PRS Singlecut elektromos gitár

Az írásunk elején egy pillanatra visszaidézzük azt, amit a PRS Singlecut modell kapcsán írtunk egy korábbi tesztünkben, amelyben a PRS Singlecut történetének egy érdekes momentumára hívtuk fel a figyelmet. Íme az idézet:

"A hangszerek világa oly ártatlannak tűnik. Sokan el sem tudnák képzelni, hogy ehhez a világhoz erőszak vagy bármi agresszivitás kötődne. Persze itt is előfordulnak fonák történetek. Egyes cégek, az örökké változásban látják a jövőjüket, más cégek pedig egy régi siker mindenáron történő fenntartásával remélik a sikert. Ebben sokszor oly erősen hisznek, hogy vesztett ügyüknek még a bíróság előtt is érvényt akarnak szerezni."

Az eset 2004-ben történt. Sok gitáros nagy elkeseredésére, a Paul Reed Smith Singlecut gitárok gyártását hirtelen, gyakorlatilag egyik napról a másikra leállították, annak ellenére, hogy a cég egyik legsikeresebb modelljének szavazta meg éveken át a zenészközönség. A Paul Reed Smith versenytársa a Gibson (a Les Paul modell kitalálója) nem tudta jó szemmel nézni a PRS Singlecut gitárok sikerét, rendkívül magas minőségét, így a bírósághoz fordult. A Gibson olyan okokra hivatkozott, hogy az óriási hasonlóság megtéveszti a vevőket, és ez károsítja a céget, hiszen így vásárlóktól eshet el. Bár a Gibson a pert első fokon megnyerte, és ezzel, ha nem is hivatalosan, de kimondatlanul is igazolta, hogy tart a konkurencia Singlecut modelljétől, mivel az jobb minőségével elhódíthatja a vásárlóközönségét saját gitármodelljétől, a Les Paultól. Több mint egy évnyi pereskedés és a PRS ügyvédjeinek ismételt fellebbezése után végül a PRS mellett állt ki a bíróság.

A Gibson cég érveire, miszerint "egy füstös koncertteremben, a néző nehezen ismerheti fel a különbséget a Singlecut és egy Les Paul között", a bíróság válasza így hangzott: "csak egy idióta keverné össze a két hangszert vásárláskor."

Nos a Gibson szemét bizonyára még inkább csípi, hogy a Singlecut immár az SE sorozatban is elhódítja, vagy legalábbis megosztja az Epiphone LP piacát. A Singlecut SE több tekintetben, külsőben egyértelműen eltér az eredeti PRS-től. Vessünk egy pillantást az eredeti Singlecut-ra:

A hangszer kontúrjában és konstrukciójában nem tér el, de a potméterek és a PU váltó elhelyezése merőben más. Az eredeti valójában a Gibson LP elrendezését használta. Az SE változat immár nem eshetett ebbe a hibába és egy egyszerűbb megoldást választott, ahol van egy master hangerő és hangszín szabályzó, valamint a 3 állású pickup váltó kapcsoló.

Részletek

Az alábbi táblázat összefoglalja a gitár főbb adatait:

Test:

  • Szimpla kivágású test, Mahagóni hát, habos jávor felsőrésszel és jávor szegéllyel, kivétel az opaque fekete változat

Nyak:

  • 25" azaz 635 mm húrhosszúság, mahagóni nyak 22 bunddal és rózsafa fogólappal és egy holdat ábrázoló pozíciójelző berakással
  • Ragasztott
  • Nyak profil: széles és vastag
  • Színek: sunburst, szürkés fekete és Angliában a Blue Matteo változat is kapható

Szerelvények:

  • PRS tervezésű nem állítható húrbefűző
  • PRS tervezésű hangolókulcsok

Elektronika:

  • PRS tervezésű humbucker hangszedők mindkét pozícióhoz, felemás fekete/krém színben
  • Hangerő és hangszín potméterek 3 állású pickup váltóval

Kivitel

A hangszer külső kivitele ez esetben is makulátlan. A részletekről pár képet mutatunk:

Játékkényelem

Az SE Singlecut-ot igyekeztek nagyon hasolóra faragni az eredeti változathoz képest. Ilyen például a nyakprofil. Az eredendően az LP-hez hasonló profil persze megszokás kérdése, 1-2 óra alatt teljesen hozzászokhat az ember, bár tudni kell, hogy a vastag nyak legtöbbször vastagabb hangzással és kissé jobb hangkitartással jár együtt. Csakúgy, mit az összes PRS-nél a játék a felsőbb fekvésekben is éppen kényelmes, a bundok nem kezdenek “besűrűsödni", mint az a 628 mm-es Les Paul húrtávolságnál tapasztalható. A játékényelmet eleve meghatározza a 635 mm-es menzúra, azonban kissé befolyásolja a hangzást. Aki egy vastag magvas hangot akar, annak mindenképpen .010-es húrra kell váltania.
A játékkényelemhez tartozik az is, ahogyan képesek vagyunk gyorsan hangszínt váltani vagy hangerőt szabályozni. Nos, ez egy olyan dolog, amit megintcsak meg kell szoknia a játékosnak. A hangerő potméter nem a legjobb helyen van, miként a pickupváltó sem.

Hangzás

Ilyenkor elkerülhetetlen az eredetivel való összehasonkítás. Az SE Singlecut egy merőben más hangzást képvisel. Van egy egyértelmű utalás az ős LP-re. Ez esetben ez különösen igaz, mivel az anyagok és a nyak rögzítés is LP. Még a forma is LP. Így szinte törvényszerű következmény az LP-szerű torkos tónus. A torzított hangszínen az eredeti rettenetesen harapott, ennél a változatnál sokkal inkább homogén. Ugyan akkor átütően és vastagon szól az SE.

Összegzés

Az anyagok más fajtáját, eredetét és korát tekintetbe véve, valamint, hogy a hangszedők is mások, a specifikáció szerint PRS tervezésűek a hangzás eltér az eredeti Singlecuttól. Erre a gitárra is érvényes, hogy egy jól megválasztott professzionális hangszedővel a gitár egy klasszissal jobban fog szólni.

Az is érdekes megfigyelés volt, hogy a Custom és a Singlecut nagyon hasonlóan szóltak. A gitárhoz kapunk egy jól elkészített szivacsbélésű igen masszívnak látszó tokot is.

A gitárt a 199.000,- Ft-os árával az átlagos minőség/ár arányba sorolnám.

Érdemes megemlíteni, hogy a Sinlecut létezik tremolós változatban is.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-07-04 08:00:00