Samick Greg Bennett TR4 Torino
elektromos gitár

Évek óta tapasztalhatjuk, hogy a távol-keleti gyártású gitárok között a Samick több tekintetben is messze kiemelkedik. Mindenek előtt azzal, hogy kidolgozása nyugati színvonalú, bár most már óvatosan kell kissé bánni a "nyugati" szóval, mert egyes nagynevű nyugati márkák kidolgozása rangon aluli és nem éri el a távol-keleti közép szintet sem.

Kiemelkedik még a formai gazdagság tekintetében köszönhetően a Greg Bennett design irodának és persze a hangminőség is ennek megfelelően a magasabb kategóriában van.

Beszéltem számos gitárgyártó céggel kiállításokon és többen panaszkodtak a kínai gyártókra és magára a gyártásra. Az teljesen rendben van, hogy kávéfőzőt és kenyér pirítót már csak Kínában gyártanak, de a gitár az más dolog. Egyes nyugati cégek befektetnek Kínában, ott megmutatják hogyan kell elkészíteni a gitárokat, majd hazaérkezvén nyugodtan hátradőlnek, és várják az első szállítmányt. Az első szállítmány még elfogadható, de egy idő után folyamatosan egyre rosszabb minőséget tapasztalnak. A kínai gyártók sok dolgot, részletet megváltoztatnak kérdezés nélkül, más, olcsóbb anyagokat kezdenek felhasználni, az építési technológiai előírásokat is önkényesen megváltoztatják. Amikor megkérdezik tőlük, hogy hogyan képzelik, akkor udvariasan azt mondják, hogy "azt gondoltuk Önöknek majd tetszeni fog a változtatás".... Így állnak tovább a cégek és keresnek más országokat, ahol a hozzáállás jobb és még mindig elég olcsó a munkaerő.

A Samick is megszenvedte ezt, és mielőtt nagy baj lett volna, áttelepítette a gyártást Malajziába. Ott egész más mentalitás uralkodik, jó hozzáállást tanúsítanak, és valamiért van egyfajta alázatuk a munkához. Nos ilyen körülmények között tapasztalható az, hogy egyik másik távol-keleti gitármárka minősége jócskán kiugrik az átlagból, miközben áruk továbbra is megfizethető marad.

A mostani gitár tesztek részben annak jegyében is készültek, hogy vajon a válság mennyire vitte fel az árakat és vajon találunk-e olyan gitárokat, amik még tartják a válság előtti árukat. Nos ilyenek a Samick Greg Bennett most tesztelt modelljei is.

Kivitel, kidolgozás

Ez a gyönyörű vonalú gitár egyértelműen a Gibson SG ihletésére készült, és meg kell mondjam, bár nagyon szeretem azt a gitárt, ez a vonalvezetés még harmonikusabb, és a finom változtatások minden tekintetben szebbé tették az öreg SG formát. A testét még vékonyabbra vették és a tetejét domborították, így a játékkényelme valamelyest jobb lett, mint az eredeti SG-é, ami ugyebár eleve nem rossz.

A test kialakítása mintha egy szobor lenne, gyönyörű letörésekkel és a kontúrok ízléses kihangsúlyozásával igazi műalkotássá emelik a hangszert, miközben egy pillanatra sem jut az ember eszébe, hogy giccses lenne. Itt meg is jegyzem, hogy manapság, ha giccset látok, az Amerikából jön...


A karcsú, vékony és ezáltal könnyű mahagóni testnek gazdag alsó középtartományú rezonánsai vannak, mely nagyon jót tesz a torzított hangzásnak bármely stílusban. A könnyű és vékony mahagóni testre domborított éger réteget ragasztottak, mely együttesen egy igen széles rezonanciasávú gitárt eredményezett. A ragasztással rögzített mahagóni nyak igen kényelmes keresztmetszetű, vékonyabb, mint az SG, így sokan fognak örülni ennek a kényelemnek is. A fogólap rózsafából készült. A fej formája tökéletesen illik ehhez a testhez. A gitár 628 mm-es menzúrával készül.

A gitár érdekes metál barna színű, rendkívül elegáns fekete és vékony fehér csík kombinációs szél- berakásaival, az utóbbi időben tesztelt gitároktól messze kiemelkedik eleganciában. Berakásai szolídak, apró gyöngyház pontokból áll, a lakkozás pedig makulátlan minden pontján a hangszernek. A húrok egy grafit nyergen ülnek. Ez a darab messze lekörözi bármely Gibson SG külső kivitelét.


Szerelvények

A Torino modellre Grover márkájú aranyozott szerelvényeket szereltek. Az állítható húrláb és a fix húrbefűző teljesen normál, ugyanez vonakozik a Duncan Designed hangszedőkre is.

A potméterekből mindössze kettőt helyeztek el, egy master hangerőt és egy master hangszín szabályzót. Valójában nincs is ennél többre szükség. Nem vagyok nagyon kötekedős egy olyan gitárral, ahol nagyon látom az igyekezetet és az ára is tökéletesen jó tartományban van. Hiába is keresnék hibát, egyszerűen nincs rajta. Az egyetlen amit megjegyezhetek, az a két potméter gombja, amit én azonnal lecserélnék valami használhatóra. A 3 állású pickup váltó kapcsoló elhelyezése jó, bár akadnak majd, akik jobban szeretnék máshol, de mint megannyi más dolgot ezt egy idő után megszokunk.( Minden esetre jobb elrendezés, mint mondjuk a PRS esetében.)

Hangzás és játékkényelem

A hangszedőről nem sok adatunk van, de a hangja alapján AlNiCo mágnesű: A gitár tónusa nagyon érdekes, teljesen egyéni, valahol a torkos Les Paul, és a nyitott Fender hang közötti meleg gitárhangzás. Bár a gitár a két Humbuckernek köszönhetően nem a Strato karakterével szólal meg, csupán az égerfa által hordozott nyitottság hallható benne.

A gitár igen univerzális, a fúziótól a kemény rockig mindent lefed.

Külön ki kell emelnem a tiszta áttetsző hangszíneit és remek hangkitartását.

Nagyon jó érzésű hangszer, könnyű és amikor az ember felcsavarja az erősítőt és egyszerre érzi az erőt és a könnyű hangszer érzékenységét, nos az nagyszerű élmény. A nyak kényelme, a bundozás és a beállítás hibátlansága igazán kiemelkedő vétellé teszi ezt a modellt.

A gitárpántot két helyen is lehet rögzíteni, így a játékos választhat további kényelmi szempontok között.

Összegzés

A gitár ára 64.990, Ft. A benne foglalt minőséghez és az esztétikai kivitelhez képest döbbenetesen alacsony. Ragasztott nyakú hangszert ennyi pénzért még nem láttam. Az ára a kezdő gitárokéval egyezik meg, minősége azonban a felső közép kategóriának megfelelő. Igaz ugyan, hogy csak egy papír dobozban szállítják, az alacsony ár miatt ezt megbocsátjuk a cégnek, de ez a gitár igazán megérdemel egy kemény tokot is.

A gitárt az Eldorado Hangszerboltból kaptuk meg tesztelésre, és ezúton mondunk köszönetet érte.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2009-04-13 11:00:00