Furman Power Factor Pro
Áramkondicionáló szűrő tápegység

Amikor a szaksajtó nem ír ilyen és hasonló dolgokról, addig még a megnevezésük is sok esetben probléma. Remélhetőleg azonban sikerült a fenti címmel talán kissé még túl is biztosítva, megtalálni a bemutatandó eszköz nevét. Mindent kifejez. Kifejezi azt is, hogy mire való és azt miként teszi.

A Furman elég " furmány" módon több technológiai újítást foglalt bele ebbe a termékébe. Mire való ez a készülék? Használható minden olyan helyzetben, ahol tiszta tápfeszültségre van szükségünk, ahol számottevő a meglévő hálózati feszültség ingadozása, ahol digitális eszközök vannak, merthogy ezek tolerálják legkevésbé a feszültség ingadozást, valamint ahol 45 Amperig áram csúcs léphet fel. Ilyen helyzetek otthon a házi stúdióban, színpadon, zenei és multimédiás alkalmazásban, nagyobb professzionális hang- és videostúdiókban adódnak.

A készüléket egy masszív, bárhol elhelyezhető ék alakú dobozba szerelték, megkönnyítve ezzel a csatlakozások hozzáférését, valamint az aktuális működési állapotokat jelző LED-ek láthatóságát. Tekintsük át, mit tud a készülék!

A Clear Tone Technology nevű eljárás azt garantálja, hogy bármilyen hangtechnikai eszköz, erősítő, felvevő, stb., melyet ezzel a szűrő tápegységgel táplálunk hallhatóan tisztábban, áttetszőbben és nyugodtabb hangképpel fog szólni. Ezen felül pedig az erősítő dinamikatartománya is meg fog növekedni.

Sok esetben hallani turnézó muzsikusoktól, hogy a más-más helyszíneken másként szól a hangszer. Az elektromos gitárok nem harapnak úgy ahogy máskor, valami hiányzik a hangból, ami korábban megvolt. A szintetizátorok orrhangon szólnak, elvesztik tiszta áttetszőségüket, máshol és máskor nem. A basszus elveszti az ütését, Mindez a szennyezett tápfeszültségtől van. Ezek a jelenségek a Furman szűrő tápegységek használatával nem fordulnak elő.

Az SMP+ pedig arról biztosít, hogy a legmagasabb szintű védelmet nyújtja a rákapcsolt fogyasztók számára.

A hagyományos, korábbi szűrő tápegységeket valójában nem létező laboratóriumi körülmények viszonyira tervezték. Éppen ezért egyik másik szűrő táp sokkal többet rontott a hangrendszer hangzásán, mint amennyit javítani szándékozott volna. Az áramkörökben rezonáns csúcsok alakultak ki, mely ugyanolyan szennyezést jelent, mint ami a bejövő tápfeszültségben van. Egyik másik hagyományos tápegység +10 dB zajt vitt a rendszerbe. Ami még ennél is rosszabb, adatvesztés a digitális tartományban, rendszerek lefagyása és újra bootolása, digitális konverterek feszültségtüskék miatti végleges meghibásodása. Sok rejtélyes, definiálatlan hibajelenség az esetek 95%-ban a rossz tápellátástól keletkeznek.

Az alábbiakban a Power Factor Pro blok sémája látható, miként következnek egymásután a fő áramkörök.

Az SMP+ áramkör elnyel minden kisülésszerű gyors áram tüskéket, zavaró hirtelen tranzienseket. A védelem többféle módon valósul meg, egymás után több védő áramkör csatlakozik sorosan. A Linear Filtering Technológiával készült (LiFT) áramkör véd az ideális színuszos jelre rárakódó, rámodulálódó összes zavartól, az Extreme Voltage Shutdown (E.V.S.) pedig a ki-bekapcsolásoknál jelentkező pillanatnyi szélsőséges feszültség lökésektől. Ez akkor is megvédené az eszközt, ha véletlenül más szabványú nagyobb feszültségű hálózatba dugná a felhasználó a tápegységet. Erre az időre ugyanis lekapcsol a rendszer.

A reagálási ideje mindössze 1 nanoszekundum. 6500 Amper rövididejű áramlökést képes kezelni, ami persze ritkán fordul elő, de erre az esetre is biztonságot nyújt.

Mindezek az áramköröknek együtt teljes biztonságú védelmi rendszert képez. A Power Factor Pro használatával tehát elkerülhető a rossz minőségű tápfeszültség ellátás miatt keletkező összes hiba, probléma.

Az eszközben kiküszöbölték a földelés irányából érkező szennyező jeleket, így a váltóáram ebből az irányból is garantáltan zavarmentes lesz. Az előlapon elhelyezett LED sor mutatja a bejövő feszültség értékét a tipikus alsó és felső határ között.

Az internetről letöltött vagy a prospektusokból felhasznált képeken amerikai szabványú csatlakozók láthatóak. A készülék hátoldalán találhatók a csatlakozások. 4 db táp kimenetre csatlakoztathatunk fogyasztókat.

A tápegység önmagában 12 Amperes maximális áramfelvétellel dolgozik, megszakítóval beépítve.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy gyár 3 évi garanciát vállal a termékre.

Mit mutatott a meghallgatás?

A teszt első részét az Oktopus Multimédia Intézetben végeztük. Kezdetben szkeptikus voltam, mint mindig, de hamar eltűnt a kétségem. A teszt egy jól ismert részletekben gazdag hangfelvétel CD-ről való meghallgatása volt először Power Factor Pro nélkül, majd azon keresztül táplálva. A felvételen kezdetben nem volt halható semmilyen drámai különbség. Pár perc hallgatás és ide oda kapcsolás után az alacsony szintű jeleken hallatszott a különbség. A csendes részeknél össze lehetett hasonlítani a zaj szövetét. Power Factor nélkül a zaj szövete durvább volt, szőrös, míg azon keresztül kisimult, homogénebb lett. A hangképen talán éppen a csendesebb részeken nyugodtabb simább hangképet lehetett hallani. Persze ez az eredmény nem tűnt nagyon drámainak, így másféle és összetettebb és egyben meggyőzőbb teszteket is végeztem, azt immár a saját stúdiómban.

Készítettem többféle felvételt vele és nélküle is. Először készítettem egy hangfelvételt, ahol az egész hangfelvételi lánc és az egész stúdió közvetlenül a falból vette az áramot DPA 4011 kardioid mikrofonpár egy RME Fireface 800 előfok/interface-el. Majd megismételtem a felvételt úgy, hogy a hangfelvételi lánc minden elemének hálózati tápfeszültségét a Power Factor Pro biztosította. Ha csak a két felvételt hasonlítottam össze, már ott is jól hallhatóan tisztább, áttetszőbb lett a felvétel. Valójában a hangok tranziensei tűntek elevenebbnek és innen érezhettem az áttetszőbb tónust is. A dinamikában nem éreztem hallható változást. A kísérlet másik szakaszában készítettem további felvételeket csöves mikrofonnal és csöves előerősítővel. Ekkor egy Groove Tubes AM40 kardioid mikrofon pár jele ment egy csöves DBX 586 mikrofon előerősítőbe. A konverterként az RME lett beiktatva. E csöves felvételen azonnal érezhetőbb volt a részletek szélesebb dinamika tartományban való megjelenése. A halkabb hangok tranziensei határozottabbak lettek. A finom részletek megelevenedtek. A kísérlet harmadik fázisában készítettem, egy-egy mixet reverbbel. Először a Power Factor Pro nélkül majd azzal együtt. Összehasonlítva a két mixet ekkor már határozottan hallható változás volt. Tisztább részletgazdagabb hangzást tapasztaltam, főleg a halkabb részeknél. Különösen a csöves hanglánc hangminőségén lehetett hallani a Power Factor Pro jótékony hatását. A hangkép szellősebb, áttekinthetőbb lett. Mindez érthető is, hiszen a mastering során így, vagy úgy további eszközök hagyják rajta nyomukat a hangzáson, a kompjúter, intefész, effektek, konverterek, sőt a lehallgató monitor is,melyek mind önálló hálózati táppal működnek.

A Power Factor Pro-val készült felvételeken semmiféle zavarnak nyoma sem volt. A hálózati zavarok kiküszöbölése egy ok, amiért érdemes beruházni erre az eszközre, azonban a hangkép, a hangzás áttetsző tisztasága az, ami még több inspirációt nyújthat egy kedvező döntéshez.

A Power Factor Pro remekül vizsgázott és ezek után érdemes elgondolkodni azon, hogy az egyre szennyezettebb tápvonalba érdemes beilleszteni egy ilyen áramkondícionáló rendszert.

A Furman termékek képviseletét a Chromatica Kft. látja el hazánkban. Az árakról és a termék boltokban való vásárlásáról a cég honlapján szerezhető információ.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2007-02-17 17:34:46