Höfner Very Thin Srandard - CT elektromos gitár

A Höfner céget aligha kell bemutatni az én generációmnak, azonban a fiatalabbak kevésbé ismerik. Ez a német cég Európa egyik legfontosabb, legjobb minőségű hangszereit produkálta kezdetektől fogva a hegedűktől az elektromos gitárokig. Abban az időben a Gibsonnak és a Fendernek még nem volt akkora neve és imázsa, így ha a hatvanas években valakinek volt egy Höfner gitárja, az bizonyosan nagy kincs birtokosaként könyvelhette el magát. A divat, a nyugati kultúra előretörése miatt a Höfner nem kapott akkora nyilvánosságot és a divat is más irányba ment. A cég azonban talpon maradt és mindenek ellenére is maradt a minőségnél, a jó tradícióknál és a kis szériás hangszereknél. Ma úgy tűnik, hogy a Höfner újra megbecsülésnek örvend.

Az idén hazai képviselete is lett a Höfnernek, a Mezzoforte Hangszeráruház személyében, így a mostani írásomat is ennek jegyében írom. A gitár, amit be szeretnék mutatni egy nagyon szép darab, ami hangjával, kényelmével, és kidolgozásával mindenképpen a figyelemre méltó.

Részletek

A gitár fél-akusztikus kialakítású, igen vékony testtel készült. Építési módjának köszönhetően a fél-akusztikus hangkarakter azonban még inkább eltolódik a modern tömör testű gitárok irányába. A test formája jellegzetes Höfner, bár ez a fazon, legalábbis hasonló, a Gretchtől is ismert. A gitár fő jellegzetessége, a vékony test, mindössze 31 mm mélységével.

A tető és a hát domborított, teljesen jávor építésű beleértve a nyakat is, melyre rózsafa fogólap került. A felépítése visszatekint a legrégebbi "Log guitar" megoldásra, ahol a nyak végigfut a test teljes hosszában és így a húrok egy kevésbé érzékeny rezonáns rendszeren feszülnek.

A tető és a hát ettől függetlenül végzi a dolgát, gazdag, édeskés tónust visz a húrok rezgésébe, azonban az akusztikus visszacsatolás így minimálisra csökkent, ami azt is eredményezi, hogy akár torzítóval, nagyobb hangerőn is használható a gitár. Ez az építésmód így rendkívül sokoldalúvá teszi a gitárt. A jazztől a rockig mindenben jól használható és tegyük hozzá, igen gazdag hangszíneken, de erről majd később.


Szerelvényei krómozottak, a hangolókulcsai zárt kivitelűek.

Elektronika

Mondhatni teljesen hagyományos, 2 db humbucker, 3 állású pickup váltó és 2 db hangerő, 2 db hangszín szabályzó. Bár nincs feltüntetve, de hangjuk után ítélve AlNiCo hangszedők vannak a gitárban.


Hangzás

Hát igen, ritkán kerül a kezembe olyan darab, aminek ekkora hangkitartása lenne. Már akusztikusan megpengetve is hallani azt az édeskés közép tartományt, amit a a jávor fa gitárokra oly jellemző. A hangok gömbölyded ütéssel indulnak, elegendő fénnyel, de meleg hangkitartással. A hang felépülése, kitartása, nagyon emlékeztet a tömör testű gitárokéra, csak azokénál lényegesen vastagabb tónussal.
A tiszta hangokon visszamehetünk egészen a ’60-as évekhez, azonban egy mai modern erősítővel enyhén túlvezérelve a csatornát máris a modern korban találhatjuk magunkat. Leszámítva a metált és a legkeményebb rockot, gyakorlatilag minden elektromos gitáros stílusba illik a hangja. Remek fúziós jazz gitárnak tartom, de aki bluest játszik, annak is kínál valami újat, valami frisset ami más, mint a megszokott amerikai.

A legérdekesebb hangzást enyhe overdriv-val adja, ahol a hang elkezd megnyúlni, miközben homogenitását megtartja. Kipróbáltam hüvelyk ujjas pengetéssel, ami most újra kezd divat lenni a jazz gitárosok között.( pl. John Abercrombie 30 év után eldobta a pengetőt...). Ekkor lett igazán jazz gitár hangja, azonban akármennyire is a ’60-as éveket idézi ez a gitár, izzig vérig modern hangszer, különösen, ha oly módon használjuk.

Játékkényelem

Akár a rockerek is jó érzéssel vehetik kézbe, nagyon finom nyaka van, a gitár súlypontja ideális. A húrvastagsággal is lehet kísérletezni. Jazz gitárként a 12- 13-as Flat Wound húrokat érdemes kipróbálni, de aki rock vagy fúziós gitárt akar, annak a 9-10-es húr lehet a megfelelő.

Pár perc játék után azt lehet észrevenni, hogy az embert ez a gitár áthajlítja egy precízebb pengetés felé, ahol csupán a pengetéssel sok új részletet lehet megformálni. Precíz játéktechnikával egy igen széles hangi univerzum jelenik meg.

Bár volt már a kezemben gitár kényelmesebben kezelhető potméter gombokkal, ez igazából nem fog levonni a hangszer értékéből, és aki kényelmesebbet akar, az kaphat bármilyet nagy választékban.

Ár/érték arány

A hangszer igazán nem tartozik a drága gitárok közé, azonban a mindössze 125.000,- Ft-os áráért megbízható hangszert és meglepően gazdag hangzást kapunk, miközben a kidolgozása is makulátlan. Így az ár érték aránya igen jó szinten van. Érdemes venni hozzá egy kemény tokot is, mert ez a fajta gitár kissé sérülékenyebb, mint a legtöbb tömör testű.

A gitárt a Mezzoforte Hangszeráruháztól kaptuk meg tesztelésre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2009-08-31 08:00:00