LTD EC 400 AT elektromos gitár

Pár éve feltűnt egy új távol-keleti gitármárka az LTD. Hamar kiderült, hogy a neves japán ESP márkának távol-keleten gyártott változatait jelölik LTD néven. Az ESP azon kevesek egyike, melyet a metál zene gitárosai tartanak el úgymond, azaz 90 %-ban a metál gitárosokat szolgálja ki a márka modelljeivel. Erre persze egy kicsit rá is tettek, mert ha megnézzük az ESP formavilágát, különösen pedig a díszítéseket, akkor azonnal felismerhetők lesznek a metál kultúra kliséi. Mondjuk egy csapott fejű modern strató gitárba elegendő halálfejes fogólap berakásokat tenni, az onnantól már a metál birodalmába tartozik. (Képzelj el egy halálfejes berakású Gibson ES 335-öt...!) Ezt kihasználva az ESP a B.C. Rich mellett a másik legfontosabb metál gitár márka. A cégek azonban leginkább a profitot szeretik, így egy idő után megcélozták a vékonyabb pénztárcájúakat is, és elkezdtek gitárokat gyártatni Koreában és máshol is. Ennek eredményeként még inkább drágák lehettek a japánban gyártott ESP gitárok, és tizedannyiért már lehet LTD gitárt kapni. Nyilván nem kell azt gondolni, hogy a minőség is tízszer jobb vagy rosszabb. Hallhatóan, de nem annyira lényegesen. Ez lett a kulcsa annak, hogy az LTD nagyon gyorsan berobbant a piacra és elkezdett népszerű lenni.

A Mezzoforte Hangszerboltban akadtam rá néhány érdekes LTD gitárra.

Most az LTD EC 400 AT modellt mutatom be.

A fekete színű gitárról csak a prospektusok vagy az internetes kutatás után tud kiderülni, hogy milyen anyagokból készült. A források szerint a test mahagóniból van. Érdekes, hogy az LP fazonú gitárok esetében legtöbbször a mahagóni/jávor kombinációt használják, de most ez a gitár tisztán mahagóniból van. Még a nyaka is 3 darabból laminált mahagóni. A fogólap anyaga rózsafa. A test és nyak csatlakozása ragasztással készült. A gitár formája apróbb módosításokkal gyakorlatilag egy LP. A kivágás hegyes, és a fej formát is kissé stilizálták, így már nem fogható perbe a cég. Bizonyára hallottatok arról, hogy a nagy cégek mennyire nem viselik el, ha lemásolják a gitárjaik formáját. Néha látni őket nagy kiállításokon, vonalzóval, mérőszalaggal és sablonokkal felszerelkezve. Méregetik a nagyon hasonló gitárokat és ha sok egyezőséget találnak, már küldik is az ügyvédjüket.

A húrhosszúság is 628 mm-es Gibson szabvány. A gitáron az LP-vel ellentétben nincs kopólap.

A humbucker hangszedők eredeti Seymour Duncan készlet. Ez is érdekes összeállítás, mivel a húrlábnál egy alnico mágnesű SH-4 JB, a nyakhoz pedig egy SH-1 jelű 59-es ugyancsak alnico mágnesű pickup került. Teljesen korrekt összeállítás. A formát kissé megtöri az, hogy a megszokott 4 potméteres megoldás helyett itt mindössze 3 potméter található. Hangszedőnként egy hangerő és egy közös hangszín szabályzó.

A pickup váltója 3 állású és az egyébként a megszokott helyen található.

A húrláb és a húrbefűző gyakorlatilag szabványos. A fejnél a húrok egy earvana nyergen támaszkodnak fel. Ha jól megnézzük, akkor látható, hogy a feltámaszkodás minden húrnál más hosszúságon történik. Ez a kompenzáció nemrégiben lett a vizsgálódás tárgya. Közismert, hogy a fejhez közeli két-három fekvésben a gitár húrját nagyobb erővel kell lenyomni a bundokhoz. Ez azt eredményezi, hogy a közeli hangok a húr nagyobb feszülése miatt magasabban szólnak néhány centtel, azaz hamisak lesznek. A képen jól látható a kompenzáció, mely biztosítja a pontos intonációt. Milyen érdekes, hogy eltelt vagy 100-nál is több esztendő és még csak most kezdi zavarni a gitárosok fülét ez a kis eltérés. Hiába tökéletesedik a világ velünk együtt...

A gitár nyakának díszítése zászló alakú gyöngyház berakásokból áll. Ez egyetlen pontnál tér el, a XII. bundnál, ahol az oktáv jelzését az EC 400 AT gyöngyházból készült felirata képezi.

A gitárt Grover márkájú hangolókulcsokkal látták el. A fotón jól látható az ESP felirat, mely a fej hátsó részén látható és azt jelenti, hogy ESP érdekeltségű gitárról van szó.

A fekete gitárról nagyon nehéz jó képek készíteni, mivel speciális fényviszonyok kellenek hozzá, ez sajnos nem minden esetben adott, de remélhetőleg a fontos részletek jól kivehetők a képeken.

A gitárerősítővel meghallgatva meglepően kellemesen viselkedett. Hangja széles mint az LP-é, azonban annál kevesebb magassal, mégis harap a gitár. Közép tartománya meleg, torkos torzított hangot eredményez, kissé emlékeztet az SG-re. Hangkitartása igen jó, köszönhetően a nagytest tömegnek. Bár az ember fülét azonnal elviszi a forma és próbál valami hasonlóságot felfedezni azzal, amiről mintázták, azonban azt kell mondjam, van ennek a gitárnak valami sajátos tónusa, amit még sokat szerettem volna ízlelgetni.

Tiszta hangja meleg és széles, valójában ennek a gitárnak nem ez a tónusa jelentős, hanem amit torzítással el lehet vele érni. Egy jól fésült, részletekben gazdag rock gitárhang.

Epilógus

Az LTD ES 400 AT ára 215.000,- Ft. Azt gondolom, hogy a jó közép kategóriába tartozik, korrekt kivitelével ár/használati értéke nem marad el az átlagostól. Nagyra értékelhető, hogy eredeti Seymour Duncan hangszedőket szereltek bele, ami azért is említésre méltó, mert a gitártest anyaga is érdemessé teszi erre. Ez együtt ad egy megfizethető, de jó hangú hangszert.

Külön kiemelném a nyereg kompenzációját, amit én személy szerint minden rövid húrhosszúságú (LP) gitáron tulajdonképpen kötelezővé tennék...

A gitár egyszerű, puritán, nincs tulajdonképpen semmi említésre méltó díszítés rajta, és ez az a pont, ahol egy gitár árát lehet csökkenteni.

Ezúton szeretném megköszönni a Mezzoforte boltnak, hogy a gitárt a tesztre a rendelkezésünkre bocsátották.

Szabó Sándor

Kapcsolódó linkek:

2006-10-28 13:33:05