Laney A1 akusztikus gitárerősítő

Az elmúlt 15 évben az akusztikus gitárzene és az akusztikus gitár egyre nagyobb térhódítása az erősítő gyártókat is kihívás elé állította. Az igényekre kezdetben egy gyors reagálással a hagyományos gitár kombók mintájára elkezdtek akusztikus kombó erősítőket gyártani. Mindenben ugyanolyan volt csupán az előerősítőt alakították ki és a hangszóró mellé beépítettek egy magas sugárzót. Az akusztikus gitárosok szkeptikusan és fintorogva fogadták, és pedig joggal, hiszen egy akusztikus gitár hangjának reprodukálására egy más koncepció kell. Hasonló, mint a stúdió monitoroknál. Nem sokkal később aztán megjelent az akusztikus erősítők egy teljesen új generációja. Ezek inkább hasonlítottak egy stúdió monitorhoz. A hangfal immár zárt volt, hangolt reflex nyílásos megoldás volt, a doboz éleit számos esetben ék szerűen levágták, hogy a belső térben minél kevesebb állóhullám keletkezzen, és ezáltal a doboz ne színezze el a hangot. A másik nagy különbség az lett, hogy a magas sugárzókon immár nem spóroltak és igyekeztek komoly, jobb minőségű magas sugárzókat alkalmazni és lehetőleg nem a piezzós változatot. Sajnos az olcsó, piezzóval működő magas sugárzók eleve torz tranzienseket sugároznak, mondhatni inkább zizegnek, mint magasat sugároznak.

Miután kialakult az ideális akusztikus erősítő konstrukciója, egyre több szolgáltatás is megjelent, a külső effekt loopok, a beépített effektek mellett kompresszor és gerjedés gátló áramkörök is.

Az elmúlt időszakban a Laney is megadta a maga válaszát az akusztikus erősítésben elindult versengésre. Íme a Laney A1 akusztikus erősítő.

A stokkolt, vagyis szőrmével bevont doboz mutatós és a bevonat az esztétikai kivitelen túlmenően igyekszik megakadályozni, hogy a doboz számottevő zavaró hanghullámot keltsen a felületével. A doboz alakja elölről négyzet alakú, de oldalról egy amorf ötszögletű doboz képét mutatja. Ennek két előnye van. Az egyik, hogy lehet hagyományosan kombóként elhelyezni, de lehet megdöntve monitorként is használni. A másik előny, hogy csökkenti a doboz rezonanciából eredő színezetet.

Részletek

Az A1 nevű erősítő blokk diagramja itt látható:

A 65 Wattos félvezetős erősítő igen sok kezelőszervet vonultat fel az előlapján.

A front panelt tanulmányozva megállapíthatjuk, hogy a hangszer csatornát (1. számú) minden lehető szolgáltatással ellátták. A hangszínszabályzója igen összetett. Kezdődik egy ki- bekapcsolható kompresszorral. A következő potméter, egy Enhance nevű szűrőt szabályoz, ami a 250 Hz körüli mély tartományt vágja ki, elég meredeken, ezzel egy feszesebb karaktert adva a mélyeknek. A mély szabályzó után egy parametrikus középszabályzó következik a maga két potméterével, majd egy magas szabályzó. Van egy Brillance nevű potméter is ezzel a legfelső tartományt szabályozható. Ellátták egy egyszerű Notch Filter áramkörrel egy fázis fordítóval. Ezzel el lehet kerülni a kritikus gerjedési frekvenciát, és ha nem lehet, akkor ellenfázisba kapcsolva hatékony a gerjedés gátlás.

A mikrofon csatorna XLR aljzatú, azonban van egy magas impedanciás jack bemenet is. A mikrofoncsatornán csupán mély és magas hangszínszabályzást alkalmaznak.

Találunk egy további bemenetet külső CD játszóhoz, amit adott esetben másra is lehet használni.

Van egy beépített 16 algorimusú DSP effekt panel is, itt a szokásos modulációs, delay és reverb effektek megtalálhatók. A zengetője alig jobb, mint egy rugós zengető, de a külső loopon keresztül egy sokkal jobbat is beilleszthetünk a rendszerbe.

Az erősítő hátlapján találjuk a fejhallgató aljzatát valamint egy hangoló számára kimenetet is. A fejhallgató aljzatba csatlakoztatva egy fejhallgatót, az lenémítja az erősítőt. Aki egy jobb vagy más effektet akar, a hátlapon található effekt loop aljzataiból meg lehet táplálni a külső effektet és vissza is lehet menni az erősítőbe.

Az erősítő hátlapján jól látható a két kör alakú basszus reflexnyílás.

Bekötések, alkalmazás

Az erősítő igen változatosan és sokoldalúan alkalmazható. A konstrukció kétcsatornás, van egy hangszer csatornája, és van egy mikrofon csatornája is. Mindkét csatorna használható egy időben, és akár egy énekes gitárosnak teljes értékű megoldást nyújthat. Használható piezzós, vagy magnetikus hangszedőjű akusztikus gitárokhoz, sőt tiszta hangú elektromos gitárokhoz is.

Az A1-en elhelyeztek egy DI kimenetet is, ami akkor tesz jó szolgálatot, amikor monitorként használjuk, és a tovább erősítés egy PA rendszerrel történik. Az alábbi rajzok mutatják a bekötések lehetséges módjait:

Főbb műszaki adatok

Teljesítmény: 65 Watt
Bemenetek: 1x Jack (Instrument csatorna). 1x XLR és 1x nagy impedanciás jack (Mikrofon csatorna) és 1x dual Phono (CD bemenet)
Csatornák: 3
Hangszínszabályzók: Teljes EQ az 1. sz. Instrument csatornán rajta egy parametrikus közép EQ +Notch filter, valamint mély és magas szabályzók a 2. sz. csatornán
Effekt loop: van
Hangszórók: 1x 10" Celestion hangszóró + egy magas tweeter
Hangfal kivitel: Hangolt reflex doboz, sarkított kivitelben, védő lemezzel a hangszóró előtt, fémsarkokkal és fogantyúval
Effektek: 16 különféle Effekt Algoritmus
Fejhallgató aljzat: Van, hangszórót lenémítja
Mély korrekció (enhance): Van, (Instrument csatornán)
Kompresszor: van
DI aljzat: Van (Szimmetrikus)
Hangoló kimenet: van
Lábak: Kettős kemény gumi lábazat kombó és monitor elhelyezéshez
CD bemenet: Van, RCA Phono aljzat
Rugástól védő hangszóró védő rács: Van
Súly: 13.5 Kg
Méretek: Szélesség: 387 mm x Magasság 396 mm x Mélység 364mm

Hangzás

Az A1 kellemes csalódás volt, igen tekintélyes hangereje van és a szerencsés hangfal kivitelnek köszönhetően nem hallottam dobozhangot, ami elszínezte volna a gitárok hangját. A mély tartománya igen széles, tiszta. A közép tartomány széles tartományban szabályozható a hangszín szabályzókkal. A magas sugárzója éppenséggel tiszta, ez is nagy előrelépés a korábbi kombó koncepciókhoz képest, Fémhúros gitárral nagyon szépen szólt, nylon húros gitárral azonban a magas tartományban hallani egy enyhe színezetet, amit a piezzo magas hangsugárzónak tulajdonítok. A kompresszor használata akkor javasolt, ha zenekarban használjuk, nélküle kevés esély van egy dobos ellenében...

Összegzés

Az erősítő ár/érték aránya igen jónak mondható. Rendkívül sokoldalú. Az ára 99.999,-Ft, amiért valójában mindent megkapunk, amire szükségünk lehet. A kis cucc kényelmesen szállítható, nem mondhatnám nehéznek. Mindenkinek, aki most szeretné élete első valamirevaló akusztikus erősítőjét megvenni, jó szívvel tudom ajánlani a Laney A1-et.

Az erősítőt az Eldorádó Zichy utcai boltjától kaptuk kölcsön tesztelésre, melyért ezúton is köszönetet mondunk.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-07-19 08:00:00