A Marshall hangzás nyomában

12. rész

A 30. évfordulóra készült 6100 LM Anniversary sorozat

Amikor a Marshall kifejlesztette a JCM 900-as sorozatot eredeti szándékuk az volt, hogy három különböző erősítő legyen a kínálatuk palettáján. Egyik a Hi Gain Master Volume, a másik Hi Gain Dual Reverb végül egy olyan három csatornás készülék, amely egy dobozban magában hordozza a lehetséges Marshall hangzások legtöbbjét. Erre a modellre azonban gyártási kapacitás hiányok miatt csak 1992 ben került sor. Ezt az új modellt a cég fennállásának 30. évfordulójára tartogatták és időben meg is jelent.

Most nézzük meg kissé közelebbről a 6100-as erősítőt. Az első ami külsőre szembetűnik a sok potméter, és sok nyomógomb. Ennyire erősen felfegyverzett erősítőt a Marshall még eddig nem gyártott. Három csatornájának mindegyike önálló független EQ-val van ellátva. Az első Clean csatorna minden korábbinál áttetszőbb hangzást produkál. A csatornán belül további átkapcsolási lehetőség nyílik egy Bright jelű kapcsolóval. Ez lehetővé teszi az üveg tisztaságú hangszínek beállítását. Ezen a ponton kissé amerikaias a hangzás.

Amikor először hallottam egy fender Stratocasterrel meglepett az a kristályos áttetszőség és dinamika. A második Crunch csatorna a torzított kíséretekhez vagy a blues-os érzékenységű enyhén megtört hangszínekhez nyújt kiváló lehetőséget. Minden eddiginél több lehetőséget kínál az itt megvalósított kapcsolási mód. EQ-ja három különböző hangolásban használható. Ezeket az A, B és C jelöléssel ellátott nyomógombokkal választhatjuk ki. Az A állásban egy régi ismerős vintage hangzásra emlékeztető előfokhangolással találkozhatunk. Nagyon emlékeztet a hatvanas évek sztár erősítőjére a Super Lead JTM 45-re bár annál nagyobb dinamikával és hangerővel szólalhat meg.

Ha az A+ B gombot nyomjuk be mégegy évtizedet repülünk előre, ugyanis hallhatjuk a JCM 800 2203-as modelljét. Vastag, testes, széles és nagyon dinamikus gazdag hangzás jellemzi. B+C állásban mégegy évtized repülés és máris kezdjük otthon érezni magunkat. Ez a JCM 900-as torzítási tartománya hangja azonban annál valamelyest vastagabb és sötétebb. A gain legnagyobb állásán a heavy metál ellentmondást nem tűrő dinamikájú hangzását kapjuk. Ha még ez az elképesztő torzítás sem elegendő, akkor a harmadik Lead csatorna abba a torzítási tartományba visz ahová eddig csupán kevés erősítő jutott.

Ez valami olyasmi mint sugárhajtású vadászrepülőn az utánégető fokozat. Ezt a fokozatot jóval hangsebesség fölött kapcsolják be, minden takarékossági szempont nélkül vastag sugárban pumpálják az üzemanyagot. A hatás nem marad el, pillanatok alatt kétszeres vagy háromszoros hangsebességre gyorsul a gép. Ez a torzítási szint kb. ott van ahol az SL-X-nél hallható de szövete simább.

Az erősítő kapott egy nagyon egyszerű de annál hasznosabb MIDI szolgáltatást. Az előfok csatornái válthatók külső MIDI kapcsoló segítségével. A három csatorna persze egy egyszerű lábkapcsolóval is váltható.

Soros és párhuzamos effektloop szint választási lehetőséggel, szimmetrikus DI kimenet, kimeneti fokozat védőkapcsolás mint alapvető szolgáltatások itt mind megtalálhatók. Összefoglalásul eléggé szemléletes képet ad az erősítőről mint készülékről például az, hogy összesen 11 db csövet építettek bele. 7 db ECC 83 és 4 db EL 34.

A kezdeti szériát mint Limited Edition korlátozott számban gyártották le megkülönböztetett külső boritással. Összesen 800 db fejet és 500 db kombót készítettek. Ennek kifutása után a széria felvette a JCM 900-nak megfelelő sötétszürke műbőrborítású hétköznapibb külsőt de belső tartalmában ugyanaz maradt.

Ezzel az erősítővel a gyár kollektívája az évforduló alkalmából meg akarta csillantani a cég képességeit, lehetőségeit. Hangzása alapján valóban el is mondható hogy a 6100 LM modell méltóképpen demonstrálta azt hogy a Marshall elment minden határig az addig épített erősítők között. Szolgáltatásaiban előremutató, hangzásában pedig merész a végleteket hajszoló és kimerítő.

Ebben az időben kezdett igazán népszerű lenni amerikában az instrumentális rock gitározás. A 6100 LM legjobb referenciája talán az volt, hogy a népszerű Joe Satriani is ezt a modellt választotta hangzásának egyik fő pilléréül.

A 6100 LM 100 Wattos változatban és 6101 jelzéssel ugyancsak 100 Wattos változatban jelent meg 1x12 combo kivitelben. A combo változathoz a 6912 200 Wattos kiegészítő hangfal csatlakoztatható a nagyobb felület biztosítása érdekében.

Szabó Sándor

2006-08-13 22:23:57