Vintage V100CS elektromos gitár

Sokszor kérdezték tőlünk, hogy miért nem mutatunk be kezdőknek való olcsóbb árfekvésű elektromos gitárokat is. Ennek oka az volt, hogy túl sokféle olcsó gitár van forgalomban az országban, ellenőrizhetetlen forrásból jönnek, semmit nem lehet tudni róluk, ráadásul az esetek többségében már ránézésre selejtek, így értelmetlen valamit bemutatni, ami ráadásul rossz és nem érdemes megvenni sem. Egyik másik ilyen "no name" márka esetenként csak egy szállítmányt ér meg, utána soha senki nem hall róla, merthogy nem is készül belőle több, hiszen a vásárlót csak egyszer lehet rászedni....

Ezért azon az állásponton voltunk, hogy amint olyan sorozat kerül a kezünk közé, ami tényleg használható és megéri azt a nem túl sok pénzt is, akkor kerítünk rá alkalmat, hogy bemutassuk. Ezúttal viszont a Mezzoforte Hangszeráruházban találtam bemutatásra érdemes olcsó gitárokat.

Legtöbb esetben az olcsó márkákról nem érdemes mélyebb bemutatót tartani, mert egyike a sokezer úgynevezett "no name" márkának. Most azonban a dolog kissé érdekesebb, mert a tremolószerkezeteiről és gitár szerelvényeiről ismert kaliforniai Trevor Wilkinson gondolt egy nagyot és elkezdett kifejezetten öreg vintage gitárok kópiáinak mai modern gyártatásával foglalkozni. Igaza van, hiszen így a gitár szerelvényei legalább nem kerülnek sokba és a távol-keleti famunkával együtt is elfogadhatóan alacsony áron képes jó minőségű kezdő hangszert gyártani.

A Vintage V100 modell minden részletében a jól ismert klasszikus Les Paul egyik változatát mintázza le szinte milliméterre, a fő látható eltérést csupán a fej formája mutatja. A Les Paul kópiákkal van egy tipikus probléma: Sajnos nem lehet találni jó kópiát ami még olcsó is. Mivel a forma védett, így a kópiát gyártóknak kényszerűen el kell térniük a szabadalmaztatott formától és ettől máris csökken a vásárlókedv, vagy ha a test vastagságból vesznek el, akkor a tömegével együtt az a bizonyos Les Paul hang is kezd átalakulni valami mássá. A Wilkinson tett egy próbálkozást, hogy találjon valami okos kompromisszumot, ami végeredményét tekintve egy jó és még olcsó LP kópiát hozott. Úgy tűnik sikerült és az eredményét most be is mutatom.

A gitár specifikációit az alábbi táblázatban foglaljuk össze:

Építésmód Ragasztott nyak
Test Mahagóni + habos  jávor
Nyak Mahagóni, fej előtt toldott,  Modern C keresztmetszetű
Nyak szélesség 1. bundnál : 43mm / 22. bundnál : 57mm
Nyak vastagság 1. bundnál : 21mm / 12. bundnál : 23mm
Fogólap Rózsafa, 12" Radius (305mm)
Bundok 22 /közepes
Berakás Trapéz alakú műanyag berakások
Hangoló kulcsok Wilkinson WJ44, lemezházas, műanyag gombos
Húrhosszúság 24 3/4" (629mm)
Húrtámasz a fejnél Műanyag
Húrláb, húrbefűzés Hagyományos állítható oktávú és magasságú húrláb , hagyományos fix húrbefűző
Hangszedők 2 db Wilkinson Humbuckerl
Szabályzók 2 hangerő, 2 hangszín, 3 állású pickup váltó kapcsolóval
Pickup kapcsolás Position1 : Nyak
Position2 : Nyak + Húrláb
Position3 : Húrláb

 
Szerelvények Krómozott galván bevonat, műanyag pickup keretek, kopólap
Különleges jellemzők Jellegzetes fejforma,

 
Húrok Nincs közölve
Szín CS (meggy színű Sunburst)
Balkezes változat Nincs
Tok Külön kell megvenni
Ár 72.000,- Ft  (a Mezzoforte Hangszeráruházban)

Részletek

A gitár esztétikai kidolgozása semmilyen kifogásolni valót nem hagyott. Az ránézésre látszik, hogy hol spórolt a gyártó. Alapvetően a berakásokon és az olcsó szerelvényeken. A fejre nem berakásokkal tették fel a logót, hanem festési eljárással.

A fej-nyak átmenet is egyszerűsített, hiányzik a nyak tövének alsó oldalán lévő kiemelkedés, ami által a fej szilárdabban ül a nyakon, és egy esetleges balesetnél nem törik le a fej. Ezen a ponton azért is gyenge a hangszer, mert a nyakmerevítő pálca állítócsavarjának fészke elgyengíti a nyak tövének keresztmetszetét. Ezért az ilyen nyakú gitárok kényesebbek, és több figyelmet kell fordítani a megóvásukra.

A gitáron 2 db Wilkinson márkájú dupla humbucker hangszedő található. A Wilkinson cég ismert húrlábairól és tremoló szerkezeteiről, és úgy tűnik, hogy immár beszállt a pickup üzletbe is. Külsőre tökéletesen megegyezik a Gibson rendszerű zárt hangszedőkkel. Hangjukról ítélve Alnico mágnesűek és a specifikáció szerint megegyezik a Seth Lover PAF hangszedőével.

Minden egyéb részlet a megszokott LP-nél találhatóval egyezik, hiszen kópiáról van szó, leszámítva a fejformát, mert a szabadalmi oltalomban foglaltaktól való eltérésekkel lehetséges csak jogi következmények nélkül LP kópiát gyártani.

Mit mutatott a meghallgatás?

Az eredmény engem is meglepett, legalábbis annak tudatában, hogy az ára 72.000,- Ft. Nyilván a fa rezonanciája nem oly gazdag, mint a 2-szer, 3-szor drágább gitárok anyagaié, de ez idővel javulni fog, ha a gitárt rendszeresen használják. A V100 tónusa egyértelműen idézi a korai Les Paul gitárok hangját, bár nyilván nem olyan széles és torkos, mint azoké, de jól felismerhető benne a jellegük. A hangkitartás közepes, ami idővel persze javulni fog megfelelő intenzív használat esetén. A Wilkinson pickup lényegesen jobb, mint amit a hasonlóan olcsó kópiákban lehet hallani. Igen jó kópia, időnként zavarbaejtő kiejtéssel tolmácsolja a Les Paul hangot.

Játék kényelem

Rengeteg kritikát hallani az LP gitárok egyes évjáratainak nyak kényelméről. Annak ellenére is, hogy azt gondolom minden megszokható, fontos, hogy a gitár nyaka eredendően kényelmes legyen. A hangja után általában a játékkényelme ad el egy gitárt. A V100 nyaka nagyon kényelmes, sokkal kényelmesebb, mint 16 szor drágább eredetijének nyaka! A gitár súlya közel ott van, mint az eredetié ezesetben 4,25 kg. Érdemes beruházni egy széles bélésű gitárpántra!

Már megint a húrok....!

Sokszor már unásig javasoltam, hogy a rövid 628 mm LP menzúrájú gitárok hangjában egy klasszis javulás érhető el, ha nem .009-es hanem .010-es húrt használunk. A .010-es húrt is ugyanúgy lehet nyújtani, mint 650 mm-es menzúránál a .009-est. Persze a villanygitáros egy igen lusta fajta, nem szeret gyakorolni csak játszani, így nincs elég kondíciója a jobb hangot ígérő vastagabb húrhoz. Higgyétek el érdemes kipróbálni! Azt is mondhatnám, hogy aki a .008-as húrhoz szokott, annak mindegy mire van kifeszítve! Egy jól bebundozott ágydeszkán is ugyanúgy szól, mint a legdrágább gitáron, ugyanis ilyen vékony húr már nem rezegteti meg a testet, csak a húr és a pickup hangja dominál.

Végre találtam egy viszonylag jó LP kópiát, ami kezdőknek kiváló! Nem illik ilyet mondani, de a gitárból még lehet ezt azt kicserélgetve jobb eredményt kihozni. Ismerve a Wilkinson márkát, nem kell attól tartani, hogy ez a gitár 2 éven belül szétesik, mint sok "no name" gitár. Az ár/minőség arányát igen jónak tartom és bátorítani szeretném a fiatal gitárosokat, akik a Les Paul forma és hang bűvöletében élnek, hogy próbálják ki ezt a nagyszerű mégis olcsó kópiát.

Köszönet illeti a Mezzoforte Hangszeráruházat, hogy a teszthez a rendelkezésünkre bocsátotta a Vintage V100-at.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2007-03-02 21:22:53