SM Pro Audio akusztikus árnyékoló panel

Sokan nem is tulajdonítanak sok jelentőséget 1-2 dB-nyi hangi változásnak. Pedig számos esetben ennyi különbözteti meg a jót a rossztól vagy a jót a nagyon jótól.

Több mikrofonos felvételek esetén az egyik leggyakoribb probléma az egyik hangszertől a másikba való áthallás. Másik eset, amikor a tér intenzíven zeng és bizonyos irányokból kezelhetetlenül sok reflekció érkezik. Ilyenkor jó lenne valamilyen árnyékoló eszköz, ami nem okoz további erős reflekciókat. Gyakran alkalmazzák a plexi falat, azonban a jó árnyékoló tulajdonsága mellett nagy hátránya, hogy kemény és erős közeli reflekciókat gerjeszt, ami egy másik problémát jelent.

Vannak esetek, amikor a megfelelő hangkép már majdnem megvan, de 1-2 dB különbség választ el bennünket a jótól, valamiből több van, mint kellene. Ezekben az esetekben igen jól jöhet egy olyan megfelelő nagyságú árnyékoló panel, ami nem gerjeszt újabb reflekciókat, de domináns frekvencia tartományokban képes kiárnyékolni 1-2 dB-nyi nemkívánatos hangi információt. A legtöbb esetben ez éppen elegendő lehet a megfelelő hangkép kialakításához.

A leggazdagabb felvételek omni mikrofonokkal készíthetők, de sokszor a túl sok térinformáció zavaró lehet. Az omni mikrofonokat a jó hangzású nagyobb terekben lehet jól alkalmazni, a kisebbekben, mint pl. stúdiók kicsiny pár négyzetméteres feljátszó helységeiben inkább rosszat tesz. Azonban az omni mikrofonokkal való felvételeknek újabb távlatot adhat kisebb terekben is, ha sikerül megfelelő árnyékoló kitakarást találni a mikrofon mögött.

Legtöbben ezt a problémát mindenféle házi módszerrel oldják meg, paplan, fürdőlepedők, szivacsbetétes függöny, stb., mint ez látható egy amerikai stúdióban, ahol kifejezetten akusztikus hangszereket vesznek fel.

Persze az eredmény sokszor éppen megfelelő, azonban számos esetben további gondot okozhat a felfüggesztés.

Nemrégiben a kitakarás lehetséges módjaival kísérleteztem, többféle kitakarást és árnyékolást alkalmazva M/S valamint omni mikrofonos felvételeknél. Ráakadtam egy nagyon hatékony kifejezetten erre a célra készült árnyékoló panelre. Nagy előnye, hogy a görbülete változtatható és tömegénél fogva hanggátlása is van a mélyebb frekvenciákon, tehát a kitakarás hatásfoka lényegesen jobb, mint a házi megoldásoké.

A cég, aki gyártja az SM PRO Audio, a termék neve Mic Thing Flexible Isolation Panel. Hazai forgalmazója az Audmax kft. Tesztelésre kértem tőlük egy darabot és ezekkel végeztem kísérleteket.

A panel egy fémkeretből áll felfüggesztő elemekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy bármilyen függőleges rúdra vagy mikrofon állványra felszerelhető legyen.

A Mic Thing-hez kínálnak egy masszív jó minőségű állványt, ami nem tartozéka a panelnek.

A próbafelvételeken bebizonyosodott, hogy 2-3 db csillapítást, pontosabban kitakarást vagy árnyékolást képes létrehozni. A beállítással azonban türelmesnek kell lenni, mert bár szivacs akusztikus elnyelő felülete van, az ív beállításakor figyelni kell, hogy a gyújtópont ne essék a mikrofon vagy mikrofonok helyére, mert akkor megváltozik a hangkép, különösen omni mikrofonnal, ami minden változást azonnal közvetít ami a térben a mikrofon közvetlen közelében történik.

Ez a kitakarásos módszer különösen hatékony volt M/S felvételnél, ahol az oldal mezőket érzékelő mikrofonoktól nem a szoba falairól érkező információt akartam összegyűjteni, sokkal inkább a hangszer által sugárzott aurát megragadni. Az árnyékolással sikerült egy plasztikus, nyugodt hangképet kialakítanom.

Az árnyékolás szükségességének másik esete az, amikor több hangszer van jelen a hangtérben és egyik másik nagyon rászól a másikra. A panel ez esetben is jó segítség, azonban fontos tudni, hogy mindig csupán néhány decibell az elérhető eredmény, ami sok esetben éppen szükséges.

Sok esetben kisebb, közepes méretű terekben a sarkok erős állóhullámot gerjesztenek, ezzel nem mindig lehet sokat kezdeni, ilyen esetekben a mikrofont le lehet árnyékolni egy panellel és az állóhullám fedésbe kerül.

További alkalmazási mód, olyan esetben, ha a stúdiónak ablaka van, és onnan némi, éppen hallható, de nyilvánvaló zaj szűrődik be, pld. konstans utcazaj, vagy valahol egy számítógép ventillátorának, vagy hard-drive-jának a zaja hallható. stb. Ez is kitakarható egy ilyen panellel, ami aztán ugyancsak fedésbe kerül a hasznos jel által.

A panel nem csodaszer, nem is szabad tőle drámai változásokat várni, de aki tudja, hogy a mikrofonjai hogyan működnek és átlátja az akusztikus térben zajló pillanatnyi történéseket, lényegesen tisztább nyugodtabb hangképű felvételt készíthet, így a panel egy idő után nélkülözhetetlenné válhat számára.

Maga a panel 57.000,- Ft-ba kerül és sajnos az állványt 22.000,-ért kell még külön megvenni hozzá. Létezik fekete és fehér színekben.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-06-02 01:49:25