Yamaha RGX-620 Z elektromos gitár

A Yamaha márka körüli kirándulásom egy következő darabja volt az RGX-620 Z jelű elektromos gitár. Ez a sima, egyszerű vonalvezetésű modern strato formájú gitár néhány apró részletében eltér a megszokott, hasonszőrű gitároktól. Az RGX-620Z valamint a 820Z változat is, közösek abban, hogy a testkialakítás nagyon puritán, nincs semmilyen letörés a jobb kéz számára, a letörés a hát oldalon van, azonban a test felülete gömbölyített, ami az egész hangszernek ad egy jellegzetes, exkluzív vonalvezetést. A puritán egyszerűséget tovább fokozza, hogy nincs semmilyen díszítés, vagy szegély berakás.

Mindenekelőtt az RGX sorozatra jellemző "dizájnos" fejkialakítás kelti fel a figyelmünket. Feltűnik a nyakfeszítő pálca szorító csavarjának elhelyezése. Ezt a nyak végén a pickup mellett egy kis műanyag fedéllel lezárt fészekben találhatjuk meg. A fej kialakítása is érdekes. Valószínűleg csupán esztétikai elvek vezérelték a gitár tervezőjét, hogy ilyen megoldást válasszon. A fej homlokzatát a képen látható módon egy jávor díszlap fedi, de nem a teljes felületen. Ez ad egy érdekes törést a fejnek, távolról egy kissé csapottnak tűnik a fej, de közelről már egy konszolidáltabb formát mutat, miközben érdekes hatást kelt ez a lap. Bizonyára ezért rakták a nyak másik végére a pálca szorító csavarját.

A test égerből készült és elsősorban esztétikai célzattal a tetejét bevonták egy fél mm vastag nagyon szép mintájú tigriscsíkos jávor réteggel. A lakkréteg alatt szinte háromdimenziós domborzat benyomását kelti. A szerelvények közül a dupla hangszedők kerete tűnik fel azzal, hogy igyekszik észrevétlenül beleolvadni a "domborzatba" áttetsző narancssárga színével. A húrláb amolyan vintage Yamaha kivitel szuper modern kivitelben. Itt is feltűnő, hogy akik 60 éve kitalálták ezt a ma már vintage-nek számító tremolós húrlábat, ők a mai napig ugyanúgy gyártják, semmilyen változtatást nem eszközölnek rajta, hogy a fejlesztéséről meg ne is beszéljünk. Annak az egyszerű ősi kivitelnek a varázsát nem vitatom, sokkal inkább a minőségét. A Yamahánál már régen újragondolták azt az ősi húrlábat és képesek voltak készíteni egy változatlanul egyszerű, de precizebb, pontosabb és a hangzás szempontjából előnyösebb szerkezetet, ami ráadásul egyszerűen szólva szép is. Ez az eredeti Yamaha R1000V tremolós húrláb került ebbe a modellbe.

A gitár elektronikája két dupla Yamaha fejlesztésű X2 jelű zajmentes hangszedőre épül. A hangszedők AlNiCo V típusú mágnesekkel készültek, igazi rock hangzást képviselve. A hangszedőket egy 3 állású masszív kapcsolóval lehet kapcsolni, melyhez tartozik még egy master hangerő és egy master hangszínszabályzó potméter. Hála a konstruktőröknek itt is az 520-as modellen használt potméter gombokat találjuk. Ez nemcsak az esztétikai, de a gitár használati értékét is emeli. Ha vetünk egy pillantást a testen a szerelvények elhelyezésére, akkor kiderül, mennyire átgondolt konstrukció.

Csavarozott nyaka jávorból készült, rózsafa fogólappal, közepes szélességű bundozással. Az anyaga a fej előtt toldva van, de azt olyan műgonddal készítették, hogy sokáig kellett vizsgálnom, hogy észrevegyem. A fogólapon semmilyen berakás nincs, a pozíciójelző pontokat a nyak oldalán apró gyöngyház berakások formájában helyezték el.. A nyak kellemes érzésű. Ez a gitár 648 mm-es húrhosszúságú. Ezzel jó hangkitartás és a hang elején egy határozott tranziensű ütés jár együtt. A gitárt kellemes kézben tartani, súlypontját jól eltalálták. Kivitele hibátlan, igényes szép kidolgozást láthatunk.

A gitár hangja már erősítő nélkül is ígéretesnek tűnt. Tiszta hangszínei nagyon szépek, melegek és áttetszőek, mondhatnám nagyon zeneiek. Nem is véletlen ez, hiszen az AlNiCo mágnes a zenei mágnes. Sok részlet hallható a húr megpendülésekor, gyorsan felépülnek a hangok. Bár a hangszedők kimeneti szintje nem akkora, mint egy kerámikus mágnesű hangszedőé, de overdrive hangszíne részletekben gazdag. A gitár nagyon folyékonyan szól, könnyű hangindulásával öröm vele szólókat játszani. Minden felharmónikus könnyen éled, eszelős sikításokba lehet hajtani a gitárt, de akkor is versenyben marad, ha bársonyos torzítással kell játszani.

Tónusa alapján egy sokoldalú rock gitárnak tartom, ahol minden hangszínen igen szépen muzsikál. A két hangszedő összekapcsolásával meglepően világos üvegesen tiszta szinte strato hangot kapunk. Mindezt 139.900,- Ft-os áron. Az ára annyira kedvező, hogy akkor maradok lojális a gitárral, ha nem kezdek kötözködni. Ilyen kedvező árral nem lehet semmi panaszom. Ha ez a gitár 5-ször ennyibe kerülnék, akkor bizony szigorúbb is lennék vele.

A gitárt az Eldorádó Zichy utcai üzletében választottam ki, ott ki is próbálható. Ezúton szeretném megköszönni a boltnak, hogy a tesztre rendelkezésemre bocsájtotta ezt a gitárt.

Kellemes tulajdonságok:

 • AlNiCo mágnesű hangszedők
 • sokoldalú hangszínek
 • nagyszerű folyékony, rockos tónus
 • gyönyürű kidolgozás
 • igen kedvező ár

  Nem kellemes tulajdonságok:

 • nem adnak hozzá tokot

  Szabó Sándor

 • 2006-04-27 00:29:31