40 éves a Laney

A mai fiatalok számára 40 év már csupán azért is nagy idő, mert adott esetben édesapjuk kb. annyi idős lehet. Éppen egyidős lehet a legendás brit erősítő márkával a Laney-vel. A Marshall és a Vox után a harmadik legidősebb cég a Laney. 1967-ben robbantak be a piacra, és éppen a csöves erősítők végnapjait jósolták sokan, amikor a Laney megjelent a kor akkori technológiájának éppen megfelelő teljesen elektroncsöves erősítőivel. Az elmúlt évtizedekben számos nagy név választotta erősítőéül a Laney márkát.

A Laney erősítők tehát ezévben ünnepelték 40. évfordulójukat és az elmúlt időszakról eképpen vall az alapító Lyndon Laney:

"Hogy miként is kerültem az erősítőgyártás területére, annak hosszú története van 40 évre visszamenőleg. A hatvanas években a West Midland környéki rock zenekarokban játszottam Angliában, mint basszusgitáros. Ez az időszak nagyon megtermékenyítő volt a zenében, rengeteg helyen játszottunk mindenféle zenét. Ekkoriban még iskolába jártam, ami bizony nem éppen összeegyeztethető a Rock and Rollal. Sokszor elaludtam az órákon, az egész éjszakai próba, vagy koncertezés után, hiszen hajnal 5-6 óra körül keveredtem haza. Nagyon izgattak az elektronikus áramkörök, különösen az elektroncsövek, amik minden este gondoskodtak arról, hogy megszólaljon a banda. Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy magam kell, hogy építsek egy saját erősítőt részben őszinte kíváncsiságból, részben pedig anyagi okok miatt, hiszen a zenekar nem keresett elegendő pénzt, hogy jó felszerelése legyen. Ezen kívül persze nagyszerű szórakozást is találtam benne, mind a mai napig. Akkoriban a Band of Joy nevű zenekaromban John Bonham dobolt, Robert Plant énekelt...ismerős nevek....Ez a zenekar nem volt túlzottan sikeres, ezért John és Robert sikeresebb zenekart találtak maguknak.

Az én érdeklődésem egyre erősebben az erősítők tervezése, építése felé irányult. Apám garázsában építettem első erősítőimet. Egyre több gitáros ismerősöm igényeit elégítettem ki a saját készítésű erősítőkkel, ami jól kiegészítette a zenészként nem túl magas jövedelmemet. Ez jól működött egy ideig, de aztán elkövetkezett a nagy elhatározás ideje: az iskola befejeztével bérelt helyem volt az egyetem elektronikai szakán, azonban két nappal az egyetem kezdése előtt eldöntöttem, hogy én pár évig még erősítőket szeretnék építeni. Most itt vagyok 40 évvel később és a mai napig nem sikerült elvégeznem az egyetemet.

Az erősítők építése során egyetlen bűvös szó köré épült az egész életem: hangszín. Elkezdtük egy idő után mindezt a sötét erők művészetének nevezni, ami oly megfoghatatlan, hiszen együtt változik velünk, a fejlődéssel, a technikával és az össze felfedezéssel. Ha belenézel egy muzsikus arcába, amikor rátalál egy jó hangszínre és összehúzza a szemeit, félrefordítja fejét, és az arcán egyfajta vonás jelenik meg, tudtára adva környezetének, hogy megtalálta azt a hangszínt amit keresett. Ez az, amit mi is keresünk 40 éve folyamatosan. "

A Laney igyekezett méltóképen megünnepelni a 40. évfordulót. Kihozott egy egész sorozat új erősítőt, amik felidézik a legendás éveket, egyben a XXI. Században fellehető technikát alkalmazzák, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el. Az alábbiakban tekintsük át, milyen új termékeket mutatott be 2007-ben a Laney:

Új Laney termékek:

Lionheart csöves erősítők:

L5T-112

 • A oszt. Végfok 1 db EL84 csővel, 3db
 • ECC83 előfokcső ,1x12"Celestion G12H
 • Heritage hangszóró, 2 csatorna

L20T-410

 • 4 dbEL84 végfok, 4x10"
 • Jensen Alnico hangszórók

Heritage sorozat:

LT212 combo

 • 2x12" Celestion G12H Hangszóróval, zengetővel

L20H az LT212 fej változata

Nexus basszus sorozat:

Nexus Tube:

 • 400 W-os végfok 8 db KT88 csővel,
 • 3 db12AX7+1 12BH7 előfokcsövek,
 • sokoldalú hangszínszabályzás

 

Nexus FET:

 • megegyezik a Tube modellel, csak 650 W-os FET-es végfokkal

NX810:

 • 8x10" Celestion Neodymium hangszórós álló láda
 • 1600 W, 4 ohm

NX410:

 • 4x10" Celestion Neodymium hangszórós álló láda,
 • 800 W, 8 ohm + tölcsér

NX115:

 • 1x15" Celestion Neodymium hangszórós álló
 • Láda, 400 W, 8 ohm

Reméljük, hogy az elkövetkezendőkben a fenti sorozatok egyikét másikát közelebbről is szem- és fülügyre vehetjük.

Szabó Sándor

2007-04-28 20:22:31