Laney LH50 50 Wattos csöves erősítő fej

A Laney fáradhatatlanul ontja az erősítőit 1967 óta szinte folyamatosan. Sokszor elcsodálkozom, honnan lehet még új ötleteket felhozni egy rendkívül egyszerű csöves kapcsolásból, hiszen oly hihetetlenül egyszerűek és már kimerültek a kapcsolási technikák. Persze mindig vannak és lesznek is apróságok, amikkel jobbá, vagy legalábbis mássá teszik a csöves erősítőket. Ezúttal is meglepődtem egy kissé.....

A Laney LH-50-esét mutatom be ezúttal.

Kivitel

A külső kivitel követi a Laney utóbbi években kidolgozott design-ját. Nagyszerű marketing fogás a csillogó krómozott felületek kombinálása a matt fekete műbőr borítású dobozzal. Ez a kontraszt jó érzést kelt az emberben, ha meg kell venni...

Az 50 Wattos két csatornás erősítő 2 db EL34-es végcsővel és 4 db ECC83-as előfokcsővel működik. A 4 db előfokcső már kissé előrevetíti, hogy itt a torzítás igen magas értékekre lesz felhúzva....

Az előlap kezelőgombjai is mutatják, hogy teljesen hagyományos felépítésű erősítőről van szó. Külön Gain és Volume és külön hangszín szabályzók mindkét csatornán. Ez így korrekt. A tiszta csatorna kapott egy Bright kapcsolót, mellyel egy fényesebb, több közép tartománnyal megszólaló hangzást kapunk.

A torzított csatorna teljesen hagyományos, találunk egy Modern feliratú gombot, ezzel egy kis plusz kompressziót és a mély tartomány feljebb tolását idézhetjük elő. Ez segít egy homogénebb, krémesebb torzított hangszínt elérni, de erről majd később többet is mondanék.

Az erősítő nem túl nehéz, a bár a trafók kellően nagyok benne és ez is egy olyan faktor, ami eredendően befolyásolja majd a hangzást.

Egy érdekes megoldás, bár nem mondható újnak egy Post EQ a hanglánc végén, a torzított hangszínek magasaiba és felharmónikusaiba még bele lehet nyúlni. Ezzel igazán szépen meg lehet formálni a végső torzított hangzást.

Az LH50 végre nem rugós, hanem egy simább kevésbé szinező hangú digitális zengetőt kapott. A mix arányt szabályozhatjuk a Reverb potméterrel. Aki ennél jobb és komplexebb effekteket akar, a Send/ Return aljzatokba be lehet inzertálni külső effekteket.

A hátlapon alig van valami. Amit láthatunk azok a hangfal kimenetek aljzatai, egy Send/Return loop aljzat pár, és a lábkapcsoló aljzata, biztosíték hálózati táp aljzata.

Hangzás

A tiszta csatorna melegen szól, kellő vibráló tranzienssel a hang elején, kellemes hangkitartással és nagy dinamikával. Persze az EL34-től nem szabad nagyon áttetsző, üveg keménységű tiszta hangot várni, de ez itt teljesen használható és megfelelő hangerőre emelhető. A Bright kapcsolóval lehet fokozni a hangzást egy valamelyest áthatóbb közép tartományában pregnánsabb tónus felé. Nagyon fontos, hogy teljesen független hangszínszabályzója van. A gain maximális tartományában már egy megtört, érdesebb, félig torz, a bluesra kiváló hangzást produkál remek hangkitartással és harapós éllel.

A torzított csatorna egy egészen más világba emel minket. A 4 db ECC83-al valami elképesztő telítettségű torzítást valósítottak meg. Mindezt úgy, hogy a hang homogén, nem recseg, nem zizeg, hanem magvasan húz végtelen hangkitartással. A hangszínszabályzók szabályzási tartományát nagyon jól eltalálták. A Modern feliratú kapcsoló alig szabályoz valamit, de érezhető a hatása. Aktiválva a basszus tartomány kissé melegebb és a hang kompresszáltabb lesz. Ezzel szólókhoz egy homogénebb hangszínt lehet előhozni, érezhetően folyékonyabb hangzást produkálva.

Az egyik legérdekesebb tulajdonsága az erősítőnek, hogy a torzított csatorna hangerejét egyre feljebb csavarva a hangerő már nem növekedik tovább, hanem elkezdenek megjönni a jótékony vastag közepek, amitől a cucc remekül kiszól a bandából. A teszt során kiderült, hogy ha lehet érdemesebb egy 100 Wattos 4 hangszórós ládát hajtani vele, mert ott fog igazán jól kiemelkedni az erősítő valóban nagyon modern, rendkívül gazdag hangszíne. Ezt csak azért említem meg, mert gyakran kisebb 2 hangszórós ládát ajánlanak 50 Wattos erősítőkhöz, ami valóban kényelmes cipelés és hely szempontjából, de ez a fej kívánja a nagy ládát.

Az LH50 kellemes meglepetés volt számomra, 50 Wattos erősítőt nem hallottam ilyen vastagon és gazdagon szólni mostanában.

Persze akadt kis apróság, amin kissé bosszankodtam is. Egyszerűen komoly gondot okozott elolvasni a krómozott előlapra fehérrel nyomtatott feliratokat. A lefotózásáról nem is beszélnék..... Hasonló helyzet, amikor piros papírra feketével nyomtatnak, vagy barnára zölddel....esetleg szürkére fehérrel.....nagyon gyakori grafikusi hiba. Nem is értem, hogy hogyan lehet egy ilyen apróságra nem odafigyelni. Mindezek persze csak apró bosszankodások, amik elmúlnak miután a gazdája kiismerte az erősítőjét.

Ár/érték arány

Az erősítőt a tesztelés időpontjában 15% akcióval kínálták és így a vége 178.490,- Ft-os árat jelent. Az elszabadult csöves erősítő árak mellett ez igazán barátságosnak tűnik, különösen azt a tényt figyelembe véve, hogy ez a Laney erősítő az egyik legjobb az egyébként széles választékukból. Érdemes kipróbálni ezt a vérbeli modern rock erősítőt.

A Laney LH50-et az Eldorado Hangszerbolttól kaptuk meg tesztelésre, melyért ezúton mondunk köszönetet.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2009-11-29 13:55:59