A Marshall hangzás nyomában

2. rész

Milyen messze van Anglia, avagy mikor is tűnt fel az első Marshall erősítő Magyarországon?

Amikor Jim Marshall 1962-ben megalkotta első erősítőjét én mindössze 8 éves voltam, de mikorra 14 éves lettem akkor 1970-et írtunk. Én életemben 1971-ben láttam először Marshall erősítőt. Persze ma nyomozni kellene ki hozta be vagy hogyan került be az első Marshall cucc az országba, mindenesetre annyi tudható hogy akkor a vezető beat zenészek járták ki az első csapásokat. Ők voltak azok, akikhez ha néhány év késéssel is de eljutottak a hírek, a szükséges információk. Megtudhatták, hogy a neves angol és amerikai együttesek milyen erősítőket, gitárokat használnak.

Az akkori politikai hatalom nem nézte jó szemmel a nyugati divatokat és kultúrát mohón felszívó hazai beat mozgalmat, mindezek ellenére néhány vezető zenészünk közbenjárásával az akkori Trial Hangszer Nagykereskedelmi Vállalat legálisan behozhatott egy egy garnitúra Marshall erősítőt az elsővonalas nagynevű zenekarok számára. Először én az Omega együttest később a Metró és Illés együttest láttam csupa Marshallal felszerelkezve majd ezt követte a Locomotiv GT. Ekkorra sok magyar muzsikus került ki nyugatra vendéglátó zenészként, ahol a felesleges pénzüket nagyon okosan valami itthon hihetetlenül hiányzó erősítőre vagy gitárra költötték majd itthon eladták őket. Ez a folyamat egészen 1990-ig tartott. Mindenesetre azt mondhatjuk, hogy a hatvanas években Anglia kb. 7-8 év távolságra volt Magyarországtól, akarom mondani ennyi idővel később kerültek be az első darabok az országba.

Természetesen a rendszerváltással és a kereskedelem átrendeződésével egymás után alakultak meg és nyitottak ki nyugati hangszergyártó cégek magyar képviseletei és disztribútorai. Ennek eredményeként ma már szinte minden hangszermárka hivatalosan is jelen van a piacon.

Az ATEC Magyarország Kft. 1991-es megalakulásával a Marshall is megfelelő márka képviseletet talált a cégben és munkájuk eredményeként ma minden magyar hangszerboltban kapható Marshall termék. A cég nem csupán behozza és eladja a hangszereket de szerviz tevékenységével is támogatja a piacot, ugyanakkor reklámjaival, oktató ismeretterjesztő és a rock műfaját támogató tevékenységével az elsők közé emelkedett a magyar hangszer nagykereskedők között.

Szabó Sándor

2006-04-27 17:09:31