A Marshall hangzás nyomában

6. rész

Az erősítő, mint a hangszer része

A torzított gitárhang lényege éppen maga a torzítás. Ez nagyon nyilvánvaló kijelentésnek tűnik, de fontos tudnunk azt hogy azt mindenkor befolyásolhatjuk. Mindenesetre az eszköz amelyben ez a dolog keletkezik az maga az erősítő. Ritka az az eset, amikor valaki felcsavar egy erősítőt a maximumra, vagy torzítót használ az első bekapcsolásra és próbára éppen azt hallja amiről álmodott. Számos módja van annak, hogy a torzítást ilyen vagy olyan módon megváltoztassuk. / EQ, kompresszor, chorus,stb./ Ha nem tetszik az alaphangja formálhatod úgy, hogy kevésbé legyen rossz, de anélkül, hogy az alaphang eleve ne legyen jó, aligha fogunk tudni bármit is kezdeni vele. Hasonló az eset ahhoz, amikor egy hangmérnök mikrofonnal vesz fel egy hangszert: A hang legyen teljes és gazdag. Ha tartalmaz elég információt, akkor van belőle mit elvenni.

És itt egy fontos sarokpont, amit a Marshall erősítőkkel kapcsolatban el kell mondanunk. Hangja komplikált, organikusan gazdag, nem tudod egyhamar kiismerni, vagyis nem unod meg.

Ha az erősítő nem közvetíti azt ami a gitárban van és nem teszi hozzá azt amit hozzá kell tennie, akkor még az effekt sem tesz csodát, hiszen az is abból dolgozik ami a bemenetére kerül. Ha a kezdeteknél nincs megfelelően gazdag hangzásunk azt semmi sem fogja feljavítani.

Ettől a pillanattól már sejthető, hogy miért oly fontos egy gitáros életében a jó torzítás elérése. Érdemes minél többféle erősítőt és torzítót kipróbálni, mert előre sosem lehet tudni melyik fog egy bizonyos zenei környezetben tökéletes eredményt produkálni. Valami ami jól hangzik egy metál kíséretben szinte biztos, hogy egy rockos kíséretben nem úgy működik, és így tovább.

Ne feledjük egy pillanatra sem, a jó gitár önmagában még nem garancia semmire. Ehhez szükséges a erősítő és hangfal kombinációja. Az erősítő része annak a hangszernek amit ma elektromos gitárnak nevezünk.

A következőkben röviden bemutatom az elmúlt évtized Marshall termését, majd azt követően egyes modelleket veszünk részletes megmérettetés alá.

Szabó Sándor

2006-06-05 01:28:04