50th Anniversary VOX AC30 H2 csöves kombó és AC15 H fej/láda és az AC30 HH fej és V212H láda

Előző írásunkban elkezdtük bemutatni a Vox 50. évfordulós sorozatát. A sorozatból most a még hátralévő modellekről ejtünk szót, Ezek egyike az AC15 H fej/láda valamint az AC301 H2 kombó, valamint az AC30 HH és V212H láda. Ez esetben nem megyünk bele annyira a részletekbe, mert technikailag szinte teljesen megegyeznek. Kezdjük is egyből a Vox AC15 H fej és a V212H láda ismertetésével.

Mint említettem technikai szempontból teljesen megegyeznek, az egyetlen különbség, hogy az erősítő rész és a hangfal külön dobozokba kerültek. Az esztétikai szempontokon túl, kifejezetten a különválasztás következtében hangzásban is eltérő a kombó változathoz képest.

Hangzásban vastagabban, kissé ládásabban szól, bár a hangdoboz hátul félig nyitott.

A hangszóró is ugyanaz a Blue AlNiCo, amit a kombó modellben is alkalmaznak. A kezelőpanel minden részletében megegyezik a kombóéval.

EF 86 előfok cső

Itt most megragadnám az alkalmat, hogy kissé többet írjak az EF 86 csövekről, mivel többen kérdeztek felőle. Mezey Béla csőtudor barátom az alábbiakat írta le nekem, miket kell tudni erről a csőről:

Az EF 86-os csövet a 60's években magnetofon előerősítő, mikrofon előerősítő, de gitár-előerősítő fokozatokban is használták, pl: a Gibson Les Paul JR kis A osztályú kombóban, ahol a 6SJ7 megfelelőjét használták egy 6V6 végfok csővel. Nagy bemenő ellenállást, erősítést, és jó brumm elnyomást lehetett vele megvalósítani. Kiemelkedően jó mélyhang átvitele széles, vastag hangzást eredményez, így ma főleg basszus előfokokat készítenek az EF-86-al, sok esetben studiótechnikai célra "hand-made" erősítőkben használják.

Azt csupán mellesleg jegyezném meg, hogy ebben a Vox szériában orosz gyártmányú katonai csöveket alkalmaznak.

AC 30 H2 kombó

A sorozatban van egy AC 30 H2 jelű kombó is, érdekes módon, és az erősítő áttekintése során a saját tapasztalataim szerint csupán abban tér el az AC15-től, hogy 2 db Blue hangszórót használnak és nem 2db, hanem 4 db EL 84 végfok csővel működik, a dupla teljesítmény érdekében.

Ebből a modellből, létezik egy tiszta mahagóniból készült hangfalú változat is, ez is látható a fenti képen.

Bár a cég honlapján az AC 30 H technikai adatait nem adták még közre, több részlet arra enged következtetni, hogy minden más tekintetben egyeznek, legalábbis az előfok kapcsolásában és a kezelőszervek tekintetében.

A hangfal hátulján jól látható a 2db Celestion Blue AlNiCo hangszóró:

AC 30 HH fej V212H ládával

A sorozatban létezik még egy fej/láda összeállítás is. Ez esetben az AC 30 H2 erősítő része került külön dobozba, és kapta a az AC30 HH jelzést, ahol az első a H a Heritage sorozatot jelöli, a másik H a Head, azaz fej kivitelre utal.

Ha esetleg nem említettem volna még, a sorozat minden tagja hand wired, azaz kézi összeszerelésű és forrasztású. Annyit feltétlenül el kell mondani erről a technológiáról, hogy sokkal üzembiztosabbak, mint a modern nyomtatott áramköri panelek. Előnye, hogy az állandó rezonanciától nem lesznek forrasztási hibák, nem válik el a forrasztás, könnyen javítható, mert a vezetékek könnyen követhetők. Van még egy nagyon fontos előny, ez pedig a hangzásban mutatkozik meg. A vastag vezetők miatt a hang is vastagabb, a nagyobb forrasztási keresztmetszetek miatt kevesebb veszteséggel közlekedik az áram. Sokan ebben nem hisznek, de én a fülemre mindig jobban hallgatok, mint a szkeptikusokra.

Összegzés

Bár az AC15 bemutatásában említettem, hogy ez a sorozat a legjobb hagyományok előtérben tartását célozta meg, és ebben meg is mutatja azt a lehető legjobb hangminőségben, amit valaha is hallhattunk a Vox-tól. A sorozat fő jellegzetessége a feltűnően nagy hangerő mellett az erősítők személyes, de jellegzetes tónusa. Akármelyiket is kapcsoljuk be, mindig egy összetéveszthetetlen VOX hangzást hallunk. Ezzel azt is akarom mondani, hogy a sorozat nagyon karakteres, ahogyan máskor szoktam jellemezni, erős természetű hangzást képvisel, ami mindig dominálni fog bármilyen gitár és effekt kerül a hangláncba.

Külön ki kell emelnem a széles, vastag hangzást, ami ebben a teljesítménytartományban egészen kivételes, ami párosulva az ugyancsak feltűnően nagy hangerővel egy igazán vonzó erősítővé teszi a Vox sorozat bármely tagját.

Bár az AC15 esetében már említettem az effekt út hiányát, és bár hiába van effekt út a Vox Custom Classic-ban, az mégiscsak egy másfajta Vox erősítő.

A forgalmazóval sokat konzultáltunk erről a dologról és abban egyetértettünk, hogy egyáltalán nem lenne rossz, ha lenne rajta, de ez egy ilyen Heritage erősítő akart lenni, ami demonstrálja a hagyományt. Én a magam részéről nem tartottam etikusnak azzal indítani, hogy építsünk magunknak effekt loopot, hiszen a kézi forrasztású erősítőnél ennél mi sem egyszerűbb, 10 perces munkával meg lehet csinálni és még az erősítő paneljéhez sem kell hozzányúlni....no de akkor ebbe már ne is menjünk bele tovább. Ugyanis ha ez is rajta volna, minden idők egyik legszuperebb modern vintage erősítője lehetne.....így is az persze, csak a gitárhangzás tekintetében egyáltalán nem mindegy, hogy az effektek milyen sorrendben vannak a torzítóhoz képest. A gyűjtőket ez nem érdekli, de itt nálunk nincsenek gyűjtők sokkal inkább igazi felhasználók, akik igazi hangot keresnek az erősítőjükben.

Ár/érték arány

A bemutatott erősítők különlegesek, kiválóak, jellegzetesek és kategóriájukban a csúcsot képviselik. Az áruk is ennek megfelelő. Azt már semmiképpen sem írnám le, hogy a mahagóni borítású változatok éppen jó érték/ár arányt képviselnek, mert azt mindannyian tudjuk, hogy az a megszállott, aki erre vágyik, nem fog törődni az árával. A muzsikus, aki a célszerű eszközt keresi és látja benne, az mérlegelni fog: Tájékozódik, kipróbálja, meghallgatja és eldönti melyik modellt választja.

Az árakról pár gondolat

Ebben a tekintetben is szeretnénk pár dolgot megvilágítani. Az árak feltüntetésénél mindig azt az árat igyekszünk feltüntetni, amit a forgalmazó megad. Ha nagykereskedőtől származik a tesztre kerülő példány, akkor a javasolt fogyasztói árat adjuk meg. A nagykereskedő (importőr) nem szabhatja meg a boltosnak, hogy milyen áron adják a terméket el. Csupán javasolhatja az árat. Ez a módszer a tengerentúlról származik és Európát is meghódította. Fontos ezt vásárláskor szem előtt tartani. Gyakran megesik, hogy a hivatalos magyar lista árakat hasonlítják a zenészek a nyugati hangszerkereskedések áraihoz. Ez nagy különbségeket mutathat, azonban egy kis tájékozódás után, ma már azt tapasztalhatjuk árban nincs különbség európán belül és a hazai garancia biztonságát is magunknak tudhatjuk, ha itthon vásárolunk.

Nagyon fontos, hogy egy termék tekintélye az árában is kifejezésre jusson. Ha egy bolt adja tesztre az eszközt, akkor az ottani bolti árat adjuk meg.

Ezt azért is fontos tudni, mert a javasolt fogyasztói árhoz képest a bolti árak sok esetben 20% -al is alacsonyabbak lehetnek. Nyugaton is van a katalógus ár és az utcai ár. Nálunk is elterjedt ez az árazási módszer. Ezért is tartom fontosnak a tájékozódást megtudni, hol mennyibe kerül. Erre a jövőben nagyobb figyelmet szentelünk és elmondjuk, hogy melyik árat adtuk meg.

A következőben felsorolt árak hivatalos lista árak, ezekhez képest a termékek jellemző utcai ára alacsonyabb lehet, erről a márka hivatalos viszonteladóinak üzleteiben érdemes tájékozódni.

AC15 HTVH fej: 284.000- Ft
V112HTV kiegészítő láda: 299.000- Ft
AC15H1TVL kombó (valódi mahagóni fa borítás): 540.000- Ft
AC15H1TV kombó: 389.000- Ft
AC30HH fej: 349.000- Ft
V212H: 299.000- Ft
AC30H2: 539.000- Ft
AC30H2L (valódi mahagóni fa borítás): 689.000- Ft

A tesztekhez az erősítőket a ATEC/KORG.hu ZóNA bocsátotta rendelkezésünkre, amelyekért ezúton mondunk köszönetet.

Csatalakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-03-01 18:50:38