Line6 Floor POD Plus

Azt hiszem napjainkban nem igen akad még egy olyan cég a hangszer iparban, amelyik oly rövid idő alatt annyira magasra emelte a mércét és saját magát is, mint a Line6. Ha arra gondolunk, hogy a Line6 történet egy AmpFarm nevű erősítő szimulátor pluginnel kezdődött és mostanra mivé lett az ötlet, nos elképesztő.

A Line6 Floor POD Plus a korábbi Floor POD 2.0 verziójú, színpadi használatra módosított változata.

Annál persze sokkal több is.

A Floor POD-ot eredendően gyakorlás céljaira tervezték, azonban a gyártás beindítása előtt tudták, hogy ez a változat csak akkor hoz igazi üzleti sikert, ha élő használatra is alkalmassá teszik. Így lett egy kibővített verzió, amin minden, a színpadi használathoz fontos interfész és egyéb kiegészítés megtalálható.

A hátlap meglepően egyszerű, szinte alig találunk valamit a hátlapon. Az előző Floor POD változat gyakorló jellegéből örökölte az AUX bemenetet, ahová CD vagy MP3 játszót csatlakoztatva lehet gyakorolni zenei háttérben.

Mielőtt bedugnánk bármibe is az eszközt, fontos egy pillantást vetni a hátlapon lévő AMP/DIRECT kapcsolóra. Az AMP állást akkor használjuk, ha meglévő színpadi erősítőnke akarjuk csatlakoztatni a POD-ot. Ebben az állásban nem fog működni a hangfal modellezés. A DIRECT állást akkor használjuk, ha vonalból használjuk a színpadon, ha stúdióban közvetlenül a keverőbe csatlakozunk.

Nagyon fontos, hogy a kezelési utasítás Cabinet Tuning Mode fejezetét tanulmányozzuk, mert a hangzást tekintve döntő befolyást gyakorol a megfelelő beállítás. Más beállítást kell használni, ha végfokba csatlakozik a POD és mást ha kombó vagy fej elé csatlakoztatjuk.

FONTOS! Amennyire jót tesz a hangnak egy jó Cabinet Tunning beállítás, annyira tönkre is teheti, ha nem figyelünk rá.

A fejhallgatós csatlakozó gyakorláshoz kiválóan használható.

A MIDI ki- és bemenet lehetővé tesz, hogy MIDI kapcsolatot létesítsünk külső MIDI eszközökkel. Ennek részleteit a www.line6.com/manuals-ban találhatjuk a letölthető implementációs táblázatban.

Már régóta aktuális, hogy a POD családot egy táblázatban közvetlenül összehasonlíthassuk. Ime az összehasonlító táblázat:

Az összehasonlításból kiderül, hogy az erősítőmodellek számát 12-ről 32-re, a hangfal modellekét 12-ről 16-ra, az effektekét 12-ről 29-re, és a presetek számát 64-ről 124-re növelték.

A Floor POD Plus képén jól látható miként rendezték szekciókba a készülék kezelőszerveit. A nyomókapcsolók masszívak, ezáltal remélhetőleg hosszú élettartamúak lesznek a használók számára. A doboz jobb oldalán elhelyezett Expression pedál több funkciós, és hozzárendelése a programozás során könnyen megvalósítható az adott paraméterekhez.

Az alábbi képen a kezelőpultnak azon része látható, amelyen közvetlenül látható és választható ki a felkínált és effektek bármelyike.

Mivel a külseje klasszikus elrendezésű a képe mindent megmutat így figyelmünket sokkal inkább a belső szoftveri tartalomra kell koncentrálnunk.

Erősítő modellek

Mindenek előtt tekintsük át milyen erősítő típusokat vettek alapul a hangmodellek készítésénél.

Az erősítőmodelleket felsorolásszerűen is bemutatjuk:

Line 6 Clean
Line 6 Crunch
Line 6 Drive
Line 6 Insane
Tube Preamp
Line 6 Twang
Line 6 Crunch #2
Line 6 Blues
Line 6 Layer
Soldano X88R
Dumble® Overdrive Special
Budda Twinmaster
1952 Fender® Tweed Deluxe Reverb®
1959 Fender® Bassman® 4x10 Combo
Blackface Fender® Deluxe Reverb®
Matchless Chieftain
Vox® AC30
1965 Marshall® JTM-45
Marshall® Plexi
Marshall® JCM 800
1994 Mesa/Boogie® Dual Rectifier® Tremoverb
Arbiter® Fuzz Face
Blackface Fender® Twin Reverb®
1960 Fender® Tweed Champ®
1960 Vox® AC15
Vox® AC30
Mesa/Boogie® Mark II C
1995 Mesa/Boogie® Dual Rectifier® Head
Soldano Super Lead Overdrive Head
Roland® JC-120

Hangfal modellek

A modellezett hangfalak típusát az alábbiakban láthatjuk:

1960 Fender® Tweed Champ
1952 Fender® Tweed Deluxe
1960 Vox® AC-15
1964 Fender® Blackface Deluxe
Line 6 1x12
1965 Fender® Blackface Twin
1967 Vox® AC-30
1995 Matchless Chieftain
Line 6 2x12
1959 Fender® Bassman®
Line 6 4x10
1996 Marshall® with Vintage 30s
1978 Marshall® with stock 70s
1968 Marshall® Basketweave with Greenbacks
Line 6 4x12

Effektek

Az effektek vonatkozásában is jóval többet tud a Floor POD Plus. Az alábbiakban a felhasznált algoritmusok nevét láthatjuk felsorolva.

Room Reverb
Spring Reverb
Tape Delay
Roland Space Echo
Digital Delay
Reverse Delay
Sweep Echo
Electro-Harmonix® Deluxe Memory Man
Compressor
Gate
Chorus 1
Roland® CE-1
Flanger
Rotary
Tremolo
Swell
PaiA Roctave Divider
Tycobrahe Octavia®
Mu-Tron III
Oberheim® Voltage Controlled Filter
Comet Trails
Uni-Vibe
MXR® Phase 90
Ring Modulator

Hangzás

Egy modellezéssel működő eszköz hangminőségét a modellezés részletességén túlmenően a beépített A/D és D/A átalakítók minősége szabja meg nagy mértékben. Azzal nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy a drágább eszközökben az átalakítók is jobbak, kevesebb jitter jut a kimenetre, ami alapjában véve színezi a jelet. A jelenlegi technológiai fejlettség mellett egyre jobbak a modellezős eszközök. Részben a nagyobb teljesítményű DSP részletesebb felbontású algoritmust tudnak futtatni, magasabb felbontású konverterekkel kiegészítve.

A Floor POD Plus füllel hallhatóan részletesebben, elevenebben szól, mint a Floor POD. A hang karakterét igyekeztek úgy optimalizálni, hogy színpadi erősítő nélkül vonalból megfelelő hangzást kapjunk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezen eszközöket a zenében azonnal használható hangszínekre igazítják. Ezt bárki ki is próbálhatja. A gyári beállítások mindegyike jól szól zenei környezetben. Sokan idegenkednek a POD-tól, mert nem úgy szól, mint egy erősítő. Nem is akar úgy szólni. Ha tudnák sokan, hogy milyen beavatkozásokat végeznek egyik másik erősítő felvett hangjával a stúdióban, mire végre jól szól a zenében, akkor sokan kiábrándulnának saját nagyon szeretett erősítőjükből. A POD hangjában ezek már megtörténtek és zenére készen hívhatjuk elő őket.

A Line6 nagyon óvatosan, de igyekszik értésünkre adni, hogy nem azokat az erősítőket halljuk, hanem azok hangján ALAPULÓ hangmodelleket. Ez így is van rendjén. A Floor POD Plus meggyőző hangzásával, egyszerű kezelhetőségével hasznos eszköz egy gitáros fegyvertárában.

A Floor POD Plus ára 91.000,- Ft. Ebben az árban a külső tápegység is benne van.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-01-06 08:00:00