Vox AC15 Custom Classic csöves erősítő

Bátran mondható, hogy itt Európában a gitárerősítők története a Vox AC15-el kezdődött. Nem mintha előtte egy-két évvel ne lett volna ez vagy az, amibe a gitárt bedugva hangosabban lehetett azt hallani. Azonban az első kereskedelemben kapható, játéktechnikailag és hang minőség szempontjából olyan eszköz a Vox AC15 csöves erősítő volt. Amint a piacra került, egyszer és mindenkorra meghatározta az elektromos gitározás jövőjét. Érdemes egy pillantást vetni hogyan nézett ki a Vox AC 15 születésekor.

Ezt az erősítőt szinte változatlan formában, kivitelben ma is gyártják, bár kis fejlődésen mind formailag, mind belső tartalmában átment. Furcsa ma elképzelni, hogy a hatvanas évek elején angol klubokban olyan zenekarok játszottak, amik használtak két VOX AC15 erősítőt, plusz a dobos erősítés nélkül játszott és ezzel is extázisba tudták kergetni a fiatalokat. Nálunk is volt ilyen korszak talán egy vagy 2 év eltolódással, nálunk akkor 2 db kelet-német gyártmányú csöves Regent 15 erősítőt használtak ugyanolyan módon és a dobos nálunk is erősítés nélkül disztingválva dobolt.

Ezt az erősítőt kétségtelenül a Shadows együttes gitárosa Hank Marwin tette legendássá. Az időtájt a torzított hangszín még ismeretlen volt, valójában ez volt az első igazán karakteres, használható elektromos gitárhangzás. Az erősítőt egy db 15 Wattos Celestion Blue AlNi Co mágnesű hangszóróval szerelték. Az előfokban 2 db ECC83 a végfokban pedig 2 db EL84 cső működik A osztályú kapcsolással. A hangszínszabályzó

Ha közelebbi pillantást vetünk a kezelő panelre, akkor onnan is kiderül, hogy nem a legősibb változatot élesztették fel, hanem a Top Boost verziót. Ha lehet mondani ezzel még gitárabb hangja lett a gitárnak, az átvitel tartománya ki lett terjesztve és a hangszín még artikuláltabb és határozottabb lett. Az erősítő egy csatornás, hangszínszabályzója a klasszikus mély/magas szabályzó potmétereken keresztül engedi szabályozni a hangszínt.

Az AC 15 hangját mindig is nagymértékben befolyásolta az éppen alkalmazott hangszóró típusa. A most tesztelt AC 15 CC1 változatban a már említett eredeti Celestion Blue 12 collos AlNiCo mágneses hangszóró került. Ennek membránja érdekes módon lágyabb, elasztikusabb, mint más Celestion hangszóróé, következésképpen a hangzás gyorsan épülő és széles sávú.

Az egész szerkezet annyira egyszerű és áttekinthető, hogy alig lehet róla mit írni, azonban ha bedugsz egy gitárt, máris beszédesebb lesz az ember. Számomra kissé olyan volt hallani az AC 15-öt, mintha egy időgép elröpített volna 1962-be és végre élőben hallhatom azt, amit akkoriban csak kisebb nagyobb néprádiókon hallhattunk.

A meghallgatás során persze, hogy elővett az erős nosztalgia, azonban ha ezt egy jó ízlésű fiatal gitáros is meghallgatja, akkor nem fog elmenni az erősítő mellett. Teljesen felcsavarva a hangerőt már érezhető egy jellegzetes finom, zöngés törés a hangjában. Alaptónusa vastag és ízesen gazdag. Ezen az erősítőn megalkotása éveiben mindig tiszta hangú, főleg szimpla hangszedős gitárok szóltak, így ez a mostani CC típus is ezt a hangot támogatja leginkább. Azonban szeretnék minden érdeklődőt bátorítani arra, hogy kössön be egy torzítót és hallgassa meg mit szól a cucc. Nyugati hangstúdiókban bevett szokás, hogy gitárhangfelvételekhez kisméretű, széles sávon megszólaló csöves kombókat használnak. Bemikrofonozva megdöbbentően vastag részletes hangot épesek produkálni, persze legtöbbször szóló hangszínekre használják. Az AC 15 CC egy olyan cucc, amit az ember szívesen tartana otthon, több funkcióra is, csak úgy élvezni a hangját, elvinni bulira és ott megkergetni kissé, és a stúdióban is nagyszerűen megállná a helyét.

Az AC 15 Custom Classic két változatban jön ki. Az olcsóbb Wharfedale gyártmányú GSH 12-30 jelű hangszórókkal 220.000,- Ft-os bruttó áron. Ehhez képest az AC 15 CC1X Celestion Blue hangszóróval 290.000,-Ft-os áron. Amint azt az AC-30-ról szóló írásomban említettem, ez a hangszóró aránytalanul megnöveli az árát.

A két változat között az AC 30-asnál is tapasztaltak szerint, a Wharfedale hangszórós változat kissé agresszívebb, fókuszáltabb hangú, a Celestion Blue hangszórós változat könnyebben induló hanggal,vastagabban testesebben szól.

Kellemes tulajdonságai:

  • nagyszerű széles gazdag hangzás

Kellemetlen tulajdonság:

  • 15 Wattnyi gyönyörért kissé drága

Akit a Vox közelebbről érdekel, látogasson el a www.voxamps.hu oldalra!

Szabó Sándor

2006-09-10 01:57:39