LINE6 POD X3 LIVE

Ismét egy új generáció! Úgy tűnik, a LINE6 család gyarapodása megállíthatatlan! Még szerencse, hiszen hatalmas űr keletkezne a hangtechnikában, elsősorban a gitáros kollégák éreznék meg, ha ezek az eszközök nem lennének... de hát vannak, léteznek és folyamatosan fejlődnek! Személy szerint már nagyon vártam, hogy halljam az új POD X3 szériát, mivel mindig lenyűgözött a LINE6 termékek megszólalása, külsője, fejlődése és újra meg újra megfogalmazódik bennem a kérdés: mi jöhet még? Hát jött! A POD család két csemetével gyarapodott: a POD X3 és a POD X3 Live modellekkel.

Első ránézésre megállapíthatjuk, hogy a fejlesztés egyértelműen a felhasználók tapasztalatainak felhasználásával történt. Lássuk be, hogy a magunk fajta embereknek igen nagy igénye van az újdonságokra, de azért azt is elvárjuk, hogy a régi, bevált dolgok is kéznél legyenek. Megvesszük az újabb felszerelést, de nem találjuk benne a már megszokott adottságokat? Az eddig használt hangszínektől elbúcsúzhatunk és kezdhetünk mindent elölről? Elveszik sok év munkája? Nem, nem, nem, erről szó sincs! Valahol a fejlesztésről szól minden és itt a LINE6, aki ebben nagymester! Lássuk nagy vonalakban, mit csináltak: vették a jól bevált POD XT-t, azután összegyúrták egy vezérlőpedállal, lett belőle POD XT Live. Talán a világon mindenhol ez lett a legnépszerűbb "padlókészülék", ami valaha létezett! De az igények csak nőttek... Kézbe vették ezeket a jól bevált modelleket, örökítették az adottságaikat, egy kicsit átvettek a professzionális zászlóshajóról is (POD XT PRO), aztán felturbózták újdonságokkal a szoftvert, a hardvert egyaránt! Nagy vonalakban ennyi, meg is született a POD X3, már csak össze kell gyúrni ismét egy vezérlőpedállal, kiegészíteni az igényeket, elvárásokat kielégítő kapcsolókkal, csatlakozási lehetőségekkel és már kész is, itt a POD X3 Live! Azt gondolom, ismét sikerült megalkotni minden idők legnépszerűbb... de mit is írok, ennek soha nem lesz vége...

Az új Live verzió már nem kifejezetten a színpadi zenélést megcélzók számára készült, hanem bővült mindazokkal a lehetőségekkel, amit a számítógép alapú digitális munkaállomásokkal felszerelt stúdiókban immár nélkülözhetetlenek.

A külsejében talán a legmasszívabb, legkompaktabb padlón használható eszköz, amit valaha is készítettek gitárosok számára. A kapcsolókat újragondolták, látványban egy kicsit a múlt felé hajlik, azonban már ránézésre is masszívabb elődjénél! Itt fontos megjegyeznem, hogy azok az elemek, amik a lábunkkal kerülnek kontaktusba, pláne a koncert hevében, meglehetősen sérülékenyek, ezért a tapasztalat az, hogy a műanyagot nem preferáljuk, legyen az bármilyen NASA fejlesztés. Ennél a verziónál minden ilyen alkotó fémből van! Természetesen ez vonatkozik a beépített expression pedálra is, ami egyben hangerőpedálként és Wah pedálként is funkcionálhat. 12 fémházas lábkapcsoló kapott helyet a kezelőpanelen, kettő a bankok fel-le léptetésére (Up/Down), négy a programok kiválasztására (A, B, C, D), négy a különböző effekt szekciók ki-be kapcsolására (Stomp, Mod, Delay, Comp/Boost), egy a Tone2/Dual funkció elérésére, egy pedig a Tap, tempó megadására használható.

A készülék tetején elhelyezett hajlított krómozott csőből készült "lökhárító" szó szerint ezt a feladatot tölti be, hogy a lábbal való kezelés során ne sérüljenek a finom potméterek. A POD kezelésének koncepciója egy kicsit megváltozott, éppen ezért a panelen egy kurzorhoz hasonló kapcsoló könnyíti meg a navigálást az újszerű menürendszerben. Szembetűnő különbség elődjeihez képest az is, hogy egy légyegesen nagyobb kijelző kapott helyet a fedélzeten, ami egyrészt képes több információt megjeleníteni, másrészt nagyobb méretű karakterekkel könnyíti az átláthatóságot. A menü logikája, a kurzoros navigáció, az ablakok, a gördítő sáv oldalt egyre inkább a számítógépeknél megszokott, bevált megoldásokra emlékeztet. A kijelző alatt találhatunk négy tekerőt (az elődöknél négy kapcsoló volt), ami már szükségtelenné teszi a kiválasztó gombot, hiszen azonnal állíthatjuk a változtatni kívánt paramétert. Ezzel ismét gyorsabb lehet a programozás, gyakorlatilag mindent a kezünk közelébe helyeztek el, ami ehhez szükséges. Nincsenek felesleges nyomógombok, helyettük van "dupla klikk", "tartsd lenyomva"... Aki tehát jártas a számítástechnikában, annak könnyebb lesz az élete, aki nem, annak meg teljesen mindegy! A kijelző mellé, balra is elhelyeztek egy tekerőt, kapcsolóval kombinálva, aminek nyomva tartásával menthetjük a beállításokat. A tekerő funkciója az oldalak közötti lapozás, de nekem, aki jobbkezes, sajnos elég rossz helyen van, mivel állításakor pontosan kitakarom a kijelzőt, tehát igen furcsa kéz pozíciót kell felvenni a láthatóság érdekében... persze biztos meglehet szokni idővel. Az előlapon helyet kapott 8 krómozott kupakú potméter is az erősítőszekció legfontosabb paramétereinek állítására: drive, bass, mid, treb, pres, verb, tone volume, master volume. Ezek fölött három kiskapcsoló helyezkedik el: Direct Out (Ground/Lift), Line Out Level (Amp/Line), Guitar In Pad (On/Off).

Nézzük a hátlapot. Itt szintén sok újdonságot találhatunk:

 1. Pedal 2 - Ide csatlakoztathatunk egy kiegészítő expression pedált. 6,3 mm-es TRS csatlakozó.
 2. Guitar In - A gitár jelének bemenete, ami már ennél a modelleknél lehet basszusgitár is! 6,3 mm-es TS csatlakozó.
 3. CD/MP3 In - Ide csatlakoztathatunk bármilyen vonalszintű kimenettel rendelkező lejátszót, dobgépet stb... 3,5 mm-es TRS csatlakozó.
 4. Live Out - Aszimmetrikus kimenet, 6,3 mm-es TS csatlakozókkal szerelve. Csatlakozhatunk a gitárerősítőhöz, felvevőrendszerhez, keverőasztalhoz, PA rendszerhez.
 5. Direct Out - Szimmetrikus kimenet, XLR csatlakozókkal szerelve. Stúdió körülményekhez, profi rendszerekhez igazodik.
 6. Phones - Fejhallgató kimenet, 6,3 mm-es TRS csatlakozóval.
 7. Aux Input - Ez egy monó, aszimmetrikus bemenet, egy másik gitár, vagy egy bármilyen másik hangszer csatlakoztatására. 6,3 mm-es TS csatlakozóval szerelve.
 8. Microphone Input and Trim - Ide csatlakoztathatjuk a mikrofonunkat, beállíthatjuk a megfelelő szintet. XLR csatlakozóval szerelték. Használjunk olyan mikrofont, amely fantomtáplálást nem igényel, mert sajnos ez a szolgáltatás lemaradt.
 9. Effects Loop - Bármilyen külső effektet bekapcsolhatunk a láncba, legyen az effekt pedál, torzító, vagy bármilyen vonalszintű ki/bemenettel rendelkező stúdió effekt. 6,3 mm-es TS csatlakozó a jel kiküldésére (Send) és két 6,3 mm-es TS csatlakozó a jel fogadására (Return - Left/Right).
 10. Variax - A LINE6 nagy találmánya a VARIAX csatlakozás.
 11. S/PDIF Out - Szabványos digitális kimenet. Stúdióban nagy hasznát tudjuk venni!
 12. MIDI - Teljes MIDI kommunikáció, In, Out/Thru. Vezérlés, biztonsági mentés, stb...
 13. USB 2.0 - Közvetlen kapcsolódás a számítógépünkhöz, immár az újabb USB 2.0 szabvánnyal. Használhatjuk a Line 6 Monkey szoftvert, melynek segítségével frissíthetjük eszközünk szoftverét, vagy akár bővíthetjük azt!
 14. Power - A csomagban található PX-2 típusú külső adapter csatlakoztatásához.

 

Hangzás

Mindezekkel együtt elmondható, hogy a POD X3 Live az egyik legfejlettebb "padlókészülék" ma a piacon. Alaphangzását tekintve nincs különbség a korábbi XT változathoz képest, a gyárilag beállított presetek nagyban megváltoztak, és a betölthető effekt algoritmusokban is találunk változást. Összesen 32 bankban, bankonként 4 programot menthetünk el (A, B, C, D), ami már 128 hangszín, de egy programon belül beállíthatunk két különböző hangszínt (Dual Tone), így már 256-nál tartunk.

A POD immár része lehet a "virtuális gitárhálónak". A gyártó oldaláról szabadon letölthető a Line 6 Monkey szoftver, melynek segítségével a világhálón keresztül kétoldalú kapcsolatot hozhatunk létre a LINE6 adatbankkal. Itt elérhetjük a legfrissebb szoftver verziókat, bővíthetjük készülékünket opcionális csomagokkal. Akár preseteket is cserélgethetünk, ami azt jelenti, hogy egy regisztrált felhasználó szabadon letöltheti az adatbankban található preseteket, azonban azt már nem verik nagy dobra, hogy ezzel egy időben belekukkantanak a te presetjeidbe is, és tanulmányozzák a "hangi szokásaidat". Vagyis bármit, amit használsz, arról ők tudnak. Ilyen a mai világ.

A modellek

Az X3 Live 78 gitárerősítő és 24 hangfal modellt tartalmaz, de a felsorolás közel sem teljes, mivel ebben a generációban nincs külön a basszusgitárosokat megcélzó széria, így az X3 bővült 28 basszuserősítő és 22 basszusláda modelljével. Mindezek mellett 6 mikrofon előerősítő modelljét is belerakták készülékünkbe, gondolva a stúdiómunkára és az éneksávokra. A modellezett effektpedálok száma is bőségesen gyarapodott, immár 98 modell közül válogathatunk. Elmondhatjuk tehát, hogy szolgáltatásait jócskán gyarapították az XT Live változathoz képest, gyakorlatilag "All In One" kategória.

Az elképesztő mennyiségű hangszín modellt itt most csupán felsorolni tudjuk. Az alábbi erősítők képezték a POD X3 Live hangszínkészletét:

 1. "Wide panel" Fender® Deluxe Reverb®
 2. Fender® Bassman®
 3. Fender® Deluxe Reverb®
 4. Vox® AC-30
 5. Marshall® Super Lead
 6. Marshall® Super Lead ("jumped" channels)
 7. Roland® JC-120
 8. Marshall® JCM-800
 9. Soldano SLO-100
 10. Mesa/Boogie® Dual Rectifier®
 11. Marshall® 1974X (18W Reissue)
 12. Orange AD30TC
 13. L6 Treadplate
 14. L6 Chemical X
 15. L6 Insane
 16. L6 Piezacoustic 2
 17. L6 Spinal Puppet
 18. L6 Tube Instrument Preamp
 19. Bogner Uberschall
 20. Cornford mk50h
 21. Diezel VH4-Lead
 22. Diezel Herbert
 23. ENGL® Powerball
 24. Marshall® Silver Jubilee
 25. Marshall® JCM-900-Clean
 26. Marshall® JCM-900-Dist
 27. Marshall® JCM-2000
 28. Mesa/Boogie® Triple Rectifier®
 29. Peavey® 5150 II®
 30. Bogner Ecstasy
 31. Diezel VH4-Crunch
 32. Fender® Vibroverb
 33. Fender® Dual Showman® Head
 34. Marshall® JMP-1
 35. Vox® AC-15
 36. Mesa/Boogie® Mark IIc+
 37. Fender® Bassman® Head
 38. Gretsch® 6156
 39. Fender® Mini Twin Reverb®
 40. Gibson® GA-18 Explorer®
 41. Marshall® Super Bass
 42. Marshall® Major
 43. Silvertone® Twin Twelve
 44. Supro® Thunderbolt
 45. Vox® Fawn Non-Top Boost AC30
 46. Dumble® Clean
 47. Soldano SP88
 48. Marshall® JCM 2000
 49. Marshall® Super Lead Variac
 50. Matchless DC-30
 51. Blackface Fender® Twin Reverb®
 52. Marshall® "Block Logo" JTM-45 head
 53. Matchless Chieftain
 54. Supro® S6616
 55. Fender® Tweed Champ®
 56. Hiwatt® DR-103
 57. L6 Big Bottom
 58. L6 Fuzz
 59. L6 Octone
 60. L6 Smash
 61. L6 Sparkle Clean
 62. L6 Throttle
 63. L6 Clean
 64. L6 Mood
 65. L6 Agro
 66. L6 Class A
 67. L6 Variax Acoustic
 68. L6 JTS 45
 69. L6 Lunatic
 70. L6 Bayou
 71. L6 Crunch
 72. L6 Purge
 73. L6 Sparkle
 74. L6 Super Clean
 75. L6 SuperSpark
 76. L6 Twang
 77. L6 Chunk Chunk
 78. Budda® Twinmaster 2x12 Combo

Basszus erősítő modellek:

 1. Ampeg® SVT
 2. Ampeg® B-15A
 3. Eden Traveler WT-300
 4. Fender® Bassman® head
 5. Gallien Kruger 800RB6. Hiwatt® DR-103
 6. Hiwatt® 200DR
 7. Fender® Dual Showman®
 8. Fender® Bassman® Combo
 9. Mesa/Boogie® Bass 400+
 10. Polytone Minibrute
 11. Sunn® Coliseum
 12. SWR® SM-500
 13. Versatone Pan-O-Flex
 14. Vox® AC-100
 15. Marshall® Major
 16. Marshall® Plexi Super Bass
 17. Acoustic 360
 18. Aguilar® DB750
 19. Alembic F-2B
 20. L6 Tube Bass Preamp
 21. L6 Classic Jazz
 22. L6 Brit Invader
 23. L6 Super Thor
 24. L6 Frankenstein
 25. L6 Ebony Lux
 26. L6 Doppelganger
 27. L6 Sub Dub

A POD X3-ban alkalmazott effektek modelljei az alábbi ismert márkák és típusok alapján készültek:

 1. Teletronics LA-2A®
 2. EP-1 Tube Echoplex
 3. Electro-Harmonix® Deluxe Memory Man
 4. Uni-Vibe
 5. MXR® Phase 90
 6. Fender® Deluxe Reverb® Tremolo
 7. Leslie® 145
 8. Arbiter® Fuzz Face
 9. Ibanez® Tube Screamer
 10. Big Muff Pi®
 11. ProCo Rat
 12. Maestro® Bass Brassmaster
 13. Sans Amp Bass Driver
 14. Arbiter® Cry Baby
 15. L6 Vetta Comp
 16. L6 Sub Octaves
 17. L6 Slap Plate Reverb
 18. L6 Male De-Esser
 19. L6 Female De-Esser
 20. L6 Vetta Wah
 21. L6 Digital Delay
 22. L6 Six band semi-parametric EQ
 23. L6 Flanger
 24. L6 Sine Chorus
 25. L6 Noise Gate
 26. L6 Standard Spring Reverb
 27. L6 Brite Room Reverb
 28. L6 Medium Hall Reverb
 29. L6 Cavernous Reverb
 30. L6 Bender pitch effect
 31. Boss® CS-1 Compressor (treble switch)
 32. Tycobrahe Octavia®
 33. Binson EchoRec
 34. Maestro® EP-3 Echoplex
 35. Boss® DM2 Analog Delay
 36. Roland® RE-101 Space Echo
 37. Square CE-1 Chorus
 38. A/DA Flanger
 39. Boss® CS-1 Compressor
 40. MXR® Dyna Comp
 41. Vox® V847 Wah
 42. Custom Vox® V847 Wah
 43. Colorsound® Wah-Fuzz
 44. Maestro® Boomerang Wah
 45. Cry Baby® Super - Jen Electronics
 46. RMC Real McCoy 1 Wah
 47. Mu-Tron® III Down
 48. Moog and ARP style synth filters
 49. Moog Lead
 50. ARP Solina / Elka® Strings
 51. Boss® Metal Zone MT-2
 52. Chandler Tube Driver®
 53. Fender® Vibratone
 54. L6 Sweep Echo
 55. L6 Reverse Delay
 56. L6 Stereo Delay
 57. L6 Ping Pong Delay
 58. L6 Small Room
 59. L6 Lux Spring
 60. L6 Auto Swell
 61. L6 Auto Pan
 62. L6 Large Hall
 63. L6 Vintage Plate
 64. 64 Mu-Tron® III
 65. 1960 Vox® AC15 Tremolo
 66. L6 Tiled Room
 67. L6 Rich Chamber
 68. L6 Large Plate
 69. Boss® CE-1 Chorus Ensemble
 70. L6 King Spring
 71. L6 Dark Hall
 72. L6 Chamber
 73. Boss® Metal Zone
 74. L6 Vetta Juice
 75. L6 Boost & EQ
 76. L6 Clean Sweep
 77. L6 Seizmik Synth
 78. L6 Double Bass
 79. L6 Buzz Wave
 80. L6 Rez Synth
 81. L6 Saturn 5 Ring Mod
 82. L6 Synth FX
 83. L6 Synth Harmony
 84. L6 Squarge Chorus
 85. L6 Expo Chorus
 86. L6 Random Chorus
 87. L6 Square Flange
 88. L6 Expo Flange
 89. L6 Lumpy Phase
 90. L6 Hi-Talk
 91. L6 Sweeper
 92. L6 POD Purple X
 93. L6 Random Sample and Hold
 94. L6 Tape Eater
 95. L6 Warble-matic
 96. L6 Low Rez Delay
 97. L6 Phaze Eko
 98. L6 Bubble Eko

Mikrofon előerősítő modellek:

 1. API® 512c with API® 550b EQ
 2. Neve 1073
 3. Avalon Vt737
 4. Requisite Y7
 5. L6 Solid State Console
 6. L6 Lo-Fi

A fenti felsorolás jól mutatja, hogy a Line6 egyre több saját termékéből származó modellt használ fel. Ez azt a törekvést is tükrözi, hogy ne csak régi analóg hangok imitálásában merüljön ki ez a technológia, hanem újak létrehozására is alkalmassá tegyék, ami egyébként nem technológia, hanem emberi szándék kérdése.

A LINE6 POD X3 Live ára 141.000 Ft.-, ami rendkívül korrektnek mondható, figyelembe véve az elődök árát! Profi módon, korrektül minden együtt van és egyelőre úgy tűnik, nem is lesznek más vetélytársai, csak azok, amiket utánoz.

A teszthez az X3-ast a Medgyesi Hangszercentertől kaptuk kölcsön, amit ezúton is köszönünk.

Kapcsolódó linkek:

Szabó Attila

2008-01-15 08:00:00