AER Alpha Plus akusztikus erősítő

Koncepció

Az AER akusztikus erősítők legkisebb tagjának a 40 Watt teljesítményű. Alpha-nak egy Plus változata is megjelent.

Az erősítő tervezésénél a legfontosabb szempont az volt, hogy a lehető legkönnyebb és legkisebb legyen, miközben a gitár hangtartománya még D hangolás esetén is "beleférjen" az erősítő átviteli sávjába. Mivel a Compact sorozatnál a doboz méret nagyon bevált, gyakorlatilag az Alfa elektronikája került egy Compact dobozába, így mélyebb hangok korrekt átvitele a Plus még jobban teljesült.

Elektronikailag az Alpha Plus modellnél is az egyik fontos kritérium a lehető legalacsonyabb torzítás megtartása volt. Nagy tartalékokkal épülnek fel az áramkörök, és kellő tartalék van a végerősítő és a hangszóró teljesítménye között. Így sem az erősítő, sem pedig a hangszóró nem torzít jelentős mértékben nagyobb hangerőn sem.

 

Kivitel

A legfeltűnőbb rajta az, hogy a megszokott vastag szivacs előlap helyett ez a modell fém rácsot kapott. Ezen keresztül jól látható a dupla kónuszos 8 collos hangszó. Ennél a hangszóró típusnál a hangszóró középső magja képezi a magas sugárzót is. Így ez a kis kompakt hangszóró 18 kHz-ig tud viszonylag egyenletes átvitelt biztosítani. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy a magas sugárzó nem galvanikus csatolású, így gyakorlatilag sohasem ég le, mint az megtörténhet a külön magas sugárzós rendszereknél. Az Alpha sima változatához képest a Plus változat barna műbőr bevonatú dobozt kapott.

A kissé nagyobb méretű doboz belső kialakítása olyan, hogy állóhullámok ne keletkezzenek, ezért a hangfal nem ad doboz hangot.

Tetejére kényelmes fogású fogantyút helyeztek. Megfigyelhető, mennyire mélyen belesüllyed a dobozba. Ezzel is a dobozon belül keletkező állóhullámokat igyekeztek megtörni.

 

Kezelőszervek, csatlakozások

Az erősítő két csatornás. Az egyik csatorna aszimmetrikus, jack aljzatú, piezzóval, vagy magnetikus hangszedővel ellátott gitárokhoz tervezték. A bemeneti érzékenységet egy Line/Mic előválasztó kapcsoló és egy potméter szabályozza. Így passzív, vagy aktív rendszerű a gitárok hangszedője is egyszerűen illeszthető.

A mély, magas, közép hangszínszabályzók közösek mindkét csatornára. Van egy Contour jelű, a közép tartományt kiemelő nyomógomb is.

A második csatorna mindössze annyiban különbözik az előzőtől, hogy a bemenete kombinált. Tud fogadni egy mikrofont szimmetrikusan és egy vonal szintű jelet aszimmetrikusan, ugyanazon kombinált aljzaton át. Egy kapcsolóval válthatunk vonal szintű és mikrofon szintű jel bemenet között. A mikrofon bemeneten 24 V fantom tápfeszültség is van, így bármely kondenzátor mikrofon csatlakoztatható.

A hangszínszabályzók működési tartományát az alábbi módon alakították ki:

Mély: +- 8 dB/ 100 Hz
Közép: +- 3 dB/ 550 Hz
Magas: +- 11 dB/ 10 kHz

Az erősítő tartalmaz néhány fontos, kiegészítő áramkört is. Mindenek előtt van egy beépített limitere, megakadályozva a váratlanul kiemelkedő dinamikacsúcsok torzítását, valamint egy szub bass tartományú szűrő, a nem kívánatos mély hangok kiszűrésére, továbbá egy a tranzienseket kezelő Enhancer.

 

Effektek és egyéb szolgáltatások

Az Alpha Plusba beépítettek egy digitális zengető processzort. A hátlapon látható csatlakozók között találunk Send/Return aljzatokat is külső effekt beillesztésére.

Az Alpha Plus hátlapján találhatók a további egyéb szolgáltatások számára szükséges ki- és bemenetek, valamint a hálózati csatlakozó aljzat.

Találunk itt fejhallgató csatlakozót, vonal kimenetet, külön XLR aljzatú DI kimenetet.

A hátlapon található még egy Footswitch, azaz egy lábkapcsoló aljzat. Ide egy dupla lábkapcsoló csatlakoztatható az effektek ki-bekapcsolására.

 

Hangzás

Az erősítője nagyon alacsony torzítású és kis zajszintű. Az erősítő először azzal lepi meg a hallgatóját, hogy a saját gitárjának hangját fogja belőle viszont hallani nem az erősítőét. Az Alpha Plus nagyobb doboza jól hallhatóan teltebb hangzást eredményez. Az Alpha Plus esetében is azt tapasztaltam, hogy nylon húros gitárok hangját nagyon élethűen adja vissza. Most mondhatnám, hogy ideális lenne klasszikus gitárosoknak, de sajnos az általuk képviselt hagyományokba nem fér bele az erősítő alkalmazása.

 

Használat

Az erősítő egyik legnagyobb előnye, a nagyszerű hangzáson túl, hogy kicsi és könnyű. A vele kapott hordtáskában szállítva, azt a vállunkra akasztva szinte nem is érzékeljük a súlyát. Kezelése végtelenül egyszerű, pillanatok alatt összeállítható. Az elhelyezésénél fontos tudni, hogy nem szeret a padlón lenni, ezért célszerű egy legalább 20 cm magas zsámolyra vagy székre feltenni, esetleg megdönteni az elejét, hogy kb. 15 fokot felfelé nézzen, így a "padló hatás" nem lesz érzékelhető.

Az Alpha Plus mindössze 6,5 kg, egyáltalán nem nehéz.

Ennél az erősítőnél is meg kell említenem, hogy nem csak akusztikus gitárhoz használható. Nagyszerűen erősíthető vele minden akusztikus hangszer, harmonika, fuvola, hegedű, stb. Ehhez a mikrofon bemenete kínál optimális lehetőséget.

 

Ár/érték arány

Az Alpha Plusnak megvan az ára, mindazok ellenére, hogy a legkisebb a családban, azonban a nevéhez hűen az alapvető szolgáltatásokat nagyon magas színvonalon biztosítja. Ha hosszú távra akarunk egy minőségi erősítőt, és kicsit, akkor nem szabad hátrányos kompromisszumokba bocsátkozni. Az Alpha Plus-ban egyaránt megtaláljuk a sokat emlegetett német precizitást és a kiváló hangminőséget, valamint a sokoldalúságot és a használati kényelmet.

Javasolt fogyasztói ára: 223.000,- Ft

Az erősítőhöz kapunk egy hordtáskát, megkönnyítve a szállítást és megfelelő védelmet biztosítva az erősítőnek.

Az AER Alpha Plust az AER Közép-Európa Bt-től kaptuk meg tesztelésre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2009-10-29 08:00:00