Roland Cube Street erősítő utcai zenészeknek

Már többször említettem, hogy a Roland cég mennyit tett a mai muzsikus társadalomért, és ebben benne vannak a zenét művelő amatőrök, profik, és a kiszolgálók. És mostantól azok a muzsikusok is, akik az utcát választották az önkifejezés és egyben a pénzszerzés helyszínéül. Mire van szüksége egy utcai muzsikusnak bármilyen hangszeren is játszik? Mindenekelőtt egy jó hangszertokra, amibe a pénzt gyűjtögeti, és bizony az sem árt ha van egy hangszere, amit ki mer vinni az utcára, de mit sem érnek ezek a dolgok, ha nem hallatszik eléggé az amit csinál. Erre kell egy megfelelő utcán is használható erősítő.

A következő kérdés az lehet, hogy mit kell tudnia egy ilyen erősítőnek? Úgyszólván mindent. Széles sávúnak kell lennie, hogy az elektromos gitártól az énekhangig mindent lefedve megfelelő hangerővel adja vissza a produkciót egy bizonyos távolságon belül. Nem lehet nagyon hangos, mert a hangoskodást törvény szabályozza, ráadásul az eszköznek energiatakarékosnak kell lennie, hiszen az utcán többnyire csak száraz elemekről tud működni. A hálózati táp forrás biztosítása legtöbbször nem megoldható, a gépkocsi akkuról üzemelés már járhatóbb út, de az egyébként is testi kondícionálásra szoruló utcai zenészek nem tudnák cipelni.

Mindenféle hangszert tudnia kell fogadni, tehát minden fontos bemeneti lehetőséggel el kell látni, több csatornát is ki kell alakítani, hogy egyszerre több hangszer plusz az énekes is megszólalhasson. Megfelelő hangszínszabályzásra és adott esetben effektekre is szükség lehet. Az sem árt, ha van gitárhangoló benne és az egyes csatornákon külső kapcsolókkal be tudunk avatkozni a működésébe. Sokan kérdezhetik: Nem sok ez egy kicsit? Egyáltalán nem. Azt is jogosan kérdezhetik: Van egyáltalán ilyen? Igen van, itt a Roland Cube Street!

A jól ismert és oly népszerű Cube erősítősorozat megfelelő alapot és tapasztalatot adott, hogy létrehozzanak egy speciálisan az utca zenészt szolgáló erősítőt. Az alábbi ábrát áttekintve láthatjuk, hogy milyen lehetőségeket kínál a Cube Street: Látható miként csatlakozhatunk az előlep aljzataiba, a hátlap aljzataiba és külön látható milyen opciókkal használhatjuk ki teljesen a Cube Street erősítőt.

A rajz pontos útmutatást ad arra is, hogy milyen kapcsolókkal és kábelekkel tudjuk a megfelelő kezelési funkciókat elérni. Láthatók a lábkapcsolók beállítása is.

Az erősítő vázlatos architektúráját a blokk diagram ábrázolja:

Kétcsatornás erősítő effektekkel

A kezelő panelre tekintve jól elkülönülve látható a két csatorna kezelőszervei. Van egy csatornánk (a bal oldal) bármilyen akusztikus hangszer mikrofonos erősítésére, de adott esetben Line bemenetként is használhatjuk. Tartozik a csatornához egy egyszerű hangszínszabályzó és egy Delay/Reverb effekt. A jobb oldali csatorna igazi meglepetés. Egy COSM modellezésű komplett gitár előfokot tartalmaz. Minden kezelőszerv, ami egyébként is van egy erősítőn, a gain és master hangerő, a hangszínszabályzók, az erősítő modelljét beállító gomb és az effektek kiválasztói mind ott vannak. Az effekt lehet Chorus, Flanger, Phaser, vagy Tremolo. Erre a csatornára is keverhetünk egy független Delay/Reverb blokkot. Külső pótbemenet és fejhallgató csatlakozási lehetőség is van. Az erősítőmodelleket megpillantva kiderül, hogy immár akár az utcán is lehet zúzni. Azt gondolom ennél többről egy utcán zenélő muzsikus nem is álmodozhat.

Kivitel

A Cube Street sztereó kialakítású, csatornánként 2,5 Wattos teljesítménnyel. Nem is gondolnánk milyen hangos tud lenni egy ilyen kis cucc. Éppen abban a tartományban sugároz legintenzívebben, ahol a fülünk érzékeny a hangerőre. Súlya 5,2 kg. (Az elektromos gitár néha nehezebb...) Kis válltáskát lehet hozzá venni és azzal kényelmesen hordozható. A megfelelő hangbesugárzás érdekében a dobozát csapottra készítették, így a földre helyezve megfelelő szögben sugároz.

Működését 6 db LR6 (AA) szárazelem biztosítja. Érdemes tartósat venni, vagy tölthetőset. Kapunk a készülékhez egy kapcsolóüzemű tápegységet, így otthoni gyakorlásra is kiválóan alkalmas a Cube Street.

Használati érték

Ez esetben sokkal inkább a sokoldalú használhatóságát és a tudását kell kiemelnem, bár az összesen 5 Watt nem tűnik soknak így kimondva, de nagyon jól hasznosul, mert az utcán is tekintélyes hangerővel megszólal. Hangminőségét nyilván a beépített hangszóró mérete és átvitele szabja meg. A hangerejének koncentráltsága abban áll, hogy az energiáját nem a mély hangok lesugárzásában fejti ki. Persze vannak mély hangjai, de csupán közelről fog teljesnek tűnni a hangzás. A hangszórói ugyanis mindössze 6,5 collosak és a kis felület helyett inkább amplitúdóban igyekszik kifejteni a hatását. Ha kisebb besugárzott területről van szó, akkor ez éppen ideális, mert nem fogja zavarni a 20 méterre álló konkurenciát. Mivel ára éppenséggel alacsony, egy utcai zenekar többet is használva már hatásosabb hangerőt is elérhet. Viselkedése, sugárzási karakterisztikája emlékeztet a near field, azaz közeltéri stúdió monitorokéra. Ezek az eszközök egy bizonyos távolságból hallgatva tekintélyes erővel széles sávú lesugárzást biztosítanak, távolabbról hallgatva már nem jelentős a hangerő és a részletgazdagság. Utcai alkalmazásnál éppen erre van szükség.

Ár/érték aránya kiváló. 65.000,-Ft-ba kerül, nagyon könnyen kezelhető és sokoldalúan használható, sok szolgáltatással.

A Cube Street-et a Roland Zenegalériától kaptuk kölcsön a bemutatáshoz, ezúton mondunk köszönetet érte.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-02-27 08:00:00