Yamaha RGX520 DZ elektromos gitár

A tesztjeim során mindig próbálok olyan hangszereket találni, amikről érdemes és lehet is írni. Mint azt már mostanában többször is hangoztattam, nem akarok olyan gitárról írni, amiről nem lehet jót írni. A web lapunk nem bulvár média, nem botrányos hangszerekről akar tesztet közölni, annak nincs senki számára értelme. Az emberek elsősorban jó hangszerekről szeretnének olvasni, jót szeretnének venni. Ugyanakkor nem célom elhallgatni semmit, ami kifogásolható egy hangszerben. Az olvasó és a vevő ezt méltányolja és bízni fog mindabban, amit bemutatunk és bízni fog a márkában és az eladójában. Hosszú távon pedig bízni fog az értékítéletünkben.

A Yamaha gitárok közötti kutakodásom több tekintetben is eredményes volt, amiket találtam nagyon érdekesek és figyelemre méltóak. Találtam egy nagyon érdekes előremutató ötletekkel megalkotott gitárt, melyet most nagy örömmel mutatok be. Ez a gitár a koreai gyártású Yamaha RGX sorozat 520 jelű modellje.

Ez a modern strato vonalú gitár első ránézésre nem mutat semmi különöset, de ha kissé legeltetjük a szemünket a részletein, akkor egészen érdekes dolgokat fedezhetünk fel. Mielőtt belemélyednénk a részletekbe, röviden bemutatom a gitárt fő vonásaiban.

A gitár teste égerből készült. A nyaka 24 bundos, ugyancsak jávor, rózsafa fogólapja van. Az anyaga a fejnél toldva van, nagyon precízen, alig lehet észrevenni. A két dupla hangszedős gitáron nincs kopólap.

A gitár húrhosszúsága 628 mm. Ez a rövid húrhossz egy másik érdekes véglet. Általában a Gibson a Les Paul és SG gitárok készülnek ezzel a húrhosszúsággal, előnye az, hogy az alsó fekvésekben nagyon könnyűek a fogások, kisebb kezűek is nagyon könnyen boldogulnak rajta. A felsőbb fekvésekben, azonban már a nagyobb kezűek jobban szeretik a 650-es menzúrát. A 629 mm-es húrhosszúságú gitárok hangja folyékonyabb, mivel a hang indulása kevésbé perkusszív. Ez a tulajdonság pedig egy Strato típusú csavarozott nyakú gitárnál egy új tónust eredményez. A gitár nincs különösebben díszítve, egyszerű puritán, de precízen el van készítve és hibátlanul kidolgozott.

A két potméter és a három állású hangszedő váltó kapcsoló jól elhelyezve egy egyszerűen kezelhető gitárt eredményeznek.

Most viszont "zoomoljuk" be a szemünkkel a gitárt és nézzük meg egyéb részleteit. A legfeltűnőbb a fej érdekes kialakítása. A legszembetűnőbb a nyakfeszítő pálca szorító csavarjának elhelyezése. Ezt a nyak végén, közvetlenül a hangszedő mellett egy kis műanyag fedéllel lezárt fészekben találhatjuk meg. A fej kialakítása is érdekes. Azt hiszem csupán esztétikai elvek vezérelték a gitár tervezőjét. A fej homlokzatát a képen látható módon egy jávor díszlap fedi, de nem a teljes felületen. Ez ad egy érdekes törést a fejnek, távolról egy kissé csapottnak tűnik a fej, de közelről már egy konszolidáltabb formát mutat, miközben érdekes hatást kelt ez a lap. Bizonyára ezért rakták a nyak másik végére a pálca szorító csavarját.

A másik érdekes megoldás a satunál látható. Egyetlen mozdulattal minden szerszám nélkül oldható és zárható a satu. A húrcsere ezzel minimális idő alatt elvégezhető. Ugyancsak feltűnik a hagyományos gombos hangolókulcs helyett egy recézett csavaros megoldás, amit a Steinberg és a Klein gitárokon alkalmaznak. Nem feltétlenül kényelmes a kéznek, de nagyon érdekesen mutat. A hangolókulcsok tengelyei a fej felső síkjában kissé be vannak süllyesztve. Ez a díszlap miatt alakították ki ilyen módon.

A gitáron a szerelvények igyekeznek más egyéb kényelmi szolgáltatást is nyújtani. Ilyen például a tremolószerkezet húrcsere közbeni átbillenését megakadályozó kis akasztó, vagy a húr megszorításáról gondoskodó gyorsszorító karocska. Felvetődik bennem a kérdés, hogy vajon miért is nem eleve ilyenre találták ki ezt a komplikált húrlábszerkezetet, mely most ebben a kivitelében nagyon átgondolt konstrukció.

A potmétergombok nagyon szépek és tökéletesen funkcionálisak. Sokan mondják rólam, hogy ez a rögeszmém... nem baj, a gitár hangszer és nem kerti szerszám, sosem baj, ha valami kényelmes és tökéletesen szolgálja a zenét és a zenélést. Márpedig ez egy ilyen dolog, és főként nem elhanyagolandó. Vannak nagyszerű gitárok, amiket 60 évvel ezelőtt terveztek, és ugyanolyan potmétergombokat tettek rá, amit az akkori rádió vagy TV készülékeken is használtak. Ez gazdaságilag egy ésszerű és logikus döntés, azonban ha gitározás közben szabályozni is kell valamit vele, akkor hamar kiderül a használhatatlansága. És a problémám az, hogy még 60 év múlva is ugyanolyan használhatatlan, mint a megszületésekor. Ez a potméter gomb TÖKÉLETES! Ha rajtam múlna, akkor ezt ugyanúgy szabványosítanám, mint a metrikus M6-os csavaranyát... A krómozott bronz gombokba két vékony hornyot esztergáltak és ráfeszítettek két gumigyűrűt. Egyszerű, esztétikus, úgyszólván zseniális megoldás. A potméterek egyébként is úgy siklanak, mint a vaj, és ez a tökéletesen újjakba simuló potmétergomb pedig hihetetlenül kényelmes. Összességében gyönyörű, hibátlan kidolgozás.

Ugyanezt mondhatom el a pickupváltó kapcsolóról is. Időnként a kezembe kerül másfél két milliós gitár, nem mondom ki a nevét és a kapcsolója olyan silány minőségű, hogy az ember fél vele hangszedőt váltani. Ezt tessék kipróbálni, masszív, kényelmes és ahogyan kattan, abból lehet hallani, hogy nem csupán 2500 kapcsolás az élettartama.

A külsőségeken túl a gitár hangja is igen jó. Két dupla zajmentes hangszedőjében kerámikus mágnest találunk, mely biztosítja a nagy kimeneti jelszintet. Ezzel a gitárral bármilyen erősítőt nagyon könnyen dús torzításba tudunk hajtani. Ez is a gitár erőssége, mondhatnám azt, hogy egy kinézetében konszolidált, de hangjában egy vérbeli karakteres metálgitár, ami még bőven jó a rockban is. Azért azt megemlíteném, hogy a tiszta hangszíne eléggé tiszta és meleg, annyira azonban nem áttetsző, hogy univerzálisan alkalmas legyen minden műfajra. Ez a hangszer kifejezetten a torzított hangszínre van optimalizálva. Igen könnyen élednek rajta a pengetős hüvelykújj érintéssel képezhető, sikító felharmonikusok. Érzékeny, vastag, hangú gitár, torkosan szól, húzós középtartománnyal. Torkosságát külön fokozta, hogy egy Marshall JMP1 és egy EL34-es csővel felszerelt Marshall végfokon ugyancsak Marshall hangfalon hallgattam meg.

Ezt a gitárt azért is választottam ki, mert ára az alsó lélektani határ körül van, nem több, mint 109.990,- Ft. A honlapunk egyik alapító doktrinája az is, hogy nem csupán a drága gitárokat teszteljük le, hanem minden árkategóriát igyekszünk érinteni. Ez a gitár átment a teszten, jó szívvel ajánlhatom a fiatal gitáros kollégáknak.

Kellemes tulajdonsága:

 • gyorsszorítós tremoló
 • gyorsszorítós satu
 • karakteres orzított hangzás
 • nagy kimeneti jel
 • gyönyörű kidolgozás
 • ár/minőség tekintetében egyelőre győztes

  Nem kellemes tulajdonsága:

 • a tiszta hangszíne lehetne kissé áttetszőbb

  Szabó Sándor

 • 2006-04-27 00:28:38