Westone elektromos gitárok

Én már a hetvenes évek közepe óta lapozgatom a nyugati gitáros lapokat. A nyolcvanas évek elején felfigyeltem egy érdekes újszerű gitár márkára, amelyik már abban az időben nagyon modern vonalvezetésű gitárjaival, a kor szintjénél időnként előremutatóbb elektronikai megoldásaival tűnt ki a többiek közül. Ez volt a japánban gyártott Westone gitár. A Matsumoku nevű cég már a hatvanas években hallatott magáról, mint gitárgyártó manufaktúra. Angliában sikerült igen nagy népszerűséget kivívnia, mindenekelőtt feltűnően magas esztétikai színvonalukkal, kimagasló hangzásukkal és nem utolsó sorban kedvező árukkal. Az 1981-es londoni zenei vásáron kimagasló sikert ért el a Westone és ekkortól kezdett megjelenni nemcsak Nagy Britanniában, de Svédországban, Németországban, Spanyol országban, sőt az Egyesült Államokban is. A Westone márka legjobb periódusa 1981 és 1990 között volt. Az eredeti japán gyártású Westone gitárok ma a gyűjtők féltve őrzött kincseinek számítanak. A képen a cég fénykorában készült modellekről láthatunk párat, mely jól érzékelteti a Westone formavilágát.

Mára a japán cég eltűnt a gitárgyártás piacáról, de maga a Westone márkanév más érdekeltségben fennmaradt és jelenleg főleg német területre gyártat és forgalmaz gitárokat, és ez itt most nagyon fontos. Ismerve a német hangszerpiac igényességét, nem akármit fogad be és ad el a saját területén. Ami nem ér el egy minőségi minimumot, ami egyébként meglepően magas szintet jelent, azt egyszerűen nem forgalmazzák. Bár itthon is így lenne. Azonban jó hír, hogy a Westone gitárokat a Music Meyer magyar partnercége a Cemid Kft. hazánkban is forgalmazza, így a legjobb hangszerboltokban megtalálhatók ezek a gitárok. A Weston név a Music Meyer használatában van és bennfentes körökből azt lehet hallani, hogy a német minőségi elvárás annyira szigorú, hogy nem egy gyártótól vált meg már a Music Meyer.

Javaslom meglátogatni a Westone cég honlapját, ahol sok hasznos információ található. Mivel a Westone sikeres múltja miatt ma már egy történelmi márkának tekinthető, így megtalálhatók a korabeli modellek pickup bekötési rajzai is. Egyik másik igen érdekes és előremutató.

Ezen írásommal az elkövetkezendőkben bemutatandó új Westone modellekre szeretném kissé ráirányítani a fókuszt.

Kapcsolódó linkek:

A Westone jelenleg gyártott modelljeiről készül egy részletes új honlap, ami még ezen írás időpontjában nincsen készen, de az érdeklődők számára már most megadjuk a jövőben kiteljesedő honlap címét is:

Szabó Sándor

2008-03-02 08:00:00