AER Alpha akusztikus erősítő

Koncepció

Az AER akusztikus erősítők legkisebb tagja a 40 Watt teljesítményű. Alpha.

Az erősítő tervezésénél a legfontosabb szempont az volt, hogy a lehető legkönnyebb és legkisebb legyen, miközben a gitár hangtartománya még D hangolás esetén is "beleférjen" az erősítő átviteli sávjába.

Természetesen az Alpha modellnél is az egyik fontos kritérium a lehető legalacsonyabb torzítás volt. Nagy tartalékokkal épülnek fel az áramkörök, és kellő tartalék van a végerősítő és a hangszóró teljesítménye között. Így sem az erősítő, sem pedig a hangszóró nem torzít jelentős mértékben nagyobb hangerőn sem.

Kivitel

A rendszer, egyetlen dupla kónuszos 8 collos hangszórót tartalmaz, így a hangszóró középső magja képezi a magas sugárzót is. Ezt a megoldást alkalmazza az AER Compact 60 esetében is. Így ez a kis kompakt hangszóró 18 kHz-ig tud viszonylag egyenletes átvitelt biztosítani. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy mivel a magas sugárzó nem galvanikus csatolású, így gyakorlatilag sohasem ég le, mint az megtörténhet a külön magas sugárzós rendszereknél.

A kis méretű doboz belső kialakítása olyan, hogy állóhullámok ne keletkezzenek, ezért a hangfal nem ad doboz hangot.

Tetejére kényelmes fogású fogantyút helyeztek. Érdekes látni, mennyire mélyen belesüllyed a dobozba. Ezzel is az állóhullámok megtörését igyekeztek elősegíteni.

Kezelőszervek, csatlakozások

Az erősítő két csatornás. Az egyik csatorna aszimmetrikus, jack aljzatú, piezzóval, vagy magnetikus hangszedővel ellátott gitárokhoz tervezték. A bemeneti érzékenységet egy Line/Mic előválasztó kapcsoló és egy potméter szabályozza. Így passziv, vagy akív rendszerű a gitárok hangszedője is egyszerűen illeszthető.

A mély, magas, közép hangszínszabályzók közösek mindkét csatornára. Van egy Contour jelű, a közép tartományt kiemelő nyomógomb is.

A második csatorna mindössze annyiban különbözik az előzőtől, hogy a bemenete kombinált. Tud fogadni egy mikrofont szimmetrikusan és egy vonal szintű jelet aszimmetrikusan, ugyanazon kombinált aljzaton át. Egy kapcsolóval válthatunk vonal szintű és mikrofon szintű jel bemenet között. A mikrofon bemeneten 24 V fantom tápfeszültség is van, így bármely kondenzátor mikrofon csatlakoztatható.

A hangszínszabályzók működési tartományát az alábbi módon alakították ki:

Mély: +- 8 dB/ 100 Hz
Közép: +- 3 dB/ 550 Hz
Magas: +- 11 dB/ 10 kHz

Az erősítő tartalmaz néhány fontos, kiegészítő áramkört is. Mindenek előtt van egy beépített limitere, megakadályozva a kiemelkedő dinamikacsúcsok torzítását, valamint egy szub tartományú szűrő, a nem kívánatos mély hangok kiszűrésére, továbbá egy a tranzienseket kezelő Enhancer.

Effektek és egyéb szolgáltatások

Az Alphába beépítettek egy DSP alapú zengető processzort. A hátlapon látható csatlakozók között találunk Send/Return aljzatokat is külső effekt beillesztésére.

Az Alpha hátlapján találhatók a további egyéb szolgáltatásokat megtestesítő ki- és bemenetek, valamint a hálózati csatlakozó aljzat.

Találunk itt fejhallgató csatlakozót, vonal kimenetet, külön XLR aljzatú DI kimenetet.

A hátlapon található még egy Footswitch, azaz egy lábkapcsoló aljzat. Ide egy dupla lábkapcsoló csatlakoztatható az effektek ki-bekapcsolására.

Hangzás

Az erősítője nagyon alacsony torzítású, zajszintű. Az erősítő is először azzal lepi meg a hallgatóját, hogy a saját gitárjának hangját fogja belőle viszont hallani nem az erősítőét. Az Alpha univerzális az akusztikus gitárok erősítésében, azonban azt tapasztaltam, hogy nylon húros gitárok hangját nagyon élethűen adja vissza. Most mondhatnám, hogy ideális lenne klasszikus gitárosoknak, de ők még a fejüket is elfordítják, ha erősítőt látnak. Sokszor persze nem alaptalanul. Egyszer ki kellene próbálniuk valami ügyes és jó minőségű kis méretű mikrofonnal és nem kellene annyit küzdeni a gitáron....

Használat

Az erősítő egyik legnagyobb előnye, hogy kicsi és könnyű. A vele kapott hordtáskát a vállunkra akasztva szinte nem is érzékeljük a súlyát. A Compact 60-asról szóló írásban kitértem az erősítő elhelyezésére. Javaslom az Alphánál is alkalmazni az ott elmondottakat.

Az Alpha mindössze 6,5 kg, egyáltalán nem nehéz.

Ennél az erősítőnél is meg kell említenem, hogy nem csak akusztikus gitárhoz használható. Nagyszerűen erősíthető vele minden akusztikus hangszer, harmonika, fuvola, hegedű, stb. Ehhez a mikrofon bemenete kínál optimális lehetőséget.

Ár/érték arány

Az Alpha sem olcsó erősítő, azonban a nevéhez hűen az alapvető szolgáltatásokat nagyon magas színvonalon biztosítja. Az Alpha tehát ugyancsak egy "alapmegoldás". Ha hosszú távra akarunk egy minőségi erősítőt, és kicsit, akkor nem szabad hátrányos kompromisszumokba bocsátkozni. Az Alphában a német precizitás együtt van a kiváló hangminőséggel, a sokoldalúsággal és a kényelemmel.

Javasolt fogyasztói ára: 200.300,- Ft

Az erősítőhöz kapunk egy hord táskát, megkönnyítve a szállítást és megfelelő védelmet biztosítva az erősítőnek.

Az AER Alphát az AER Közép-Európa Bt-től kaptuk meg tesztelésre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek: www.aer-amps.de

Szabó Sándor

2009-04-29 00:19:29