Hagstrom Viking Deluxe Tremar fél-akusztikus elektromos gitár

Mióta csak megismertük az elektromos gitárt, az a határozott érzésünk alakult ki, hogy nem jöhetett máshonnan, mint nyugatról. Az új divat és az ehhez tartozó új könnyű zene, a rock természetesen nyugatról jött és ez hozta el az elektromos gitárt is. Egy pillanatra sem gondolnánk, hogy minden, ami Amerikában divat lett, az mind Európából származik. Amerika kulturálisan mindig is Európából táplálkozott. Ha pedig azt vesszük, hogy a nagy gitárgyártók első tulajdonosai mind Európából vándoroltak az új világba, akkor máris érthető, hogy az elektromos gitárnak nem feltétlenül és kizárólagosan őshazája Amerika. Az első elektromos gitárok egyike például a Burns brit származású, és hamarabb volt készen a 3 hangszedős elrendezésű modellje, mint a Stratocaster. Azt nyilván nem állíthatjuk, hogy a vikingek találták fel az elektromos gitárt, azonban azt feltétlenül, hogy egy olyan magasan fejlett jóléti államban, mint Svédországban, a divat hatására gyorsan válasz érkezett a nyugati gitárokra. Ez a válasz a svéd gyártású Hagstrom gitár volt. Mivel a Hagstrom név Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert, így röviden ismertetem a cég történetét:

 

1958-ban a Svédországban élő Karl Eric Hagstrom elektromos gitárok gyártásába kezdett. Számos modellje legendává lett. Olyan legendás gitárosok játszottak rajta, mint Frank Zappa, Elvis Presley, Larry Corryel, David Bowie vagy éppen az ABBA. Maga a név első osztályú minőséget és egyedülálló hangot jelent. Még az akkori idők legismertebb domborított tetejű gitárkészítő mestere, James "Jimmy" L. D'Aquisto is egy teljes sorozatot tervezett a Hagstrom számára, melynek gitárjai "Jimmy" modellként még ma is legendás hírnévvel bírnak. A nyugati márkák dominanciájának eredményeként a gyártást leállították, és 1982-ben hagyta el - csupán egy időre - az utolsó Hagstrom gitár a svédországi gyárat. Azóta folyamatosan nőtt a régi Hagstrom gitárok iránti kereslet, mára gyűjtők versengenek értük. Most, közel negyed századdal később, a legenda visszatér. Az új Hagstrom "Select, Vintage, & Ultralux" sorozat hordozza az eredeti Hagstrom jellegzetességeit.

Aki tudja mit szimbolizál a Volvo és a Saab, akkor lehet fogalma arról a precíz szigorú minőségi követelményekről is, melynek akkor is és ma is megfelelnek a svéd Hagstrom gitárok. Minden rajz és terv személyesen Karl Eric Hagstrom munkája, a faanyagok Észak-Amerikából származnak, a szerelvények Amerikából és Koreából érkeznek, a hangszedőket is Koreában fejlesztették K. E. Hagstrom pontos személyes instrukciói szerint kizárólag a Hagstrom számára.

Az egykori modellek a legapróbb részletekig az eredetihez hűen készülnek. A termeléshez még eredeti gépeket és sablonokat is igénybe vesznek, más részüket komoly ráfordítással újra elő kellett állítani. Így kelnek életre az új modelleken a régi húrlábak, tremolók egészen az eredetivel egyező Hagstrom címerig. A korabeli tremolószerkezetet könnye, kényelmesebbre tervezték megtartva az eredeti koncepciót. A nyakba a komoly újításnak számító H profilú nyakpálcát építik. Nos, egyelőre ennyit a cégről, most pedig szeretnék bemutatni egy nagyon nagyszerű különleges modellt közelebbről, a Hagstrom Viking Deluxe Tremar-t.

Részletek

A gitár az '50-es és '60-as évek fél akusztikus gitárjainak vonalvezetését és konstrukcióját követi. Húrtávolsága 628 mm. A nyak kemény kanadai juhar, ragasztott illesztéssel, a tető gőzöléssel nagynyomáson domborított rétegelt juhar, F nyílással, a káva ugyancsak rétegelt juhar. Mindezek eddig klasszikusnak számító anyagok, azonban van pár új, nagyon eredeti ötlet és újítás a hangszeren.

Ezek egyike például a fogólap anyaga. Ez az anyag nemrégen került be a hangszergyártás köztudatába. Különleges eljárással, műgyantával impregnálják a fát és az a hőkezelés után üveg keménységűre köt meg. A fa természetes szerkezete biztosítja, hogy a rezonáns tulajdonságai megmaradjanak, a merevséget és a kopásállóságot pedig a műgyanta impregnátum biztosítja. Ez az anyag részben kellő merevséget ad a nyaknak, részben pedig jó hangi tulajdonságai lesznek. El is nevezték Resinator-nak. (resin=műgyanta és jól rímel a resonator szóra).

A másik különlegesség a H profilú nyakmerevítő pálca. (H-Expander Truss Rod) Ennek inercia nyomatéka sokkal nagyobb az ismert és alkalmazott nyakpálcáknál, kis fajsúlyú ötvözetből készül és a feszítés mindkét irányból történik, azonban erre aligha kerül sor a gitár életében, mivel a "resinator" fogólap és a H profil együtt akkor stabilitást ad a nyaknak, hogy a húrt bármennyire le lehet engedni. (Bár nem érdemes, mert a hangok a pengetés után könnyen befulladhatnak túl alacsony húrokkal.) A H profilnak van még egy előnye, hogy a nyak rugalmas rendszer marad, kissé hátrafeszítve a nyakat lehet enyhe finom vibrato effektet előidézni, bár erre ott van a Bigsby rendszerű vibratokar. Nevezhetnénk magyarosan vibrátornak is, de ez a név már egy más eszköz számára foglalt....

A gitár egyik külső jellegzetessége a Bigsby végén elhelyezett Hagstrom címer, ezzel is igazi vintage külsőt kölcsönözve a gitárnak.

Kidolgozás

Hibátlan munka, szép lakkozás, fényezés. A fogólapon gyöngyház berakások jelzik a pozíciókat, a gitár és a nyak kontúrját krémszínű műanyag berakás szegélyezi. A tesztelt darab színe fekete volt, elegáns és kényes. A Hagstrom változatlanul a régi fejformát használja, hiszen ez egyfajta márka védjegye lett a gitárnak.

Szerelvények

Ha már a szerelvényeknél tartunk, és mielőtt említést tennék a Bigsby rendszerű vibratokarról, most megragadnám az alkalmat, hogy kissé kitágítsam az ismereteket a Tremolo/Vibrato kifejezéssel kapcsolatban. Gyakran halljuk tremolókar és vibratokar elnevezéseket és alig páran tudják mit jelölnek a nevek, miközben mindannyian ugyanarra gondolnak. A helyes kifejezés a vibrato kar lenne, ugyanis a vibrato periódikus hangmagasság hullámzást jelent, a tremolo pedig hullámzó hangerő változást. A kettő pedig nem azonos egymással. A karos mechanizmussal hangmagasságot változtatunk, a hangerőváltozást csak elektronikusan tudjuk előidézni.

A Bigsby vibrato szerkezet azon túl, hogy a dolgát végzi, ugyanakkor egy speciális húr felfüggesztést és rezonanciacsatolást is megvalósít. Ezért a Bigsby-vel szerelt gitárok egészen másként szólnak. Különösen a fél-akusztikus gitárok szólnak nagyon légiesen, szellősen a Bigsbytől. A mai zene nem preferálja ezt a hangzást, azonban amikor egy jó ízlésű mai gitáros használja, egy teljesen új hangzást mutat fel.

Mint minden gitár iránti érdeklődést sajnos a divat határoz meg. Néha mikor ilyen Bigsby gitár kerül a kezembe, - megjegyzem 2db volt az elmúlt 10 évben,- mindig az jut eszembe, hogy mikor jön már újra divatba ez a gazdagabb, rezonánsabb hangzás....jelenleg is erre várok...

A gitárra krómozott szerelvények kerültek, Hagstrom 18:1 áttételű hangolókulcsok, krómozott Bigsby vibrato kar, görgős húrláb, ez egyébként is kötelező tartozéka egy Bigsbynek. Nagy krómozott potmétergombok, valószínűleg rézből vannak, mert jó nehezek. A gitárra fekete kopólemezt szereltek.

Elektronika

2 db Hagstom HJ-50 jelű humbucker, egy 3 állású pickup váltó kapcsoló és a klasszikus 2 hangerő + 2 hangszín potméter képezi az elektronikát. A hangszedők igen nagy jelet adnak le, így bátran lehet használni kissé szigorúbb hangzásokhoz is torzított hangszínen. A potméterek elrendezése klasszikus, hangszedőnként egy hangerő és egy hangszín, és ezek párhuzamosan kapcsolva kombinálódnak a kimeneti jack aljzaton a pickup váltó kapcsolójának középső állásában.

Hangzás

A Viking nem nevezhető kifejezetten jazz gitárnak, mert annál sokoldalúbb, bátran lehet blues vagy rockot játszani rajta, érdemes kipróbálni. Igazán tiszta hangot az AER Cheeky D elektromos erősítőjével tudtam kreálni. Mintha egymásnak teremtették volna a két cuccot! A nagy leadott jel miatt a gitár tiszta hangszínei már azon a ponton vannak, hogy érzékenyebb erősítőn hamar megtörnek és ez inkább a blues hangzás felé hajlítja a hangzást. A modern jazz gitár hang is valamelyest most már hasonlítható a blues hangzáshoz, ahol a hang éppen megtörik, de az akkordok hangjai még kiszólnak. A Viking ezt nagyon jól tudja. A Bigsby hatása nagyon jól hallatszik torzítón keresztül is. A Hagstrom honlapon meghallgatható pár hangminta miként szólnak a hangszedők ezen a gitáron, és ott nagyon jól lejön a könnyű, légies, de mégis átható tónus.

Játék komfort

A gitárnak megvan a súlya, de a súlypontja rendben van, a nyak igen kényelmes, legalábbis annak, aki szereti a vékony nyakat. A nagyobb súly a nagyméretű belső merevítő tőkétől van, és a szerelvényektől. Ez nem baj, főleg, hogy a hangkitartást jótékonyan segíti. Ha valakinek fontos a minél kisebb súly, javaslom a potméter gombok műanyagra való cseréjét, kereken 30 dekával lesz könnyebb a gitár.

A gitárral való ismerkedés első percében fel fog tűnni, hogy a Resinator fogólap érzete más. Nem lehet könnyen megfogalmazni miben áll ez az érzés. Másféle rezgéseket érez a kezünk, egyszerűen ennyi. De kellemes érzet és jól szól tőle a gitár.

Ár/érték arány

A Hagstrom Viking Deluxe Tremar modell saját kategóriájában és ezen az áron egy csúcsgitár, az ehhez tartozó javasolt fogyasztói ár 208.100,- Ft. Kiváló ár /érték arány.

Ez a Vintage sorozat több változatban is kapható, van vibrato nélküli kivitelben is 150.000,- körüli áron.

Tok nem jár hozzá, de a gitár kedvező ára mellett nem nagy fájdalom egy jó tokot venni hozzá.

A Hagstrom Vintage Deluxe Tremar gitárt a Cemid kFt.- től a Hagstrom hazai képviseletétől kaptuk tesztre, ezúton köszönjük.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2010-02-06 10:00:00