AER Compact XL akusztikus erősítő

Nemrégiben bemutattuk az AER akusztikus erősítők egyik alap változatát a Compact 60-at. Ennek az alaperősítőnek készült egy több tekintetben is nagyobb, erősebb, több szolgáltatást nyújtó változata a Compact XL.

Az XL változat egy nagyobb méretű dobozba került. Ez már előre sejteti is, hogy nagyobb teljesítményűre tervezték. Persze ránézve senki sem mondaná meg, hogy 60 Wattról 140 Wattra növelték a teljesítményét.

Ez esetben is tisztáznunk kell valamit: a gitárosok már megszokták, hogy egy 60 Wattos erősítő igencsak fülsüketítő hangerőt produkál. Azon belül a tranzisztoros és a csöves változat is kissé másként használja fel a névleges teljesítményt. Ez különösen igaz az akusztikus erősítőkre. Az akusztikus hangszerek hangjának leképezése lényegesen nagyobb teljesítményt igényel hasonló hangerő érzet mellett. Az akusztikus erősítővel nem a minél nagyobb hangerő előállítása a fő cél, hanem sokkal inkább az eredeti akusztikus hangkép részletekben gazdag megformálása, ami nem jelent mindig rock zenekari hangerőt. Itt a szóban forgó 140 Watt a hang tranziens részének leképezésére fordítódik, és azon túl a halk és a hangok közötti hangerő különbség, azaz a dinamika tartomány kiterjesztésére.

Az akusztikus erősítők egyik fontos kritériuma a lehető legalacsonyabb torzítás. Ezt több módon érik el, részben nagy tartalékokkal épül fel az áramkör, és kellő tartalék van a végerősítő és a hangszóró teljesítmény között. Így elkerülhető, hogy sem az erősítő, sem pedig a hangszóró nem fog torzítani jelentős mértékben nagyobb hangerőn.

 

Koncepció, kivitel

A Compact XL és persze minden AER erősítő is, sokkal inkább tekinthető egy hordozható stúdió monitornak, mint hagyományos combo erősítőnek. A két utas rendszer, egy 8 collos hangszórót tartalmaz, és egy 1 collos neodímium mágnesű magas sugárzót. Ez a konstrukció ezzel a megoldással valóságosan is közelebb áll a stúdió monitorokhoz, átvitele és dinamika tartománya szélesebb lett. A mérete valamelyest nagyobb, mint a Compact 60 -é. A Compact XL méretei:325x380x285 mm.

Mint mindegyik AER erősítőnél a doboz belső kialakítása nem engedi, hogy állóhullámok keletkezzenek, ezért a hangfal nem generál doboz hangot.

A doboz tetejére kényelmes fogású fogantyút terveztek, mely mélyen belesüllyed a dobozba. Ez a besüllyesztés az állóhullámok megtörését segíti. Ha szétszednénk a kis erősítőt, akkor láthatnánk, hogy üres hely gyakorlatilag alig van benne, így elérték, hogy dobozhang gyakorlatilag nem hallható. Ez kritikusan fontos egy akusztikus erősítőnél.

 

Kezelőszervek, csatlakozások

Az erősítő két csatornás. Az egyik csatornát piezzóval, vagy magnetikus hangszedővel ellátott gitárokhoz alakították ki. Bemenete aszimmetrikus, jack aljzatú. A bemeneti érzékenységet egy előválasztó kapcsoló és egy potméter szabályozza. Így akár passziv, akár aktív rendszerű a gitár hangszedője, könnyedén illeszthető. Mindkét csatornához külön háromsávos (mély, közép, magas) hangszínszabályzó tartozik. Ezeken kívül van egy kapcsoló is, mellyel egy melegebb és egy fényesebb hangszín között választhatunk.

A második csatorna kissé különbözik az előzőtől. A bemenete kombinált, tud fogadni egy mikrofont szimmetrikusan és egy vonal szintű jelet aszimmetrikusan, ugyanazon kombinált aljzaton át. Egy kapcsolóval válthatunk vonal szintű és mikrofon szintű jel bemenet között. A mikrofon bemeneten fantom tápfeszültség is van, így bármely kondenzátor mikrofon csatlakoztatható. A hangszínszabályzója is két tartományt fog át és nincs hangszín előválasztó kapcsoló.

Érdemes áttekinteni a hangszínszabályzók működési tartományát:

Ch1:
Colour: - 3dB / 700 Hz és +10 dB 8 kHz-nél
Mély: +- 8 dB/ 100 Hz
Közép: +- 2 dB/ 600 Hz
Magas: +- 8 dB/ 10 kHz

Ch2:
Mély: +- 8 dB/ 100 Hz
Magas: +- 11 dB/ 10 kHz

Az erősítő tartalmaz néhány fontos, kiegészítő áramkört is. Mindenek előtt van egy beépített limitere, megakadályozva a kiemelkedő dinamika csúcsok torzítását, továbbá van benne egy szub tartományú szűrő, a nem kívánatos mély hangok kiszűrésére, és egy a tranzienseket kezelő Enhancer.

 

Effektek és egyéb szolgáltatások

A Compact XL-be ugyancsak beépítettek egy digitális effekt processzort. A Compact 60-al összehasonlítva a presetek különböznek. A kezelőpanel jobb oldalán található 3 potméter. ( Pan, Select, és egy Level feliratú potméter). A Select gombbal lehet kiválasztani a négy algoritmus valamelyikét.

1. állás: zengető, rövid ( 1,5 sec) lecsengéssel
2. állás: zengető hosszú ( 7 sec) lecsengéssel
3. állás: rövid ( 240 ms) ismétlő visszhang
4. állás: hosszú ( 330 ms) ismétlő visszhang

A Compact XL hátlapján találhatók az egyéb szolgáltatásokat megtestesítő ki- és bemenetek, valamint a hálózati csatlakozó aljzat.

Találunk itt fejhallgató és hangoló csatlakozót, vonal kimenetet, külön XLR aljzatú DI kimenetet, sőt külső effekt beillesztésére alkalmas Send/Return csatlakozókat. A Compact 60-hoz képest találhatunk pár egyéb aljzatot is az XL hátlapján. Mindenek előtt van rajta egy földelés kikapcsoló, egy 9 Voltos Fantomtáp kapcsoló és egy RCA szabványú Aux bemenet külön bal és jobb csatornára bontva. Ide CD játszót vagy egyéb hangforrást köthetünk, sőt alkalmazható effekt loop bemeneteként is.

A hátlapon található még egy Footswitch, azaz egy lábkapcsoló aljzat. Ide egy dupla lábkapcsoló csatlakoztatható az effektek ki-bekapcsolására.

 

Hangzás

Az XL erősítője nagyon kis torzítású, szinte zajtalan. Mint már azt több alkalommal elmondtam, az erősítő először azzal lepi meg a hallgatóját, hogy a saját gitárjának hangját fogja belőle viszont hallani. Ha a gitár jó, akkor azt, ha rossz, akkor pedig azt.....Ilyennek kell lennie egy jó akusztikus erősítőnek. A dinamika tartománya lényegesen szélesebb, a halk hangok is kellő részletességgel szólnak, és lényegesen nagyobb hangerőn is torzítatlan marad a jel. Dobozhangnak nyoma sincs, feltéve, ha jól van elhelyezve a szerkezet....A magasai tiszták és részletesek, köszönhetően a külön magas sugárzónak.

 

Használat

Talán sohasem elegendő ismételten elmondani, hogy az erősítő megfelelő vagy nem megfelelő elhelyezésével lehet a hangzás nagyon jó vagy kevésbé jó. A nem megfelelő hangzás nem a cucc hibája, hanem a nem megfelelő elhelyezésből adódhat. Meg kell találni a megfelelő helyet és magasságot. Nem mindig szeret a padlón lenni, és nagyon magasan sem, viszont egy kis zsámolyon vagy széken élethűen fogja visszaadni a hangszer hangképét. Ha kis helyen használjuk szóló hangszerhez, akkor célszerű, ha a magas hangszínt csak mérsékelten csavarjuk fel és a hangszer eredeti, akusztikusan is hallható magas tartományát használva alakítjuk ki a hangképet. Mindenféle akusztikus gitár és akusztikus hangszer nagyszerűen szól rajta. Ha azonban több hangszer is van a bandában, akkor a magas hangszín óvatos emelése segít kiszólni a többi hangszer közül. A hangszínszabályzói optimális tartományokba vannak hangolva, így könnyen beállítható a megfelelő hangzás.

Az XL különösen ajánlott abban az esetben, ha a gitárt mélyre hangolva használjuk, egészen A-ig leengedve lineárisan leköveti a mély húrok hangtartományát is, azaz bariton gitárhoz ideális erősítő.

Az erősítő 10,6 kg, kissé nehezebb, mint a Compact 60, azonban azt tekintetbe kell venni, hogy a megfelelő hangminőség érdekében a nehéz vasakról és mágnesekről egyelőre még nem mondhatunk le.

Amint azt már említettem az AER Compact XL nemcsak akusztikus gitárhoz használható. Nagyszerűen erősíthető vele minden akusztikus hangszer, harmonika, fuvola, hegedű, stb. Ehhez a mikrofon bemenete kínál optimális lehetőséget.

 

Ár/érték arány

A Compact XL nem olcsó erősítő, egy "alapmegoldás", ami alatt azt kell érteni, hogy ha hosszú távra akarunk egy minőségi erősítőt, és nem nagyot, akkor nem szabad kompromisszumokba bocsátkozni, hanem keresni kell egy referencia értékű "alapmegoldást". Az egyik ilyen alternatíva az AER Compact XL, ahol a német precizitás együtt található a kiemelkedő hangminőséggel, a sokoldalúsággal és a kényelemmel. Mivel a Compact XL a profi muzsikusok fegyvertárába tartozik, a magasabb ár nem feltétlenül negatív tényező, hiszen ezért az árért kapunk egy életre szóló erősítőt. A muzsikus kipipálhatja ezt a tételt a problémái között és innentől figyelhet a zenére és a zenélésre, mert azt gondolom az a legfontosabb.

Javasolt fogyasztói ára: 389.200,- Ft

Az erősítőhöz kapunk egy hordtáskát, megkönnyítve a szállítást és védelmet biztosítva az erősítőnek.

Az AER Compact XL-t az AER Középe-Európa Bt-től kaptuk meg tesztelésre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2009-10-30 08:00:00