Custom HIWATT 50 és Custom HIWATT 50 Signature csöves gitárerősítők

A továbbiakban két egymáshoz eléggé hasonló erősítőt mutatok be a HIWATT 50 sorozatból. Azért is mutatom be a két erősítőt együtt, mert kivitelre alig különböznek egymástól, sőt belső kapcsolásuk is eléggé hasonló, de ha bizonyos tekintetben el is térnek egymástól mindkettőről nagyjából ugyanaz mondható el.

Vegyük először a Custom HIWATT 50 SA-212 jelű modellt.

A 2 db 12 collos hangszóróval szerelt kombó a korai hatvanas években, még Dave Reeves tulajdonos idejében készült legendás modellnek, a Bulldognak a tovább fejlesztett változata.

Az erősítő doboza is különleges, jó rezonáns tulajdonságú 18 rétegű falemezből készült. A dobozba 2 db 12 collos speciális széles sávú Fane hangszóró került, ami közismerten az egyik legfinomabb angol hangszórónak számít még ma is, még ha nincs is oly híres és népszerű, mint a Celestion.

 

Az erősítő tipikus modern vintage kivitelű, mely csupán annyit jelent, hogy mai modern anyagokból a '60-es évek kapcsolástechnikáját alkalmazó erősítő konstrukció. Ha megnézzük a kezelőfelületet, láthatjuk, hogy a bemenetek összekapcsolhatók és keverhetők egymással. Ezt korábban a Marshall is alkalmazta, majd a Laney is átvette. Tipikus brit megoldás. Ma már nem használják, de bizony sokszor jól jönne a mai modern effektekkel való összakapcsolásokhoz.

Itt is fordítva vannak elrendezve a kezelőszervek. Bal oldalon a hálózati bekapcsoló és a nagyfeszültség bekapcsolója után a Master Volume, fő hangerő potmétere, majd a hangszínszabályzó Presence, Treble, Middle, és Bass szabályzói következnek, majd a Bright csatorna és a Normal csatorna hangerő potmétere és a csatornánkénti 2-2 bemeneti aljzat található. Ez minden. Ez az erősítő csupán tiszta hangú csatornákat tartalmaz, mely teljes kivezérléssel bizonyos nagy jelű gitárokkal nagyon kellemes bársonyos torzítást ad, de távolról sem tekinthető overdrive csatornának. Valójában van egy fényesebb (Bright) és egy kevésbé fényes hangú ( Normal) csatornája. Mindkettő használható külön-külön is, azonban, ha valakinek éppen a kettő közötti átmenet kell, akkor a képen is látható módon egy rövid jack-jack kábellel összeköthető a két csatorna. Kis fantáziával ez a lehetőség másra is használható. Akár két hang utat is lehet kiépíteni rajta, azaz megosztott, de egy gitárból származó jellel lehet megtáplálni a bemeneteket, akár pedálos effekteken át.

Az előerősítő 3 db ECC83 és 1 db ECC81-es csövekkel épül, a végfok pedig két darab EL34-es csővel 50 Wattot képes kipumpálni magából. Az erősítő sasszéját úgy helyezték el, hogy a csövek fejjel lefelé lógnak. A mai gitárosok valószínűleg kissé csodálkoznak, hogy milyen erősítő az, aminek nincs overdrive csatornája. Bizony nincs és mégis sokkal sokoldalúbb tud lenni, mint egy modern erősítő, amelyen minden van. Ezen az erősítőn gyakorlatilag semmilyen szolgáltatás nincs, amit egy modern erősítőtől megszoktunk. Nincs rajta effekt loop, csatornaváltó, és torzító. Viszont van egy hihetetlenül precízen behangolt előfok és végfok, óriási tápegységgel és hatalmas tartalékokkal. Az erősítő így nagyon tisztán tud szólni nagy hangerőn is, de adott esetben külső torzítóval bármilyen torzított hangszínt elő lehet állítani, ízlés szerint.

Ha most azt szeretném, hogy találjak egy olyan cuccot, amivel nagyon nyitottan bármiféle hangot előállíthatok és ha megunom, akkor tovább keresgélhetek, akkor éppen egy ilyen erősítőt vennék. Bármilyen külső multieffektet vagy torzítót elfogad a fő bemenetéről. Iszonyú hangos, dinamikus és rendkívül gazdag tónusa van. Ilyen a Custom HIWATT 50.

A teszthez dupla és szimpla hangszedős gitárokat használtam. Az overdrive hangszínen való viselkedés tanulmányozására pedig egy MXR kétcsatornás torzítót használtam.

A Mezzoforte üzletvezetőjének javasoltam, hogy örömmel letesztelném ezt a kitűnő torzítót, mert mostanában nem hallottam ennél jobbat a maga kategóriájában. Aztán elszomorított, hogy nincs képviselete idehaza. Nagy kár. Mindenesetre a HIWATT és az MXR együtt akkorát produláltak, hogy nem tudtam betelni a hangjuktól! Sajnos semmi további információt nem találtam még a Jim Dunlop honlapján sem, ahol gyakorlatilag az egész MXR sorozat fel van tüntetve.

Az erősítő hátlapjára tekintve megint csak meglepődtem, mert ott semmi, de semmi nincs, ami további szolgáltatásokat tenne lehetővé. A biztosítékok és a hálózati tápaljzaton kívül más nincs a hátulján.

A következő modell a Custom HIWATT 50 Signature DG-212 jelű modell volt. A feliratot leszámítva teljesen ugyanúgy néz ki mint a Custom HIWATT 50. A Signature modellt a Pink Floydos David Gilmour specifikációi alapján tervezték. Róla azt kell tudni, hogy pályája kezdetétől HIWATT erősítőkön játszik. Egy nagyon igényes, csodálatos hangokat játszó gitáros, akinek elképesztő füle van a gitár hangokhoz. Mindig is bizalommal fordultam minden cucchoz, amihez valaha ő adta a nevét. Ezúttal ezt a kombó erősítő viseli a nevét.

Elektronikailag kissé másként hangolták be az előfokot, a szabályzói kissé máshol szabályoznak, és a végeredményt tekintve bár ott hallható a jellegzetes HIWATT hangzás, ez a modell mindent egy ZOOM állással mélyebben kirészletezve szólaltat meg.

Ugyancsak a Fane hatalmas hangszórói kerültek az erősítőbe és a csöveket tekintve is az ECC81, ECC83 előfok és EL34 végfok csövek található benne. A képen is jól látható a masszív felépítés, az előfok csöveket gondosan leszigetelték, leárnyékolták a külső zavaroktól, amiből bizony sokkal több van, mint 40 évvel ezelőtt. ( Elektroszmog...)

Aztán jött a hangpróba és itt aztán jócskán ledöbbentem. Először a Custom HIWATT 50 modellt próbáltam ki. A tiszta hangok még tisztábbak még hangosabbak voltak, a torzított csatornán pedig rendkívül karakteres, nagyon kellemes hangokat hozott az erősítő. Minél hangosabbra csavartam, annál jobban szólt, egyre jöttek elő a finom részletek, a hangkitartás egyre nőtt, és csodálatosan folyékony hangokon lehetett szólózni. Az erősítő azonnal reagált és hatalmas dinamikáról tett tanúbizonyságot. Lehetett nagyon halkan és nagyon hangosan pengetni rajta, hagyta magát, és vissza is adta ezt a széles dinamikasávot. Feszes középtartománnyal és sima, húzós torzítással szól ez az erősítő. Mondanom sem kell, hogy ha jó torzítót használsz, akkor garantáltan jó hangokat fogsz kapni.

Ezt követően bedugtam a Custom HIWATT 50 Signature modellt.Itt a lélegzetem elállt, majdnem mentőt kellett hívni.... Ha lehet azt mondani, hogy mindaz, amit elmondtam az előbbi modellről az mind még vastagabban és még részletesebben volt hallató. Ez a Signature modell úgy viselkedett, mint egy nagyító üveg. Hatalmasan széles, vastag hangja volt, a közép tartománya nem volt oly feszes, inkább széles sávon gazdag, minden részletében, vastagabb, húsosabb volt a hangja. Mindezek vonatkoznak a tiszta hangszínére és arra az esetre is, amikor az MXR torzítóval hajtottam meg a bemenetéről. Mostanában nem hallottam ilyen vastag hangot egy csöves kombótól. Karakterében nagyon hasonló a Custom HIWATT 50 modellhez. Teljesen azonos potméter állásokon is kipróbáltuk mindkét erősítőt és a fentieket tapasztaltuk.

Nos, javaslom, hogy próbáljátok ki mindegyik erősítőt egymás mellett AB teszt formájában, és le fogtok döbbenni attól, amit hallotok. Mindkét Custom HIWATT erősítő a maximumot nyújtja, a választást a sima és a Signature modell között talán ízlésbeli eltérés fogja eldönteni.

A teszt idején ez a két modell is nyári akcióra volt beárazva:
Nézzük az árakat:

Custom HIWATT 50: eredeti ár: 565.000, Ft, akciósan: 480.000,- Ft
Custom HIWATT 50 Signature: 588.000,- Ft, akciósan: 499.000,-Ft

A HIWATT erősítők nem kezdőknek való, hanem sokkal inkább tapasztalt ínyenceknek, akik nem mindenfélét akarnak egyetlen erősítőből megkapni, hanem valami nagyon finom különlegeset és igényeset.

Akit megfog a hangjuk, nem fog törődni azzal, hogy nincs effekt loop és hogy bitang nehéz a szerkezet. Itt jut eszembe: akinek már volt sérve az ne emelgesse, akinek még nem volt, annak pedig hamarosan lesz.....de ezért a hangért talán az is megéri....!

Mindazonáltal azt gondolom, hogy egy effekt looppal nem lett volna nagyon megsértve a vintage koncepció, jócskán növelte volna az erősítő használati értékét.

Kellemes tulajdonságok:

  • nagyszerű csöves hangzás
  • dinamikus, részletes hangkép
  • Fane hangszórók

Kellemetlen tulajdonságok:

  • nincs effektloop
  • igen nagy súlya van
2006-08-31 21:13:38