A gitár és a dekoráció


A hangszer ősidőktől fogva művészi kifejező eszköz nemcsak a hangszeres előadó számára, hanem a hangszer készítője számára is. A régi időkből oly gazdag díszítésű hangszerek kerülnek elő, ami ma is legondolkodtatja az embert, mekkora munkával készültek el, pedig akkor még nem voltak számítógép vezérlésű gravírozó gépek.  A művészi vizuális kifejezést mindig egy üres felület kínálja fel, melyre egy hangszer teste, legyen az akár a legkisebb is, tökéletesen alkalmas. A fafaragás ősi művészet és ez él tovább a hangszerkészítőkben is. Valójában a hagyományos hangszerkészítő jó esetben kiváló fafaragó művész is. Ezt bizonyítják az ékes díszítésű középkori lantok, csellók,  vagy napjaink távol-keleti hangszerei is:
Az európai klasszikus hangszereken viszonylag visszafogott díszítések találhatók, ráadásul nem oly gyakoriak, mint a keleti hangszereken. Az alábbi kép jól példázza ezt.
A lantok esetében Európában és a távoli keleten is fontos szerepe volt és van ma is a díszítésnek. Ennek felületét többnyire a hangnyílás jelenti a megfelelő felületet és végtelen gazdagsága van az alkalmazott díszítéseknek. A túlzott díszítés minden esetben a hang rovására megy.
A gitárok dekorálása a hippy korszakban kezdett terjedni. Nemcsak az ingek és ruhák voltak tarkák és virágmintásak, hanem a gitárok is.A díszítés azonban túl az esztétikai élményen nagyfokú kézműves hozzáértést, ügyességet igényel és vannak hangszerkészítők, akik alig várják, hogy a díszítéshez foghassanak, mert abban élik ki művészi hajlamaikat. Volt alkalmam személyesen találkozni egy amerikai gitárkészítővel, Steve Klein-el. Ő sok energiát fektetett abba, hogy megreformálja a gitárépítést és technikailag legtöbbet hozza ki belőle. Ehhez nagy testű gitárt képzelt el, Kasha építéssel. Bár hangjuk mindent felülmúlóan gyönyörű volt, mégsem találkozott a vásárlók szélesebb tömegével. A gitárjait, lévén nagyon drágák voltak többnyire fura ízlésű sztárok és gyűjtők vásárolták vagy rendelték meg. Ezek nagy része gazdagon dekorált hangszer volt, többnyire gyöngyház és színes fa mintázatokkal.Amikor 2000-ben személyesen találkoztam vele, akkor már arról panaszkodott, hogy nincs sok értelme ilyen gitárokat készíteni, mert akik megveszik, a külső kiviteléért veszik meg és hangjuk nem gazdagítja a gitárzene világát. Pár évvel később azt hallottam, hogy abbahagyta a gitárépítést azt átadta egy fiatal kollégájának Steve Kauffmannak és Steve Klein innentől már csak a dekorációnak él. Milyen kár! Azóta sem hallani többet a Klein

gitárokról.A dekorációt nem minden esetben a hangszerkészítő gondolja ki, sokszor maga a megrendelő akar valami különlegeset, feltűnőt. Adott esetben ő maga viszi a dekoráció mintáját a hangszerkészítőhöz. Azt feltétlenül érdemes tudni, hogy az akusztikus gitár teteje, ami egyben a hangszer lelke, a legfontosabb akusztikai eleme, nem szereti, ha további dekoráció kerül rá. A dekoráció még akkor is, ha könnyű, és intarziaként ragasztással kerül fel a tetőre, mindenképpen megtöri a rezonáló lemez homogenitását, mivel azon a ponton merevebb lesz a tető. Minél több rajta a dekoráció annál nehezebb lesz és egyben annál merevebb is. Így tulajdonképpen közelít a lehető legrosszabbul rezonáló anyaghoz, a rétegelt lemezhez. A hangra nagyon igényes gitárosok nem is tűrik a dekorációt. A dekoráció egyik legmutatósabb fajtája a gyöngyházzal kirakott díszítő minta. A gyöngyház közismerten olyan nehéz, mint a kő és ezzel a hangszer is nehéz lesz, elvész a hang, a dinamika, a finom részletek.Gyakori, hogy a díszítés festéssel, vagy matricázással kerül a tetőre és ezt követően lakkozzák le a felületet. Ez a jobbik megoldás akusztikai szempontból, mivel a festés nem jelent számottevően nagy súlyt, de ez is tompít a hangszer hangján. Valójában akkor szól a legjobban a gitár, amikor még nincs belakkozva.Az elektromos gitár esetében a dekoráció kevésbé befolyásolja a hangzást. A súlyt növeli, ami szűkíti a dinamikát és ez persze egy elektromos gitárnál sokszor éppen jó, mert kevesebb kompresszort kell használni, de a hang organikus részletességéből kiveszik a fa jellegzetes tónusa. Gyakori az is, hogy az elektromos gitár testén fémlemez tartalmazza a dekoratív mintákat.Mostanra a gyöngyházzal való díszítésnek akadályt jelent a már többször említett természetvédelmi korlátozás. A Lacey törvény szigorú szabályokat vezetett be bizonyos nemes fák és tengeri gyöngykagylók anyagának kitermelésének, kereskedelmének és felhasználásának korlátozására. Természetesen a minták végtelen giccsességének nem lehet határt szabni, így a Barbie színű gitárokon túl a gyöngyház berakású gitárok vezetik a giccs listát. Különösen a fogólapra szeretnek sok-sok gyöngyházat rakni. Elterjedését a mai lézer technológia tette lehetővé, ugyanis ha megvan a minta mondjuk egy számítógépes jpg kép formájában, akkor a berakás helyét a fogólapban lézerrel vágják ki, a beleillő gyöngyházmintát szintén, tökéletes illeszkedéssel.A díszítés persze nem ismer határokat, mert az egész hangszer felületét is bevonják adott esetben.A hangszerkészítő esztétikai fantáziája sok esetben egybeesik akusztikai kíváncsiságával és ettől indíttatva épülnek olyan gitárok, amik bizonyára sok purista hangszerkészítőnél kiverik a biztosítékot. Az alábbi képen egy ilyet láthatunk:Ha azt gondoljuk, hogy ez csak manapság van így, akkor tévedünk, mert ez régen is így volt, és a régi hangszerek esetében is voltak egészen elképesztő megoldások, csak azért, hogy az emberek szemét elkápráztassa a

műalkotás.A hangszerkészítő persze igyekszik óvatos lenni, mert tudja, hogy nem szabad mindenhol túlzott dekorációt alkalmazni. Ezért van, aki csak a gitár hátlapjával merészel kísérletezni. Egy ilyet mutat az alábbi kép.


Mára  a gitár nemcsak a hangkeltés eszköze lett, hanem képzőművészi alkotó felület, akár festés vagy szobrász hajlamok kiélésére szolgáló hordozó eszköz.Sőt valójában a gitár funkcionális műtárggyá vált, ahol a formáját a kifejezés tárgyának rendelték alá. Ilyenek ezerszámra találhatók, de most két érdekes képet megmutatnék:


A gitár és általában a fából készült hangszerek vizuálisan is végtelen lehetőséget kínálnak a művészi kifejezésre.Szabó Sándor


2013-09-13 21:52:46