Gibson Custom Shop Slash Signature Las Paul elektromos gitár

A minap volt szerencsém közelebbről megtekinteni egy Gibson Custom Shop Slash Signature Les Paul gitárt. A modell keletkezéséhez érdemes pár gondolatot feleleveníteni. A Gibson azon klasszikus gitárgyártók közé tartozik, akik teljes egészében kiszolgáltatottak a piac hagyomány tiszteletének. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a Gibson a régi, fél évszázados márkáinak hírnevéből él, nem hajlandó semmilyen komoly, áttörő újításra, mert az elmúlt fél évszázad bebizonyította, hogy a piac nem tolerál semmilyen új modellt, bizalmatlanul fogadja és nem vásárolja őket. A vásárlók viselkedése, reagálása kissé már olyan, mint egy vallásban. Persze, rengeteg is a Gibson hívő! Így a cég teljesen a vásárlók ízlésének(ízléstelenségének) a kiszolgáltatottjává vált. (Nagyjából ez a helyzet a Fenderrel is.) A cég ettől még remekül prosperál és a vásárlók sznobságát kihasználva csillagászati árakon árulják gitárjaikat. Hangzatos szlogenjük az "Only the Gibson is good enough" tipikusan amerikai, kissé fellengzős és túlzottan magabiztos, ami nem is lenne baj, ismerve őket, ha az mindig úgy is lenne....

A Gibson az utóbbi időkben egymás után adja ki a történelmi sorozatát, benne híres rock gitárosok kedvenc modelljeinek újra kiadásával. Ez is csupán a régi modellek újra megjelenését jelenti, legfeljebb egészen apró eltérésekkel a klasszikus modellekhez képest. Híres sztár gitárosok nevével megjelölt úgynevezett Signature sorozatok mindig nagyon jól kelnek a piacon, a rengeteg utánzó és sznob ilyenkor mindent megmozgat, hogy vásárolhasson magának egy olyan gitárt.

Slash közismert rajongása a Gibson Les Paul Standard iránt megmozdította a Gibson cég fantáziáját is és hamar kötöttek egy szerződést Slash-el, miszerint a neve alatt kiadott Les Paul modell a Custom Shop sorozatban megjelenik és ez mindkét félnek komoly anyagi és reklám előmenetelt fog nyújtani. Ez így is történt és 2004 Január 21-én bejelentették a Slash Signature gitár megjelenését.

A kis előzmény után lássuk egy idehaza forgalomba került Slash Signature gitárt. Amikor Mezzoforte üzletében ráleltem a gitárra, akkor az már el volt adva és várta új gazdáját. Amikor kibontottuk a "zsírúj" gitárt meglepődtünk, a kivitelén, mert teljesen úgy tűnt, mintha elfelejtették volna kipolírozni a lakkozás után. Persze erről szó sincs, csak a Custom Shop modellek egyik másikánál igyekeznek a viseltes (Autenthic) állapotot visszaadni, amikor a lakk már bemattul kissé. Bár ez esetben ütődéseket meg karcolásokat nem tettek rá csupán úgy néz ki a gitár, mint ami már vagy 8 évet leszolgált. Mindez a külsejére vonatkozik, mert a hangja teljesen egy új gitár hangja volt, még bejátszásra várt.

Gibson Custom Shop Slash Signature Les Paul technikai adatai

Test

 • Tető anyag: jávor
 • Test anyag tömör mahagóni
 • Szél berakások: egyrétegű krémszínű a felső kontúron
 • Lakkozás: egyedi viseltes kinézetű sötét dohány sunburst

Nyak

 • Nyak konstrukció: 1 darabból álló mahagóni hosszú nyaktőkével
 • Fogólap anyaga: 22 bundos, rózsafa
 • berakások: trapéz alakú akril műanyag
 • Szél berakások: egyrétegű krémszínű díszítő csík
 • Nyak keresztmetszet: Slash egyedi profil
 • Húrhosszúság: 24-3/4" (628 mm)
 • Nyak szélesség a fejnél: 1-11/16"

Elektronika és szerelvények

 • Pickupok: Seymour Duncan Alnico Pro II humbuckerek, Fishman Powerbridge
 • Szabályzók: 2 hangerő, 2 hangszín, 3 állású pickupváltó, 3 állású mini-kapcsoló a Fishman piezzo hangszedőhöz
 • Szerelvények színe: Öregített nikkel
 • Húrláb, húrbefűző: TOM , Fishman/Stopbar
 • Hangolókulcsok: Vintage, tulipán alakú

Részletek

A gitár teljes egészében vintage kivitelű, néha zavarba ejtően viseltes kinézetettel, de ez egy ilyen szándékkal épített gitár. A nagyon drága nagynevű gitárokkal kapcsolatban én rendkívül kritikus vagyok, nem is véletlenül, hiszen sokszor a kivitelük meg sem közelíti a jobb koreai gitárok színvonalát, ára pedig adott esetben 20-szorosa azokénak. Ráadásul, amikor a fentebb említett kissé nagyarcú szlogen világít a képünkbe, akkor aztán a szkepticizmusomnak kötelezően helyet kell, hogy adjak. Ilyenkor aztán semmiképpen nem hallgatom el, ha bármi kis észrevételem is van a kivitelt, a funkcionálását, vagy a hangját illetően. Ez esetben nem tudok mit szólni, mert ez egy szándékosan viseltes gitár, ahol nincs helye a kivitelt illető kritikai megjegyzéseknek, a vásárló pedig ugyancsak nem fog reklamálni, hiszen ő éppen ilyet szeretett volna, innentől kezdve rendben is van a dolog. Mindössze egyetlen kritikai észrevételem lenne, hogy egy valamivel több, mint 1,2 millió forintos árú gitáron elvárnék egy szép szabályos, esztétikus erezetű jávor fedőlapot. Ez esetben ez elmaradt.....

A gitárba két darab Seymour Duncan Alnico mágnesű APH-1 jelű Pro II típusú hangszedőt építettek. Hangjuk a speciális Alnico II mágnesnek köszönhetően nagyon zenei, édeskés közép és magas tartománya ideális overdrive rock hangzást biztosít. A hangszedők kimenete közepes. (Akiket érdekel a hangszedők részletei, azok a honlapunkon ide kattintva megtalálhatják a Seymour Duncan pickupok összehasonlító táblázatát magyar nyelven.)

Játékkényelem

A Les Paul gitárok játékkényelméről írni "kényes téma". Mindenki tudja, hogy dög nehezek, a nyakuk általában vastag, és akik több gitárt is használnak, számukra gyakran gondot okoz a gyors átállás. És érdekes módon nem hajlandók változtatni rajta! A Slash modellel kapcsolatban szerencséje van a nyakprofilra oly kényes vásárlóknak, ugyanis a nyak Slash egyedi igényei szerint van megformálva, kissé vékonyabbra van szedve és lényegesen kényelmesebb a megszokott Standard nyaknál. A gitár nehéz, de valamit valamiért. Ez a súlyos torkos hang ezzal a nagy hangkitartással, ami itt van, csak ezzel a nehéz konstrukcióval érhető el.

Mit mutatott a meghallgatás?

A Slash modelleket 2004 óta több alkalommal is volt alkalmam kipróbálni. Sajnos minden esetben csak egy új, nyers gitárt tudtam kipróbálni, azonban a hangjuk többnyire konzisztensen állandó volt, azaz egyik gitár nem nagyon tért el a másiktól. Az alap karakter jellegzetesen Les Paulos, torkos, harapós, azonban a Seymour Duncan hangszedővel véleményem szerint kissé rendezettebben szólnak a "power chordok" mondhatnám jobban elválik egyik hang a másiktól, ezen kívül ízesebben, zamatosabban szól a gitár a megszokott Les Paul Standard gitárokhoz képest. Ez a darab sem lógott ki a sorból.
Persze a Slash féle hangzáshoz hiányzott a Slash féle több utas erősítő rendszer és hát maga Slash....

A gitárhoz egy Gibson kemény tok jár, a jellegzetes bíbor színű plüss béléssel. A Gibson Slash Signature gitárt mellesleg a Mezzoforte Hangszeráruházban volt alkalmam kipróbálni. Ez a bolt egyre több érdekes meglepetést tartogat, és úgy tűnik nagyon is érdemes rendszeresen arrafelé portyázni, mert mindig akad néhány igazi csemege. Ezúton is köszönöm nekik, hogy a bemutató megírásához a rendelkezésemre álltak.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2007-03-24 14:56:09