Line6 Pocket POD

Miközben rendezgettem a gondolataimat, és elkezdtem az írást, azonnal eszembe jutott, hogy már második alkalommal, nem írom ki teljesen a címet. Először megálltam a gépeléssel és azt gondoltam, hogy kiegészítem a korábban megszokott módon, például. ....digitális modellezős előfok, effekt interfész....Aztán valahogy nem tetszett az egész, és úgy döntöttem, így marad. Azt is kitaláltam, hogy miért. Ha leírom azt a szót, hogy Line6, akkor a beavatott úgyis érti, ha azt is leírom, hogy POD, az előző szót ismerve, így is világos lesz miről van szó. Ha pedig még azt is odaírom, hogy Pocket, akkor a Line6 Pocket POD név, máris teljes és tudni vélhetjük, hogy egy zsebben is elférő dologról van szó.

A miniatürizálásnak szinte nincs határa, ma már molekula és atomi szinten megy a miniatürizálás, és ne csodálkozzunk, ha lassan az egész felszerelés már belefér a gitárba. Bele is férhetne, a használati tárgyak nagyságát az emberi használat módja szabja meg. A kijelzőnek, a potméternek, a csatlakozóknak hely kell. Az egész eszköz lelkét képező csipnek viszont alig valami. (Csupán zárójelben említem meg, hogy a gitáros társadalom még jó darabig ellenáll mindenféle egyéb elektromos kütyü beépítésének. Voltak erre törekvések, torzító, stb, de még az aktív hangszedőktől is a nagyobb részük óvakodik.)

Ha ránézünk a Pocket POD-ra, akkor az juthat eszünkbe, hogy csináltak egy kis gyerekeknek is használható zseb változatot is. A szkeptikusabbak pedig bizonyára azt gondolják, hogy mennyire kár volt lebutítani az igazi nagy POD-ot. Mindkét gondolatmenetben van némi igazság tartalom. Egy biztos, hogy ha valaki megveszi és megszereti a kis POD-ot, nemsokára a nagyobbról fog álmodozni. Ez a stratégia jól bevált az erősítő gyárak marketingjében is. Ami a lebutítást illeti, nos érdemes kipróbálni, hogy mennyire igaz ez. A teszt végére úgyis ki fog derülni.

Járjuk kissé körül a legkisebb POD bébit. Tényleg maroknyi, kivitele minden tekintetben a nagyobb POD testvérei külalakját követi. A szerkezeten mindössze 6 kezelőszerv található, egy négy irányba működő navigátor gomb hasonló, mint amit a rádió telefonoknál is alkalmaznak. 4 db potméter, melyeket még további funkciókra is használhatunk. Alaphelyzetben a Drive, az Effect, Delay és a csatorna hangerő beállítására szolgál. A Save gomb nyomva tartásával a potméterek funkciója átalakul és az erősítőkön található, Bass, Mid, Treble funkciókat látja el és a Reverb blokkba enged beavatkozást. Ugyancsak kombinált gombfunkcióval jelenik meg a hangológép.

A szoftver

A lebutítást illetően, sokan zavarba jönnek majd, amint kiderül, hogy mi mindent tud a kis POD. Programokat, algoritmusokat elhelyezni, futtatni egy csipben már régen nem méret kérdése. Sokkal inkább marketing kérdés, hogy kinek mit akarnak eladni és mennyiért. Ha belelapozunk a Pocket POD apró betűs gépkönyvébe, láthatjuk, hogy semmi nem derül ki a készülék tartalmáról, csupán sejtésünk lehet felőle. Ha felmegyünk a Line6 honlapra és megkeressük a Pocket POD menüjét egészen el fogunk csodálkozni. A kombó erősítőkkel együtt összesen 32 erősítő hangja szólalhat meg a kis POD-ban.

A hangfal szimulációt sem spórolták ki a szoftverből. 16 féle hangfal modelljét használhatjuk ebben a kis eszközben. Itt meg kell jegyezni, hogy bizonyos modellek kombó erősítők, és azok hangdobozának modelljei hallhatók.

300 preset közül választhatunk kedvünk és ízlésünk szerint, ezekből 124 felhasználói regiszter. Presetek ezrei tölthetők le CustomTone.com honlapról, ahol ingyen, csupán beregisztrálással több, mint 5000 preset áll a POD tulajdonosok rendelkezésére.

Az ugyancsak a Line6 honlapján elérhető Vyzex editor programmal bármely erősítő bármely hangdoboz hangjával kombinálható. Ez nagyon hasznos, mert ezzel lehet igazából egyedi hangszíneket találni. Az alábbi táblázat a különféle erősítők és hangfalak/kombók kombinációit mutatja.

Be- és kimenetek, tápfeszültség

A készülék hátsó felén találhatjuk az alapvető ki és bemeneteket, beleértve egy fejhallgató és egy pótbemenetet a CD vagy MP3 játszó részére. A gitárkábel bedugásával kapcsolódik be a szerkentyű. A Pocket POD működik elemről is, bár nem sokáig, érdemes venni hozzá egy 9 Voltos egyenáramú tápadaptert, ugyanis azt sajnos nem adják a készülékhez. A Pocket POD 4-6 órán keresztül képes működni a 4 db kis ceruza elemmel (AAA) főleg ha az tartós változat. Egy tápegység mindenképpen ajánlott hozzá, mivel a programokban a Reverb algoritmus jócskán zabálja az elemet, így ne lepődjünk meg, ha a Reverbet tartalmazó presetek alatt még ennyi ideig sem tart ki az elem.

A gitár bemenete valamint az erősítő felé való csatlakozás szabványos 6,2 mm-es jack-el történik. A fejhallgató és a pótbemenet 3,5 mm-es jack-el. A fejhallgató kimenete egyben a direkt, vonal kimenetet is magában foglalja, azaz a hangfal szimuláció itt mindig megjelenik.

Effektek

Ezek után már nem is meglepő, ha az alábbi felsorolást találjuk, ahol valójában egy gitáros számára minden fontos effekt együtt megtalálható. Némelyik kombinált effekt formájában.

Compressor Delay/Compressor
Tremolo Delay/Tremolo
Chorus 1 Delay/Chorus 1
Chorus 2 Delay/Chorus 2
Flanger 1 Delay/Flanger1
Flanger 2 Delay/Flanger2
Rotary Speaker Delay/Swell
Delay Reverb

Használat

A Pocket POD kezelésének vannak persze árny oldalai is. Az még rendben, hogy fel lehet tűzni az övünkre, de aztán hogyan tovább? Aki talált rajta egy hangszínt, ami jól megfelel az egész koncertre, annak a Pocket POD máris megoldás. A gondot azonban a csatornaváltás nehézsége okozza, ami máris leszűkíti a használhatóságot. Persze ne gondoljuk, hogy ezek után már csupán gyakorlásra lesz jó, mert arra teljesen tökéletes. A felőlünk lévő oldalon találunk egy a fényképezőgépeken is alkalmazott kis USB aljzatot. A hozzá adott USB kábellel bármilyen USB portos számítógéppel összekapcsolhatjuk és máris kezdődhet az játék. Mielőtt azonban elkezdenénk a játékot, menjünk fel a Line6 honlapra és töltsük le a Pocket POD Reference Manual-ját, azaz a teljes terjedelmű kezelési utasítást, ami nélkül nem sokat tudhatunk a Pocket POD valós képességeiről.

Ebből az is kiderül, hogy amint összekapcsoltuk a számítógépünkkel, automatikusan úgy fog megjelenni, mint egy MIDI eszköz. A működéshez nem szükséges külön driver szoftver. Az USB tápfeszültséggel is ellátja a POD-ot. A készülék akkor kel életre, ha összedugjuk a számítógéppel, ugyanakkor leválasztja a tápegységről vagy a benne lévő elemekről, tehát, mint tápfeszültség választó kapcsoló is működik.

A Pocket POD használata akkor kezd izgalmassá válni, amikor felmegyünk az internetre és a Vyzex editor szoftverrel mélyebben is belemerülhetünk a kis POD-ba. Ezzel az editor szoftverrel teljes terjedelmében feltárul az összes paraméter és rengeteg presetet használhatunk segítségével.

Be kell ide is regisztrálni, és utána bármihez hozzáférhetünk. Azt azért tudni kell, hogy az eszköz teljes kihasználásához bizonyos szoftvereket meg kell hozzá vennünk. Ha felmegyünk a lapra, ez a kép fogad bennünket:

Itt jól látható az is, hogy mennyibe kerülnek ezek a szoftver csomagok. A szoftverek birtokában már elegendő lehetőségünk nyílik, hogy a Pocket POD a házi stúdiónk része legyen.

Hangzás

A POD-ot bedugva azonnal hallani, hogy a POD szól. Van egy jellegzetes hangja, amitől fel lehet ismerni azonnal, és ez jó. A hangminőségét nem lenne becsületes összehasonlítani a nagyobb POD testvérekével, mert a be- és kimeneti konvertereken múlik főleg a kapott hangzás. Ebben is kis szerkezetben nyilván az árkategóriájának megfelelő minőségű és felbontású konverter van. A hangját úgy tudnám összehasonlítani, mintha azt mondanám, hogy ha a nagy POD Cd minőségű, akkor a Pocket POD MP3 minőségű hangot ad. Még ez sem csapjon be bennünket, mert számos torzított hangszín még akkor sem veszt a minőségéből, amikor átkonvertálják MP3-ba. Ez azért is van, mert az a hangminta eredendően nem tartalmaz több információt, mint amennyit az MP3 meg tud jeleníteni.

Amit viszont fontos tudni, hogy a hangszínei, különösen a tiszta hangszínei nem annyira dinamikusak, mint a nagyobb eszközöké.

A fentiek ismeretében tehát a Pocket POD valamivel több, mint egy gyakorló eszköz, azonban mindenképpen egy nagyon jó kiindulópont a virtuális gitárhangzást keresők számára, különösen, ha valaki kompjúter alapú házi stúdióban gondolkodik.

A Pocket POD ára 27.000,- Ft. Kedvezőnek mondható, bár kár, hogy a 9 Voltos tápegységet kispórolták a dobozból....

A teszthez a Line6 Pocket POD-ot a Medgyesi Hangszercenter bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is köszönetet mondunk.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor

2008-01-11 08:00:00