Line 6 TonePort UX 8 interfész kompjúter alapú felvételhez POD pluginekkel

Korábbi írásainkban már írtunk a TonePort UX1 és UX2 interfészekről. Ezek bemutatása a www.profiaudio.hu oldalon található, mely oldal a lapunkról közvetlenül is elérhető. Mielőtt belemélyednénk a Line6 legújabb 8 csatornás interfészébe, ajánlott olvasmányként javasolnám a TonePort említett egy és két csatornás egyszerűbb változatainak a tanulmányozását. Mivel abban kimerítően foglalkoztunk az eszköz szoftveres részével is (GearBox), így abba most nem mélyedünk bele oly részletesen.

A hardver

A hardvert azonban részletesen is bemutatnám, mert az jócskán eltér a kisebb változatoktól.

Vegyük tehát szemügyre az UX8 interfészt. A masszív 2U magas fémdoboz professzionális külsejével professzionális belsőt sejtet. Az előlapra a felvétel és a visszahallgatás alapvető kezelőszerveit helyezték el. Digitális hangrendszerbe való csatlakoztatáshoz egy SPDIF be- és kimenet pár ad lehetőséget. 8 vonal bemenet és 8 mikrofon bemenet valamint a mikrofonokhoz 48 V fantom táp áll rendelkezésre. Az előlapon mind a 8 csatornához tartozik egy -20 dB-es PAD és egy mélyvágó szűrő.

Az UX8 külső jellegzetessége a sztereóban összegzett jel átlagos szintjének kijelzésére szolgáló 2 db kerek mérőműszer. A jel jelenlétét mutatja a csatornánként elhelyezett zöld színű LED, A csúcs szint kijelzésére csatornánként és a sztereó kimeneti jel számára egy egy piros LED szolgál a mérőműszerek jobb felső felében. Az előlapon 2 gitár csatlakozhat közvetlenül, és ugyancsak 2 fejhallgató csatlakozhat a visszahallgatáshoz.

A hátlapon találhatjuk az összes be-és kimenetet. A kompjúterhez egy USB 2.0 szabványú csatlakozóval lehet kapcsolódni. Minden felvételi csatornához tartozik egy megfelelő vonal kimenet is. A gitáros alkalmazáshoz van Expression pedál csatlakozási lehetőség továbbá 2 lábkapcsoló is csatlakoztatható. Gyakorlatilag minden, ami kellhet egy gitárhang professzionális felvételéhez és utókezeléséhez itt ebben a készülékben rendelkezésre áll.

A szoftver

Az UX8-hoz CDn mellékelnek egy GearBox 3.5 szoftvert A szoftver futtatásához megfelelő kompjúterrel kell rendelkeznünk. Az ezzel kapcsolatos feltételeket is a www.profiaudio.hu oldalon a GearBox szoftver bemutatásában lehet megtudni.

Az interfész egy egész zenekar felvételét lehetővé teszi immár, és a GearBox Plugin szoftver használatával a POD-nál megszokott hangzásait vihetjük el a felvételekre, ezen kívül énekhangok felvett hangjaihoz híres mikrofon előerősítők hangját modellezhetjük.

A szoftver installálása és indítása után az alábbi felülettel fogunk találkozni:

A GearBox Plugin mélyebb megismeréséhez a fent már említett GearBox program ismertetését javaslom tanulmányozni. Ennek elolvasása után már boldogulunk a GearBox Plugin csomaggal is. Lényegében teljesen ugyanaz.

A plugin csomagba nem csupán gitárhang és basszusgitárhang modellezésére alkalmas modellek, hanem a POD-ban is használatos effektek is beletartoznak. A plugin csomagot két változatban kaphatjuk meg. A Silver csomagban az alábbi pluginek találhatók:

  • 18 gitár erősítő, 24 hangfal
  • 5 basszus erősítő, 5 basszus hangfal
  • 6 mikrofon előfok
  • 29 pedálos and rack-es stúdió effekt

A Gold csomag kissé bőkezűbb:

  • 78 gitár erősítő, 24 hangfal
  • 28 basszus erősítő, 22 basszus hangfal
  • 6 mikrofon előfok
  • 80 pedálos and rack-es stúdió effekt

Az erősítők kollekciója az alábbiakban látható:

Az effektek ugyancsak impozáns választékot mutatnak.

Az énekhang kezeléséhez kapunk előerősítő modelleket, ezekre is érdemes egy pillantást vetni:

Hangminőség

Nem mintha a Line6 termékek hangminőségével bármi probléma is lenne, hiszen a megfelelő árkategóriák azért érzékelhetők a hangminőségben is, itt azonban kitett magáért a Line6. 24 Bites 96 kHz-es felbontású konverterekre már rá lehet bízni a gitár hangját. Az UX8 kifejezetten professzionális stúdió használatra készült és a hangminősége alapján bizonyára sokan fogják használni. Az UX8 még viszonylag új termék, az elterjedésére vélhetően nem kell sokig várni.

Az eszköz használhatósága és sokoldalúsága egy házi stúdióban vitán felül áll, hangminősége igen jó, a professzionális alkalmazásban a producerek és a hozzájuk tartozó nagynevű zenészek fogják majd megítélni, hogyan és mennyire fog beilleszkedni a professzionális stúdiók rendszerébe ez az eszköz. Reméljük egyre több hangfelvétel, és produkció készül az UX8-ason.

A Line6 TonePort UX8 ára 141.000,- Ft.

A tesztelt példányt a Medgyesi Hangszercenter adta kölcsön, melyért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

Csatlakozó linkek:

Szabó Sándor

2008-01-13 08:00:00