Paul Reed Smith Singlecut elektromos gitár

A hangszerek világa oly ártatlannak tűnik. Sokan el sem tudnák képzelni, hogy ehhez a világhoz erőszak vagy bármi agresszivitás kötődne. Persze itt is előfordulnak fonák történetek. Egyes cégek, az örökké változásban látják a jövőjüket, más cégek pedig egy régi siker mindenáron történő fenntartásával remélik a sikert. Ebben sokszor oly erősen hisznek, hogy vesztett ügyüknek még a bíróság előtt is érvényt akarnak szerezni.

Az eset 2004-ben történt. Sok gitáros nagy elkeseredésére, a Paul Reed Smith Singlecut gitárok gyártását hirtelen, gyakorlatilag egyik napról a másikra leállították, annak ellenére, hogy a cég egyik legsikeresebb modelljének szavazta meg éveken át a zenészközönség. A Paul Reed Smith versenytársa a Gibson (a Les Paul modell kitalálója) nem tudta jó szemmel nézni a PRS Singlecut gitárok sikerét, rendkívül magas minőségét, így a bírósághoz fordult. A Gibson olyan okokra hivatkozott, hogy az óriási hasonlóság megtéveszti a vevőket, és ez károsítja a céget, hiszen így vásárlóktól eshet el. Bár a Gibson a pert elsőfokon megnyerte, és ezzel, ha nem is hivatalosan, de kimondatlanul is igazolta, hogy tart a konkurencia Singlecut modelljétől, mivel az jobb minőségével elhódíthatja a vásárlóközönségét saját gitármodelljétől, a Les Paultól. Több mint egy évnyi pereskedés és a PRS ügyvédjeinek ismételt fellebbezése után a PRS mellett állt ki a bíróság.

A Gibson cég érveire, miszerint "egy füstös koncertteremben, a néző nehezen ismerheti fel a különbséget a Singlecut és egy Les Paul között", a bíróság válasza így hangzott: "csak egy idióta keverné össze a két hangszert vásárláskor."

Miközben legalább ezer "no name" milliméterre azonos Les Paul kópia van gyártásban szerte a világon, a Gibson mindezzel nem törődik. Most pedig éppen a PRS Singlecut gitár miatt kezdődött el a felháborodás.

A Medgyesi Hangszercenter kapta meg a világhírű márka képviseletét Magyarországon. Így hamar lehetőségem nyílt kiválasztani egy teszt erejéig a "bűnöst", aki volt szemérmetlen elég jó lenni ahhoz, hogy ilyen perbe keverje a PRS céget. Érdekes egyezéseket és különbségeket lehet felfedezni a hangszeren.

Kezdjük talán az egyezésekkel. Ezekből van talán a legkevesebb, azok is fő konstrukciós vonások, amelyek már az egész világon elterjedtek.

Egyik ilyen az alul kivágott testforma, (innen a neve is: Singlecut), a 22 bundos ragasztott nyak, valamint az egyes elemek anyagainak megválasztása. Mahagóni test alsórész, felül habos jávor fedlappal, mahagóni nyak, rózsafa fogólap, és a hangszedők geometriai elhelyezkedése. És ott van a legfontosabb, a Gibson számára oly "fájó" hasonlóság, a hangja. Nem nevezhetjük egyezőségnek, mert két azonos Les Paul modell is legalább annyira különbözik egymástól, mint a Singlecut a Les Paultól.

Sokkal több különbözőséget fedezhetünk fel. A teste 1/3-al vékonyabb, mely súlyban is ezzel arányos csökkenést jelent. A PRS által alkalmazott 635 mm-es húrtávolság eleve megkülönbözteti versenytársától. A rövidebb húrtávolság miatt a nyakon való játék az első bundtól az utolsó 22.-ig kényelmesebb lett. Az alsó fekvésekben nem érezhetők távoliaknak a bundok, a felső fekvésekben pedig nem tűnnek sűrűnek játék közben a kéz számára.

További lényeges különbség a nyak enyhébb dőlésszöge, mely által a húrok másként reagálnak a pengetés pillanatában, eredendően növeli a hang kitartás mértékét. A nyak profilja emlékeztet ugyan a Les Pauléra, de annál érezhetően karcsúbb, egyértelműen kényelmesebb, ráadásul minden felár nélkül többféle nyak profillal rendelhető a gitár. Fontos különbség a fogólap kúppalást felületű rádiusza is. Az ily módon kialakított fogólapon nem fog lefulladni a hang szélsőséges hanghajlítás esetén sem, még alacsonyabb húrmagasságnál sem. A PRS saját maga által kidolgozott bundprofilt alkalmaz, nem kevéssé javítva ezzel az egyébként is kiváló hangkitartást.

A szerelvények tekintetében is különbségeket figyelhetünk meg. A PRS által immár évtizedek óta sikerrel használt tremolószerkezet a satus hangolókulcsokkal kombinálva ugyanazt a hangolás biztonságot nyújtja, mint a legjobb Floyd Rose szerkezetek. Még a metálosok által annyira kedvelt "berregő" effektet is képes produkálni. A gitár rendelhető fix húrlábbal is felár nélkül.

A Singlecut elektronikája már koncepciójában is eleve más, mint a Les Paulé. A két Humbucker hangszedő a megszokott üzemmódokon túl fa hangszínpotméter kihúzásával felezhető. Ily módon jól felidézhető a Telecaster hangja is. Egy master hangerő és egy hangszínszabályzó van mindössze. Különbözik a 3 állású pickupváltó elhelyezése is. Ennek elhelyezését én személy szerint azonban nem tartom szerencsésnek. Másféle szokásokat kell felvenni a mozdulatokban, hogy otthon érezhesse magát egy Les Paul-hoz vagy egy Strato-hoz szokott gitáros. Persze ez nem lesz nehéz, pár nap alatt meg lehet szokni.

A gitár minden felár nélkül kérhető 5 állású forgókapcsolóval és push-pull potméter kombinációval is.

A PRS különbözik még abban is, hogy bár a kényes műveleteket a legmodernebb megmunkálógépek segítik, még mindig sok kézi munkával kis szériákban készülnek. Ez az egyetlen garancia manapság a konzisztens minőségre.

Mindannyian tiszteljük és szeretjük a Gibsont, azonban ha összehasonlítjuk például a fogólap berakásait, a Singlecut gyöngyházból készült szépen szárnyaló madárfiguráival, akkor bizony a PRS messze felülmúlja annak színvonalát. Bár meg kell kritikusan jegyeznem, hogy azt már az olcsó koreai gitárok is felülmúlják.

A Singlecut nincs túldíszítve, sőt a testen megszokott szegélyek hiányoznak. Puritánságában egy Les Paul Studio modellhez hasonlítható.

További vizsgálódásom tárgya a hangzás. Az éles fülű gitáros penget egy hangot erősítő nélkül és azonnal hallja mire lehet számítani. Számomra a legfeltűnőbb a szokatlanul hosszú hangkitartás volt. Mindazok ellenére, hogy ez egy új, még be ne játszott hangszer volt. Erősítőn keresztül a tiszta hangszíne széles, meleg, a nyak hangszedővel kis magas vágással meglepően jazzes, modern hangszín állítható elő. A torzított hangszíne pedig mellbevágóan eredeti. Gyönyörűen megformált középtartomány, határozott hangindulás. Nem véletlenül kerül sok pénzbe ez a gitár. A döbbenetes az, hogy kis méretei ellenére egy széles vastag hangzás csap mellbe bennünket. A Les Paulra oly jellemző igazi harapós mag van a hangjában egy jó torkos tónusba ágyazva. A hangképének vastagságát egyfajta tiszta szubtartomány adja, mindezt ráadásul úgy, hogy nem nagy hangfalon szólalt meg a teszt során. A játékkényelme egyszerűen fenomenális. A felső fekvésekben sok új gitár elvérzik, ha a hangkitartást vizsgáljuk, itt azonban ez máris egy beérett gitár hangkitartásával szólalt meg. A nyak pickuppal szinte énekel a hangszer. A Singlecut minden tekintetben egy igazi amerikai rock gitár.

Már az első pillanattól lehet hallani, hogy a Singlecut egyharmadnyi súlyával hozza a Les Paul torkos, harapós karakterét és valószínűleg a Gibson számára ez volt a Singlecut egyik legfájóbb tulajdonsága amiért perbe szállt a PRS-el.

A Singlecut gyönyörű és nagyszerű hangszer, azonban nem szeretném elhallgatni, hogy ez a nagyszerű gitár is szenved pár hibától. A pickupváltó helyét valamilyen okból nem tették jó helyre, éppen az a legtávolabbi kezelő szerv, amit a hangerő potméter után leggyakrabban használnunk kell. Nem csupán erről a hangszerről van szó, hanem az összes PRS gitáron kényelmetlen a pickup váltás.

A gitárhoz jár egy igazán bombabiztos szögletes kemény tok. A tesztelt PRS SINGLECUT TREM gitár ára: 695.000,- Ft, amely a vásárló által kért különböző opciók és az alap modell együttes összege.

Mivel az összes PRS modellnél nagyon sok opciót kérhet a vevő ezért, érdemes azokat összesítve előre egyeztetni, mert így alakul ki a végső fogyasztói ár. A gitár kipróbálható és megvásárolható a Medgyesi hangszerboltban. További információkért a www.hangszercenter.hu weboldalra, vagy a saját www.prsguitars.com web oldalra lehet ellátogatni.

Kellemes tulajdonságai:

 • gyönyörű kivitel és kidolgozás
 • nagyszerű rock hangzás
 • kitűnő hangkitartás
 • kiemelkedő játékkényelem
 • fix húrlábbal is rendelhető felár nélkül
 • jó minőség/ár viszony

  Nem kellemes tulajdonsága:

 • a pickupváltó kapcsoló távol van

  Szabó Sándor

 • 2006-02-26 20:06:06