Yamaha AES 620FB elektromos gitár

A Yamaha gitárok méltatlanul kevéssé vannak jelen a magyar piacon. Ennek az okát lehetne boncolgatni, de felesleges, mert a lényeg, hogy itt van a lapunkon is jelen van és szeretném bemutatni kicsit közelebbről is ezt a márkát. Köztudott az, hogy az elektromos gitár mint hangszer alig fejlődik valamit, miközben a cégek marketing stratégiájából adódó állandóan szorító megújulási kényszer mindig hoz valami kis változtatást, ha nem is mindig fejlődést. A vásárlók ragaszkodnak a régi bevált megszokott dolgokhoz, megoldásokhoz és hangzáshoz, ugyanakkor a piacot mindig stimulálni kell valami újjal.

A Yamaha AES sorozata, néhány évvel ezelőtt a nagy változatlanság állóvizében igen üdítő színfoltot jelentett formájával, szerelvényeinek exkluzív kivitelével. Ez a sorozat ma már készül megfizethetőbb árban is, természetesen Koreában. Amint ezt megtudtam, igyekeztem utánajárni, hogy vajon milyen minőséget képvisel az olcsóbb sorozat. Szeretném előrebocsátani, hogy a koreai gyártás manapság már kedvező paraméternek számít. Miként annak számított a japán gyártás is. Sajnos Japán annyira drága ország lett, hogy az ott készült gitárok ára az egekbe szökött. Így a nagy gyártók kénytelenek voltak áthelyezni gyártó kapacitásukat egy olcsóbb területre. Koreában több évtizedes hagyománya van a gitárgyártásnak, így kézenfekvő dolog volt oda vinni a gyártást. Mára Koreában a legmagasabb színvonalon képesek gitárokat gyártani,a kidolgozás minőségében pedig immár lehagyott néhány illusztris nagynevű márkát is.

A Les Paul vonalvezetését idéző japán gyártású AES 620 ennek a sorozatnak egyik tagja, amelyen nem kevés kézimunka is emeli a hangszer értékét.

A gitár testének kontúrja és strukturális felépítése a Las Paul hagyományait őrzi, hiszen nyaka és teste alsó rétege mahagóniból, a felső rétege pedig tigriscsíkos erezetű jávorból készült. A nyaka ragasztott, fogólapja rózsafából készült. A két dupla hangszedős kialakítás is ebbe az irányba mutat. A részletek azonban pár meglepő és igazán leleményes újdonságot mutatnak. A test kivágás letörései jellegzetesek. A test kontúrja mentén is alkalmaztak letöréseket, amitől nemcsak kényelmesebb lesz a gitár, hanem esztétikailag is jobban mutat. Ezt a letörést a Gibson ’70-es években gyártott L6S, Marauder, és S1 sorozatánál alkalmazta először Les Paul alakú gitáron, mert egyébként ez a formai részlet az SG-ről származik.

A gitárnyak kialakítása is a Les Paul irányába mutat. Bár a nyak nem olyan vastag mint az LP-n, de mint minden, ez is megszokás kérdése. A kisebb kezű és kényesebb gitárosok kifogásolhatják ezt a nyakvastagságot. A rózsafa fogólapon közepes szélességű és magasságú bundozást készítettek. A gitár nyakának dőlésszöge kisebb, mint a Les Paulé így kényelmesebb rajta a pengetés.

A gitáron nincs kopólemez, ami egyáltalán nem nagy baj, mert a gitár sokkal szebben mutat nélküle. Ugyancsak különleges a húrbefűző szerelvénye is. A gitár fix húrlábas és a testen át befűzhető húrok közvetlenebb kontaktust biztosítanak a fával, mert egy kisebb tömegű, húronként kialakított nagyon elegáns szerelvényen haladnak át így ezzel kisebb a rezgési veszteség. A húrláb elvében megegyezik a Gibson által szabadalmaztatott változattal, azonban ez simább, zártabb kivitelű, a húrok feltámasztása is kissé különbözik.

A test kontúrját a felső részen őzbarna fa berakás szegélyezi. A hangszer egész kivitele nagyon szép kézimunkáról tanúskodik, bár azt tudni kell, hogy a kézimunka csak a díszítés folyamatában van jelen, az egész gitár minden részét NC marógépeken és famegmunkáló komplexumokon alakítják ki.

A két darab Seymour Duncan ’59 típusú dupla hangszedői finoman adják vissza a test és a húr gazdag rezonanciáit. Mindegyik hangszedőhöz tartozik egy hangerőszabályzó potméter és egy master hangszínszabályzó. A pickupváltó egy masszív 3 állású kapcsoló a test felső részében.

Elegendő volt már erősítő nélkül is megpengetni a G húrt a XIV. fekvés körül, máris hallható volt, hogy az AES 620 igen jó gitár lesz. Nagyon értékes középtartomány jelent meg már akusztikusan is a hangképében. Erősítőn kipróbálva kiváló meleg tiszta hangszínek hallhatók mindkét hangszedőről. Torzított állásban pedig torkos, rendkívül ízesen harapós rock hangzást kaptam a húrláb pickupról. A nyak pickuppal pedig egyszerűen énekel a gitár, vastag, öblös, szinte fuvolaszerű hangon szólal meg, de ott is van kis harapós éle a hangnak. Az AES620 hangkitartása szokatlanul jó, meglepett, hogy ez lehetséges ebben az árkategóriában is. Manapság egyre kevésbé lepődök meg, mert Koreában most már tudnak gitárt építeni különösen, ha jó anyagokat használnak fel. Itt most ez tapasztalható.

Ez a gitár kínál néhány apró, figyelmes kényelmi szolgáltatást. Ilyen például az, hogy a testen két helyre is be lehet akasztani a gitárpántot, továbbá a gitárkábelt egy ferdén vezetett aljzatba lehet bedugni, ezzel a megoldással nem fog eltörni a gitárkábel belső magja.

Az AES620 pazar Grover hangolókulcsokat kapott. Nagyon jó a kéznek a 628 mm-es húrtávolság, az alsó fekvésekben kis kezűek is jól boldogulnak vele.

A potméter gombok elhelyezése nagyon esztétikus, és még éppen azon a határon vannak elhelyezve, amikor még jól kezelhető a hangszer. A gombok krómozott bronzból készültek, alakjuk kissé furcsa, nem éppen a legkényelmesebb, különösen izzadt kézzel el lehet véteni a mozdulatot, de meg lehet szokni. Ezt a hangszert hallgatva elgondolkodtam, hogy lassan el fog tűnni a különbség a Koreai és az amerikai gyártású gitárok között. Kivitelben és kidolgozásban már eltűnt, hangminőséget illetően csupán annak kérdése az egész, hogy a megfelelő anyag rendelkezésre fog-e állni. Bízzunk benne! Itt azért megjegyezném, hogy változatlanul fenntartásaim vannak a Kínában és egyéb távol-keleti országokban gyártott gitárformájú tárgyakat illetően.

Az AES 620FB-t minden tekintetben szívesen ajánlom az igényes gitárosok figyelmébe is. Ennek a gyönyörű, hihetetlen igényes kivitellel elkészített gitárnak az ára 139.900,- Ft. A gitárokat eredetileg papírdobozban szállítják, és sajnos csak egy bizonyos árkategória fölött adnak hozzá kemény tokot. Azt javaslom, aki ilyen gitárt vesz, vásároljon hozzá egy kemény tokot, mert megérdemli ez a gitár.

A kedves olvasónak pedig ne legyen kétsége, ha ennyi jót írok a gitárról, ugyanis én választottam ki a sok közül, egyébként pedig nem akarok rossz gitárról írni, annak nincs értelme. Ha pedig kétség merülne fel, javaslom a személyes kipróbálását.

Megjegyezném azt is, hogy az AES620 sorozatában kapható balkezes változat is. Nagyon szerettem volna kipróbálni még egy üreges változatot is, de ezt nem láttam ott akkor.

Ezúton köszönöm az Eldorádó Hangszerboltnak, hogy a teszt megírásához a rendelkezésemre bocsátotta a kiválasztott hangszert.

Kellemes tulajdonságok:

 • gyönyörű design és kivitel
 • nagyszerű rock hangzás jó hangkitartással
 • Seymour Duncan hangszedők
 • ötletes hangbarát húrbefűző megoldás
 • nagyon vonzó árfekvés

  Nem kellemes tulajdonság:

 • kissé kényelmetlen potméter gombok
 • Nem adnak hozzá tokot

  Szabó Sándor

 • 2006-04-27 00:15:29