58 éves korában elhunyt Gary Moore

Pár napja rázta meg a gitáros világot a hír, hogy Gary Moore a híres ír gitáros 2011 Február 5-én 58 éves korában hirtelen meghalt. Sok részletet még most sem lehet tudni, de annyit közöltek a médiák, hogy a Spanyolországi Esteponában egy luxus hotelben álmában érte a halál, ahol éppen szabadságát töltötte. Kora reggel találták meg hotelszobájában. Egy nagyszerű gitárossal ismét szegényebb lett a világunk.

Gary Moore 1952. április 4-én született Belfastban. Már 16 éves korában bekapcsolódott a rhythm and blues mozgalomba és hamar feltűnt tehetségével. Számos együttesben megfordult, mire első szólólemeze 1973-ban jelent meg. Ezután csatlakozott egy időre az ír Thin Lizzyhez, amelynek tagjait még a hatvanas évekből ismerte. (Phil Lynott énekes, Brian Downey dobos). Az 1974-es Nightlife albumon kívül még az 1979-es Thin Lizzy-albumon (Black Rose: A Rock Legend) is játszott, de Moore leginkább szólózenészként, illetve vendég- és sessionzenészként vált aztán ismertté. Második saját lemezére hat évet kellet várnunk, ez volt a Back On The Streets 1979-ben. A mai napig húsz albuma jelent meg.

A nyolcvanas évek rockosabb lemezei után 1990-ben visszatért bluesosabb gyökereihez a Still Got The Blues című lemezzel, majd ezt a vonalat folytatta a kétezres években is (Back To The Blues, Power Of The Blues stb.). 2009-ben lépett fel utoljára Magyarországon. A média szinte meghintette a világot a Still Got The Blues és a Loner dalokkal, és aki sohasem hallott semmi mást Gary Moore-tól ezt a kettőt biztos hallotta életében.

Jellegzetes sírós gitárhangja és szenvedélyes játéka minden hallgatóját elbűvölt. Ötvenes évei végén is ugyanolyan lelkesedéssel, szenvedéllyel és energiával játszott a színpadon, mint fiatal éveiben.

Gary Moore-ra emlékezve hamarosan közlünk egy összeállítást a gitárjairól és a hangrendszeréről.

Szabó Sándor

2011-02-13 12:00:00