Westone Les Paul XL-10 elektromos gitár

Mostani írásomban egy Weston Les Paul kópiát mutatok be, az XL-10 típust.. Mint azt mindannyian tudjuk, a Les Paul kópiák nagyon keresettek, különösen a jó kópiák, mert sok cégnek maximum addig terjed a képessége, hogy külsőre jól lemásolják. Számos esetben használják ki a gyártók, hogy az anyagok tekintetében is változtatnak és bizony számos alkalommal fordult elő, hogy bizony legalább olyan jó gitárt sikerült készíteni, mint az eredeti. Sok esetben valami egészen más születik, de az nagyon jó.

A Weston Les Paul XL-10, a továbbiakban WLP külsőre a hatvanas években készült Les Paul Standard modellt idézi. Külsőre szinte teljesen megegyezik, bár azt tudni kell, hogy a kópia gyártása igen szigorú jogvédelmi keretek mellett történhet. Mindenekelőtt nem egyezhet meg a hangszer milliméterre az eredetivel, továbbá el kell térnie bizonyos helyeken formájában. Ilyen esetben legtöbbször a fej és a cutaway azaz a szarv képezi a kompromisszum helyét, más esetben a potméterek távolságában változtatnak. A WLP itt éppen minimálisan teljesíti a szigorú előírásokat, így szinte egy megtévesztésig azonos gitárt láthatunk, bár mint látni fogjuk van néhány eltérés.

Tekintsük át a gitár fő részleteit. A test anyaga hársfa. (basswood). Tonális tulajdonságát tekintve nyitott, arányos középtartományon rezonáló fa, ami megfelelő hangszedőkkel igén széles hangzást adhat lefelé és felfelé is egyaránt. A nyakat ragasztással rögzítették a testhez.

A tetőlap a hagyományos LP-nek megfelelően jávorból készül, bár ennél a fekete színű modellnél ezt nem láthatjuk. A nyak anyaga jávor, ami kissé furcsa, de hangilag jobban támogatja a hársfa testet. Ezzel a kombinációval kapunk egy arányos hangszínt. A fogólap rózsafából készült és 22 bundja van. A 628 mm-es húrtávolság megfelel az LP szabványnak.

A képen is látható, hogy a szél berakások krémszínű műanyagcsíkkal készültek ehhez jól harmonizál az ugyancsak krémszínű perloid kopólap. A hangszedők keretei ugyanilyen anyagból készültek. A fogólap pozíció jelző berakásait gyöngyházból készítették. A fekete testhez talán az egyetlen szín, ami jól megy az a króm. Minden szerelvénye krómozott. A hangolókulcsok Kluson típusúak műanyaggombokkal.

Az elektronika a megszokott Les Paul mintára készült, azonban nem akármilyen hangszedőket kapott, mint a Wilkinson gyártmányú Humbucker készletet.

A Wilkinson cég ismert jó minőségű húrlábairól és tremoló szerkezeteiről, és úgy tűnik, hogy immár beszállt a pickup üzletbe is. A két humbucker külsőre tökéletesen megegyezik a Gibson rendszerű zárt hangszedőkkel. Hangjukról ítélve AlNiCo mágnesűek és a specifikáció szerint megegyezik a Seth Lover PAF hangszedőével.
A 3 állású pickupváltó, valamint a 2 hangerő és 2 hangszínszabályzó potméter hagyományosan vannak bekötve és annak megfelelően szabályoznak.

Hangzás

Tiszta hangszínen tisztábban szól, mint az eredeti Les Paul. Az eredeti mahagóni/jávor fakombinációja egy füstösebb, koszosabb hangszínt eredményez. Ez a gitár a hárs/jávor kombináció miatt nyitottabban szól, és kevésbé torkosan. Torzított hangszínen ugyancsak hallható a nyitottság, azonban az agresszív harapós hangzás itt is nagyon dominál. Hangkitartása igen jó, a jávor nyak jót tesz a hang kitartásnak.

Játékkényelem

Jó súlypont, könnyebb test, mint az eredetié, ezért kényelmesebb is. A nyak talán egy érzésnyivel vékonyabb, mint az eredetié, amit sokan nem is fognak bánni, mert a legtöbb panasz mindig az eredeti LP nyakát illeti.

A potméter gombok sajnos követik az eredetit, amik sohasem a könnyen forgathatóságukról voltak híresek. Jól mutatnak, csak nehéz őket kezelni.

Összegzés

Bár nem túl sok jó LP kópia van a piacon, ez a modell egyszerűen túlnő saját magán. Szimpatikus, hogy az LP koncepciót megtartva nem akart makacsul ragaszkodni bizonyos részletekhez, hanem kihozni belőle egy új minőséget. Talán mindig is ez volt a Westone titka. A bizalmamat mindenképpen felébresztette, amint megláttam a nyakán a Westone feliratot, Csak tövább erősítette, amikor az is kiderült, hogy a németek kifejezett kérésére gyártják ezt a márkát. A következő kellemes meglepetésem a Wilkinson hangszedők láttán ébredt, sejthető volt, hogy ez egy jobb kópia lesz.

Az igazi meglepetést nem is annyira a hangja, mint az ára mutatta. A Westone Les Paul XL-10 ajánlott fogyasztói ára 53.100,- Ft. Hogy is van ez? Igen, a Westone gitárokat világnak egy olyan részén gyártják, ahol a munkabérek nagyon alacsonyak, ráadásul nem terheli őket semmilyen szociális közteher, így az árak számunkra is nagyon alacsonyak lehetnek.

53.100,- Ft-ért egy nagyszerű gitárt kapunk, és véleményem szerint van annyira jó, hogy megérdemelne egy rendes kemény tokot is. Talán az nem lesz ennyire olcsó...

A gitár kapható a Cemid partner boltjaiban, ehhez érdemes ellátogatni a forgalmazó honlapjára és ott minden érdeklődő megtalálhatja a hozzá legközelebb eső hangszer boltot.

A gitárt a Cemid Kft.-től kaptuk kölcsön a tesztre, melyért ezúton mondok köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

A Westone jelenleg gyártott modelljeiről készül egy részletes új honlap, ami még ezen írás időpontjában nincsen készen, de az érdeklődők számára már most megadjuk a jövőben kiteljesedő honlap címét is:

Szabó Sándor

2008-03-04 08:00:00