic gitárokra is Gotoh Mini húrkulcsokat szereltek.

 

Az Erotic sorozatba is a Fibenare bronzból készült Floyd Rose rendszerű, tovább fejlesztett tremoló szerkezete került.

A gitár passzív elektronikája a két zajmentes dupla, alnico mágnesű hangszedőből, egy hangerő potméterből, egy hangszín potméterből, egy 3 állású pickup váltóból és egy 2 állású forgó kapcsolóból áll, mely a pickupok tekercs magjainak belső összekötését kapcsolja. Ezzel mindig zajmentes állást kapunk, azonban az egyik soros kapcsolású állásban egy vastag hangzású, a másik párhuzamos összekapcsolásban egy fényesebb tisztább hangszínt kapunk.

A gitárt erősítőn meghallgatva azonnal feltűnt a Classichoz képest melegebb hangszíne, és hangszedői is úgy tűnik nagyobb jellel pumpálják az erősítőt. Ugyanúgy harapós a torzított hangszíne, mint a Classic-é, de annál vastagabb valamelyest. A hangkitartása viszont egészen elképesztő. Úgy akusztikusan, mint erősítőn keresztül hallgatva. Nem is véletlen, hogy az Erotic a Fibenare csúcsmodellje.

Ára, ha lehet hinni az árcimkének, akkor 999.000,- Ft. Itt persze megakad a lélegzet, és ha sokáig nézi az ember, akkor bizonyára mesterséges légzést és elsősegélynyújtást kell alkalmazni egy idő után. Azt ma már tudjuk, hogy Angliában és Japánban szívesen fizetnek ennyit egy ilyen jó gitárért, de csakis azért, mert az ottani értékrend más, és van rá kereslet. Idehaza ez az ár még akkor is felborzolja a kedélyeket, ha tudjuk, hogy sokkal precízebb munka, jobb anyag van benne, mint a híres amerikai márkák egyik másikában. Egy puhatokban egy ilyen gitárt nem etikus árulni. Miként az ékszernek is készítenek dobozt, egy ilyen gitárnak is illene egy hozzá méltó masszív, plüss bélésű tok, ami azt fejezné ki, hogy ez nem az a kategória, amit egy trapéz alakú papírdobozban is haza lehet vinni, de nem is az, amit egy puha tokban. Ha lenne egy igen komoly gyönyörű kemény tokja, akkor a magas ár máris megbocsáthatóbbá válik.

Epilógus

Végre, akad hazánkban is valaki, valakik, akik megtanultak világszínvonalon gitárokat készíteni. A gitárok használati értékét leginkább az emeli meg, ha a beépített anyagok és az elkészítés módja miatt hosszú élettartam várható el a gitártól. Ebben az esetben mindhárom Fibenare modell teljesíti ezt.

A minőség ár tekintetében a Classic gitárokat korrektnek tartom. Kétségtelen volt, hogy a három gitár között az Erotic nyert a hangzásával, azonban a hazai viszonyokat ismerve ez az ár irreális. Azt ma már mindenkinek tudni kell a mai Magyarországon, hogy a fogyasztói társadalomban mindenért annyit kérnek, amennyit az emberek hajlandók érte fizetni. Vegyük például a gyógyszereket. A gyár legalább ezerszeres haszonnal dolgozik, de a beteg megveszi... Ha tehát valaki hajlandó egy milliót fizetni a gitárért, akkor rendben van, ennyit lehet érte kérni. Persze az más kérdés, hogy tényleg fizetnek-e érte ennyi pénzt itthon.

Nézzünk egy másik összehasonlítást. Amíg egy közepes színvonalon összedobott Gibson mandolinért 4,5 millió forintot kérnek, vagy egy hasonló színvonalú Gibson Super 400 jazz gitárért 6,3 milliót, addig ne is legyetek szégyenlősek és ti is kérjétek meg a tiétek árát Fibenare fiúk! Ezen a ponton már nem lehet hangszer értékről beszélni, csak arról, hogy ki mennyire mond nagyot.

Ha valaki túl nagyot mond, attól vakulnak az emberek, mint mezei nyúl a fényszórótól... Esetleg ki lehet próbálni azt is, amikor a bankban hosszú sor áll és nem akarod kivárni a sorodat, csak kérdezd meg valakitől hangosan, hogy melyik ablaknál lehet 100 millió kölcsönt felvenni. Valaki azonnal a segítségedre fog sietni a bank munkatársai közül, mert nagyot mondtál...

Azt gondolom, hogy a mai Magyarországon, ahol iszonyú szegény és iszonyú gazdag emberek élnek egyfajta igazságtalanul egyoldalú szimbiózisban, ahol a hajléktalan félreugrik a 16 méter hosszú limuzin elöl nehogy elüssék, ott ez az ár kimondható.

Ezúton szeretném megköszönni az Eldorado Hangszerkereskedésnek, hogy a tesztre rendelkezésünkre bocsátotta a gitárokat.

Szabó Sándor

Kapcsolódó linkek:

2006-10-28 13:09:31