Westone XS-10 elektromos gitár

A Westone kínálatából egy Stratocaster kópiára hívnám fel a figyelmet. Csakúgy, mint bármely kópia esetében, ennél a gitárnál is találunk kis formai eltéréseket. Ismét egy elég pontos kópiáról van szó, azonban a fejforma tér el az eredetitől legláthatóbban.

A gitár teste ázsiai nyárfából készül (kínai nyelven wutong). A nyak juharból van, természetesen a jellegzetes csavarozással csatlakozik a testhez. A nyárfa csak az utóbbi időben lett fontos a gitárgyártásban, nagyon sok van belőle szerte a világon, így olcsó és ezért távol-keleten megdöbbentően alacsony árú hangszer készíthető belőle. Hangilag nem nevezhető a nemesebb fák közé, csak hosszú száradás után képes megmutatni rezonáns tulajdonságait. A hangszíne eléggé nyitott, vagyis nincs túlhangsúlyozott közép tartománya, de több van neki, mint az égernek vagy a kőrisnek. A mélyebb frekvenciákon is kevésbé aktív. Általában megfelelő pickup választással azonban jól tudják kompenzálni. A nyak nem is lehetne másból, mint juharból. Itt sem spóroltak a fával, egyetlen darabból faragták ki a nyakat, amit én azért is preferálok, mert nemcsak esztétikailag szebb, de a hangkitartásnak is kedvezőbb egy homogén anyagú nyak. A fogólap rózsafából van, a bundozást közepes méretű bundokkal készítették el. A pozíció jelölők egyszerű műanyagból észültek. Húrtávolsága megfelel a Strato szabványnak. A nyak kézzel érintkező felülete selyemfényű lakkozást kapott, míg a fej a márka felirat felől fényeset.

A szerelvények krómozott kivitelűek. A hangolókulcsok is zártak krómozott gombokkal. A koptató lemez gyöngyház mintázatú és kellemesen feldobja a gitár küllemét. A gitár a külső szemlélő számára egy modern Stratocastert mutat, ahol a húrláb hangszedő egy humbucker, a többi hangszedő szimpla tekercses. A Wilkinson gyártmányú PICKUPOK hangerőben jól illeszkednek egymáshoz, hangjuk alapján AlNiCo mágnesűeknek vélem, bár ez nem volt feltüntetve a specifikációkban.

Az 5 állású pickup váltó kapcsoló a megszokott kombinációkat adja. A hangszín szabályzó potméterekből ez esetben kettő is van. Külön a nyak és külön a középső hangszedő számára. A húrláb hangszedő direkt hangján szól mindig, arra nincsenek hatással a hangszínszabályzók. Ez a megoldás, bár nem ismeretlen a Strato gitárok között, érdekes hangszíneket eredményez kombinált állásokban.

A termoló szerkezet vintage kivitelű, azonban a gyártójáról nem sikerült semmilyek konkrét részletet megtudni.

Hangzás

A hangzás igazolta a várakozásaimat, nyitott tónusa párosult némi közép tartományú feszességgel, hangszíne valahol a kőris és az éger testű gitárok között lehet, bár kevésbé hangsúlyos mély tartománnyal. A hangkitartás átlagosnak mondható.

Játékkényelem

Súlypontja megfelel az eredeti Strato gitárokon tapasztalhatóénak, a nyak - legalábbis számomra - kényelmes. Ennél a modellnél a D típusú nyak keresztmetszetet alkalmazták. A nyak kényelmességéről nem szívesen beszélek, mert az mindenki számára más érzetű. Ki kell próbálni a gitárt, megfogni a nyakát. Ez személyes dolog.

Összegzés

A gitárt nézve és hallgatva egyfolytában bennem motoszkált a kérdés, hogy miként tudják ilyen hihetetlen alacsonyan tartani az árát. Mert kapaszkodjatok meg: 37.700,- Ft a javasolt fogyasztói ára. Ugyanis csupán az árát tekintve, és ha nem a német Music Meyer gondozásában lenne a gitár, akkor elmentem volna mellette és nem vállaltam volna be a bemutatását. Csupán azért, mert túl sok, ellenőrizhetetlen forrásokból származó, ( a gitárosok zenei szakzsargonja szerint: gagyi ) gitár jön be az országba. A honlapunkon mindenek előtt a minőségnek szeretnénk fórumot biztosítani és ez akkor is igaz, ha valami nagyon alacsony árú gitárt találunk, mert a két dolog nem minden esetben zárja ki egymást. A Westone XS-10 egy ilyen példa erre.

A Weston Strato modellek több színben is készülnek, erről az alábbi brossúra ad némi tájékoztatást:

Gitár kapható a Cemid partner boltjaiban, ehhez érdemes ellátogatni a forgalmazó honlapjára és ott minden érdeklődő megtalálhatja a hozzá legközelebb eső hangszer boltot.

A gitárt a Cemid Kft.-től kaptuk kölcsön a tesztre, melyért ezúton mondok köszönetet.

Csatlakozó linkek:

A Westone jelenleg gyártott modelljeiről készül egy részletes új honlap, ami még ezen írás időpontjában nincsen készen, de az érdeklődők számára már most megadjuk a jövőben kiteljesedő honlap címét is:

Szabó Sándor

2008-03-03 08:00:00