Stageshop Classic Strat elektromos gitár

Azt már egy korábbi írásomban említettem, hogy bizony eljött az ideje annak, amikor már nem kell Amerikában keresnünk a legjobbat, de még csak a közelebbi nyugaton sem. Azt gondolom, hogy amikor a rock zene és a hozzátartozó technikai kultúra megjelent, gyakorlatilag egy-két hónapnyi fáziskéséssel, de mindenről tudhattunk még az akkori vasfüggöny mögött is. Ezt azért is fontos megemlíteni, mert ez azt is jelenti, hogy az egész gitárkultusz itt is jelen volt kezdettől fogva, még akkor is, ha az országunk mindentől el volt zárva, tiltva, stb. Én már 20 évvel ezelőtt is láttam nyugati színvonalon épített gitárokat magyar készítők kezéből. Arra szeretném rávenni az embereket, hogy kissé nyissák ki a szemüket és a fülüket és győződjenek meg maguk is arról, hogy a helyzet gyökeresen megváltozott. Ma, amikor minden Kínában készül, és azonnal, kérdés nélkül megveszik, miért ne lenne hiteles egy hazánkban előállított termék különösen, ha mondjuk egy gitárerősítőről, vagy gitárról van szó. Nekünk van hozzá kultúránk. Most szeretnék bemutatni egy olyan gitárt, ami minden tekintetben arról tanúskodik, hogy aki tudja hogyan válogassa össze a legjobb alkatrészeket egy hangszerhez, annak van hozzá kultúrája. A másik meglepetés pedig az lesz, amint kiderül, hogy mennyire megfizethető egy kiváló hangszer, ha idehaza készül.

A Stageshop Classic megnevezés alatt egy olyan vállalkozás értendő, melyben bármilyen évjáratú Stratocaster és Telecaster összeállítható a legjobb minőségű alkatrészekből.

 hangszer egyben egy kísérlet arra, hogy milyen eredménnyel lehet ma 2010-ben egy 1954-es Stratocaster specifikációval megegyező módon összerakni egy gitárt. Az köztudott, hogy számtalan cég gyárt mindenféle kiegészítőket egy gitár összeépítéséhez. A kapható alkatrészek minden szerkezeti elemet magában foglalnak, tehát lehet kapni nyakat, testet, és bármilyen elektronikus vagy mechanikus szerelvényt. Elviekben így mi magunk is összeállíthatunk kedvünk, tetszésünk és pénztárcánk szerint egy elektromos gitárt.

Az Amarant Stageshop is összeállított egy hangszert, amit aztán megmutattak nekem és annyira izgalmasnak találtam, hogy elhatároztam írok róla egy rendhagyó ismertetőt.

Hozzávalók

A kiválasztásnál nagy körültekintéssel kellett eljárni, ugyanis ha valaki jó gitárt akar, akkor a lehető legjobb alapanyagokat, alkatrészeket kell felderíteni. Ez nem könnyű, de minden esetre könnyebb, mint mindent itthon legyártani méghozzá hazai anyagokból. Bár erre is van példa. (lásd Fibenare, Blasius, vagy akár Medgyesi Tibor gitárjai).

A test és a nyak Németországból származik, továbbá a Kluson márkanevű Vintage acéltőkés, öregbített babás tremolóját tették a gitárba. A test kőrisből készült, kéttónusú sunburst lakkozással, a nyak egyetlen darabból kifaragott jávor, egybe-fogólappal.

Az egyéb szerelvények mind vintage változatok, tehát teljesen korhű a hangszer. Ehhez tartozik a 8 lyukas 1 rétegű kopó lemez és a vintage hangolókulcsok, 1954-es évjárat kissé vastagabb nyakkeresztmetszete.

A gitárba a Bare Knuckle angol manufaktura hangszedőit tették, ebben a hangszerben az Apache típus van. A hangszedők típusai közül ez a legkisebb jelű, de egyben a legtisztább hangú is, és leggyorsabb tranziensű. További információ a hangszedőkről a honlapjukról szerezhető. (lásd alul). Ez a hangszedő márka ugyancsak a Stageshop forgalmazásában van hazánkban.

Az eltérés az 1954-es változathoz képest az, hogy a hangszedők bekötését egy 5 állású pickup váltóval kombinálták. (Az eredeti 1954-esen 3 állású volt még a váltó.)

A gitár összeállításának színvonaláról nem kell csak annyit mondanom, hogy Tóth Zoli rakta össze, és ez legyen elegendő garancia arra, hogy az rendben is van.

A tesztelt modellről még hiányzik a fejre szerelendő húrterelő akasztó, de ez a teszt eredményét már nem befolyásolja alapvetően.

Hangzás

Ha bekötötték volna a szememet, akkor azt mondtam volna, hogy egy eredeti Strato, de ez a teszt nem így indult. A gitár hangja az ősi rock and roll kezdeti időszakát eleveníti fel, amikor a Fenderek között is megjelent egy új pengésű hang, ami korábban nem volt, de már jóval túlmutatott a Telecasteren. Mindazon zenéket egy pillanat alatt a fülünkbe idézi, amikor megszólal. Amit akkor nem hallhattunk még az a két plusz pickup kombináció hangzása, amit az 5 állású kapcsoló biztosít.

Ár/érték arány

A tesztelt modell a legdrágább összeállítás és ez kerül bruttó 285.000,-Ft-ba. Egy éger testű rózsafa fogólapos Stratocaster hasonló konfigurációban kb. 25 ezer Forinttal olcsóbb. A Telecasterek is hasonló árban mozognak, bár kicsit olcsóbbak a hangszedők miatt.

Meggondolandó ez a project! Akit az eredeti felirat jobban érdekel, vagy fontosabb, mint a hang azoknak most itt nem mondtam semmi hasznosat. Akik viszont szeretnének egy hangzásra és specifikációra HŰ, EREDETI Stratót, és nincs túl sok pénzük, azok próbálják ki a Stageshop boltjában és biztos nem fognak reklamálni.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2010-04-09 16:00:00