Vintage VS6 elektromos gitár

Végre van alkalmunk bemutatni kezdőknek való olcsóbb árfekvésű elektromos gitárokat is. A korábban is volt erre szándékunk, azonban a hazai hangszerforgalmazók kevés kivétellel szinte csak a legolcsóbb kategóriát importálják, nem törődve sem a hangszerrel, sem a felhasználóval. Túl sokféle olcsó gitár van forgalomban az országban, ellenőrizhetetlen forrásból jönnek, semmit nem lehet tudni róluk, mitöbb az esetek többségében már ránézésre selejtek, így nem akartunk semmiféle biztatást és reklámot nyújtani a sok selejt árunak.

Az előző írásban bemutatott Vintage VS100 mellett ugyancsak a Mezzoforte Hangszeráruházban találtam egy másik nagyszerű, bemutatásra érdemes olcsó gitárt a VS6 SG fazonú modellt.

A gitár a tremolószerkezeteiről és gitár szerelvényeiről ismert kaliforniai Trevor Wilkinson gondozásában jelent meg. Ő kifejezetten öreg vintage gitárok kópiáinak mai modern gyártatását is elkezdte. Igaza van, hiszen így a gitár szerelvényei legalább nem kerülnek sokba és a távol-keleti famunkával együtt is elfogadhatóan alacsony áron képes jó minőségű kezdő hangszert gyártani.

A Vintage VS6 modell minden részletében a jól ismert klasszikus Gibson SG egyik korai változatát mintázza le szinte milliméterre, és itt is a látható eltérést csupán a fej formája mutatja. Az SG kópiákkal is ugyanaz a baj, mint az LP-vel: Nem lehet találni jó kópiát ami még olcsó is. Mivel ez a forma is védett, így a kópiát gyártóknak kényszerűen el kell térniük a szabadalmaztatott formától.

A Wilkinson az SG esetében is tett egy próbálkozást, hogy találjon valami okos kompromisszumot, ami végeredményét tekintve egy jó és még olcsó SG kópiát eredményezett.

A gitár specifikációit az alábbi táblázatban foglaljuk össze:

Építésmód Ragasztott nyak
Test Mahagóni
Nyak Mahagóni, fej előtt toldott,  Modern C keresztmetszetű
Nyak szélesség 1. bundnál : 44mm / 22. bundnál : 58mm
Nyak vastagság 1. bundnál : 21mm / 12. bundnál : 23mm
Fogólap Rózsafa, 12" Radius (305mm)
Bundok 22 /közepes
Berakás Trapéz alakú műanyag berakások
Hangoló kulcsok Wilkinson WJ44, lemezházas, műanyag gombos
Húrhosszúság 24 3/4" (629mm)
Húrtámasz a fejnél Műanyag
Húrláb, húrbefűzés Hagyományos állítható oktávú és magasságú húrláb , hagyományos fix húrbefűző
Hangszedők 2 db Wilkinson Humbuckerl
Szabályzók 2 hangerő, 2 hangszín, 3 állású pickup váltó kapcsolóval
Pickup kapcsolás Position1 : Nyak
Position2 : Nyak + Húrláb
Position3 : Húrláb

 
Szerelvények Krómozott galván bevonat, műanyag pickup keretek, kopólap
Különleges jellemzők Jellegzetes fejforma,
Húrok Nincs közölve
Szín fekete
Balkezes változat Nincs közölve
Tok Külön kell megvenni
Ár 57.000,- Ft  (a Mezzoforte Hangszeráruházban)

Részletek

A gitár esztétikai kidolgozása megfelel az átlagnak, egyedül a nyak szélén a bundok széleinek lereszelésekor, a szerszám kissé belekapott a fába is, de ez nem jelent sorsdöntő hibát. Itt is ránézésre feltűnik, hogy hol spórolt a gyártó. Alapvetően a berakásokon és az olcsó szerelvényeken. A fejre nem berakásokkal tették fel a logót, hanem festési eljárással.

A gitáron 2 db Wilkinson márkájú dupla humbucker hangszedő található. Külsőre tökéletesen megegyezik a Gibson rendszerű zárt hangszedőkkel. Hangjukról ítélve Alnico mágnesűek..

Minden egyéb részletében a megszokott SG-vel egyezik, hiszen kópiáról van szó, leszámítva a fejformát.

Mit mutatott a meghallgatás?

Meglepő volt egy 57.000,- Ft-os gitárt így szólni. A mahagóni fa tónusa nem oly gazdag, mint a sokszor drágább SG gitárok anyagaié, bár idővel javulni fog, ha a gitárt rendszeresen használják. Az VS6 tónusa első hangzásra idézi a korai SG gitárok hangját, bár kevéssé szélesen, de ugyanolyan harapós éllel, mint azoké. Jól felismerhető benne a jellegük. A hangkitartás közepes, ami idővel ugyancsak javulni fog megfelelő intenzív használat esetén. A Wilkinson pickup lényegesen jobb, mint amit a hasonlóan olcsó kópiákban lehet hallani. Igen jó SG kópia.

Játék kényelem

Az SG egy különc formavilágú gitár. Sohasem lett oly népszerű, mint az LP, pedig annál sokkal kényelmesebb. Bár súlypontja nem annyira jó, de a kis súlya és a kellemes nyaka kényelmessé teszi ezt a gitárt. Az eredeti SG nyaka távolról sem mindig olyan kényelmes, mint a VS6-é. Azt is évjárata válogatja.

Még mindig a húrok....!

Sokszor már unásig javasoltam, hogy a rövid 628 mm LP menzúrájú gitárok hangjában egy klasszis javulás érhető el, ha nem .009-es hanem .010-es húrt használunk. Még anno, a ZM korában Lengyelfi Miklós főszerkesztő barátom, nem kedvelte, ha a húrok vastagságával terheltem a gitáros olvasót. Itt végre cenzúra nélkül elmondhatom, hogy ezek a kevésbé rezonáló távol-keleti fiatal fákból összeállított gitárok sokkal jobban fognak szólni vastagabb húrokkal, ráadásul a kisebb húrtávolság is kínálja ezt a lehetőséget. A javaslatom ennél is a .010-es vastagságot. A .010-es húrt is ugyanúgy lehet nyújtani, mint 650 mm-es menzúránál a .009-est. Azt is mondhatnám, hogy aki a .008-as húrhoz szokott, annak mindegy milyen gitárja van! .008-as húrnál csak a húr és a pickup hangja dominál.

Itt egy viszonylag jó SG kópia, ami kezdőknek kiváló! Talán nem illik megint ilyet mondani, de a gitárból még lehet ezt azt kicserélgetve jobb eredményt kihozni. Ismerve a Wilkinson márkát, nem fog eni.. Az ár/minőség arányát rendkívül jónak tartom. Akik Angus Young és az AC/DC hangjának bűvöletében élnek, most kipróbálhatják az igen jó, mégis olcsó kópiát.

Köszönet illeti a Mezzoforte Hangszeráruházat, hogy a teszthez a rendelkezésünkre bocsátotta a VS6-ot.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2007-03-02 22:20:42