Samick Greg Bennett Interceptor II elektromos gitár

Hogy egy gitár miért kap ilyen fantázianevet, az kezdetben rejtély. A név a haditechnikában elfogó vadászrepülőt jelent, ami nagy sebességű és jól fel van fegyverezve. Végül majd, ha a végén meghallgatjuk, akkor talán lehet asszociálni a nevére is.

Kivitel

Ez a gitár talán csak a fej formájában követi a Greg Bennett vonalvezetést. A test teljes egészében egy modern Strato, ami talán az Ibanez RG gitárokéhoz hasonlít legjobban. ( Meg mernék esküdni, hogy ugyanazon a gépsoron, ugyanazon programmal készül és tizedmilliméterre megegyezik azzal...)


A gitár puritán kivitele inkább egy lopakodó stílusát mutatja, mint egy elfogó vadászét. A matt fekete kivitel, nem hivalkodó, semmiféle berakás a rózsafa fogólapon nincs. A pozíció jelzők a fogólap felső élén találhatók apró fehér pontok formájában.

A gitár anyagával kapcsolatban eléggé bajban voltam, mert a gyártói honlapon semmilyen utalást nem találtam rá miből készülhették. A gitár teljesen festett, így csak a fogólapról lehetett megállapítani miből van. Lévén ez a gitár is Malajziában készül, így nehéz lehet az ottani honos fafajtákra következtetni. A gitár könnyű, így eléggé valószínű, hogy valamilyen ottani égerből készült. A nyakának anyagát illetően is a fülemre voltam kénytelen hagyatkozni és a jávorra szavaznék. Erre utalnak egyéb hasonló teszt honlapokon tett megállapítások is. Azt tudnia kell mindenkinek, hogy az amerikai érdekeltségű gitárgyártó cégek sohasem adnak és küldenek anyagot a távol-keleti gyártáshoz. Már onnantól nem érné meg a gyártás. Mindig az ott fellelhető anyagból készülnek a gitárok. Ha alaki tudni akarja mi a titka a nagynevű márkák jobb hangminőségének, akkor az csupán annyi, hogy ők még jó régen időben bespájzoltak maguknak jó minőségű rezonáló fákat, így abból készítik a gitárjaikat, melyek a legtöbbször, még silányabb kivitel esetén is jobban szólnak, mint a friss fából készült keletei gyártásúak.

Legyen vigasz mindenki számára, hogy a most elkészült távol-keleti gitárok 10-15 év múlva olyan jól fognak szólni, mint a nyugatiak, feltéve hogy a hangszedőiket valami hasonlóra cserélik.

Nos, visszatérve az Interceptorra, feltűnik a 24 bundos nyak és a megszokottól hosszabban beültetett nyak. Ezzel a csavarozott rögzítéshez nagyobb illeszkedő felületet biztosítottak a nyak/test csatlakozáshoz.

A Greg Bennett design egyik fontos eleme a kisebb fej forma és a nagyobb szögű hajlása. Ezzel a nagyobb szöghajlással keményebben ütő hangzást igyekeznek elérni a nagyobb húrnyomásból adódóan.


Szerelvények

A Floyd Rose rendszerű tremoló és az elmaradhatatlan satu együtt ideális metálgitárt sugall, amit majd a végén megerősít a két igen robbanékony Duncan Designed humbucker hangszedő hangja. A mattra kidolgozott fém felületek észrevétlenül simulnak a hasonlóan kidolgozott fafelületbe. Masszív Grover hangolókulcsai vannak.

Elektronika

A hangszedőkről sincs sok adatunk, azonban egészen biztosan keramikus mágnesűek, mert hatalmas jelet adnak le, erre utal a pickupok karaktere is, mely az agresszív hangzású metál elvárásainak igyekszik megfelelni. Az 5 állású pickup váltóhoz 2 db hangszedőnkénti külön hangerőszabályzó és egy master hangszínszabályzó tartozik.

Amikor az ember vásárol egy nem drága, de szép és egyébként jó gitárt, gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon érdemes e kicserélni a hangszedőket egy jobbra. Egy kicsivel jobb, de márkás hangszedő éppen annyiba kerül, mint egy ilyen gitár. Meg kell fontolni, hogy ér-e annyit a csere, mint amennyit még pluszban kifizetünk érte. Sokszor igen sokszor nem. Nehéz erre válaszolni, de annyi egészen biztos, hogy a márkás hangszedők nem annyival jobbak, mint amennyivel drágábbak.

Hangzás, játékkényelem

Az Interceptor gyors és agresszív. Azt hiszem jó nevet találtak ki neki. A hangja gyorsan indul és harapós, nyitott tónusú, ideális zúzógép, de azért lehet rajta szép szóló hangokat is játszani, ha még létezik egyáltalán ilyen szó a metál világának szótárában.

Nyak kényelmes, a széles bundozás kellemes játékkomfortot ad. Egyedül a Floyd Rose tremoló szerkezet finomhangolói zavarták a kezemet, de ezt vélhetően megbocsássátok a gitárnak, nekem pedig elnézitek, hogy ilyeneket mondok, mert én nem vagyok metál gitáros, és ezen a ponton nem akarnék pálcát törni a gitár játékkényelme felett.

Ezen a gitáron még a potméter gombok is rendben vannak, azon túl, hogy illenek a gitár küllemébe, még használhatók is.

Összegzés

A gitár ára 69.990, Ft. Az Interceptor matt fekete puritán megjelenésével nem is akart nagyon szép lenni, így a hangzását és kényelmét tartom főbb értékének, így igen jó vételnek tartom. Ezt a modellt is csak egy papírdobozban szállítják, az alacsony ár miatt ezt most is megbocsátjuk a cégnek. Aki most ismerkedik a metál zenével annak jó szívvel tudom ezt a gitárt javasolni, és azt gondolom, hogy ez a darab tovább fog tartani, mint sok más távol-keleti rokona.

A gitárt az Eldorado Hangszerboltból kaptuk meg tesztelésre, és ezúton mondunk köszönetet érte.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2009-04-13 10:00:00