A VOX sztori: 16. rész

Egy legendás erősítő története

A Beatles és a Vox
(1962-1965)

1962 Júliusának reggelén egy makulátlanul öltözött üzletember jelent meg a Charing Cross Road-i Jennings cég kapujában. Amikor Reg Clark Jennings bolti segédje ajtót nyitott. A kifogástalan külsejű úriember nem állított magáról kevesebbet minthogy ő Nagy Britannia hamarosan leghíresebb együttesének menedzsere. Miután beengedte hamarosan kiderült mennyire nincs felészülve arra mit az úr kért. Mint kiderült az úr valóban nem volt más mint Brian Epstein a Beatles később híressé vált menedzsere. Azonnal a tárgyra tért és mindössze két darab Vox AC30-ast kért teljesen ingyen, mivel a Beatles már évek óta lehajtott két AC15-öse már nem bírta a hajszát.

Clark általában jóindulattal kezelte a hasonló kéréseket, azonban volt valami Epstein rámenősségében és vak hitében ami habozásra késztette. Felhívta Jenningset Dartfordban és azt a rövid lakonikus választ kapta, hogy ez a bolt nem jótékonysági intézmény mert az úr aki ilyet kér bizonyára azt gondolja. Mindez nem igazán segitette Clark-ot abban, hogy döntésre vigye a dolgot, végül megegyeztek, hogy behozza a két AC15-öst és némi kis pénzt még ráfizetnek a két AC30-asra és már vihetik is. Brian Epstein megköszönte a bartelt Clarknak és megigérte, hogy az együttes semmilyen más erősítőt nem fog használni ezután. Ez egy nagyon valószínűtlenül induló nap reggele volt.

A Beatles Vox erősítőkön játszott a turnéján, Paul McCartney is ezen játszott, sőt George Harrison élete végéig Vox erősítőt használt. Mint majd kiderült senkisem járt rosszul, a Beatles a mennyekbe emelte a Vox erősítőt, Clark pedig szép karriert futott be a Jennings-nél. Az egyik legtovább alkalmazásban álló alkalmazott volt. Végül 1969-ben kereskedelmi igazgatóvá nevezték ki és hat éven át töltötte be ezt a beosztást.

A Beatles csakúgy mint előttük a Shadows rövid idő alatt hihetetlenül népszerű lett. Megvolt az a különleges tulajdonságuk, hogy mindennel amivel közvetlen kapcsolatuk volt gyökeresen megválktoztatták azt. Igényeik rövidesen a lehetőségeik határára sodorták a Jennings társaságot, csakúgy mint az Abbey Road Stúdiót és George Martint és bárkit akivel kapcsolatba kerültek.

Ők is azért használták a Vox-ot, mert szerették és becsülték a Shadowst a professzionalitásukat és bár még eléggé ismeretlenek voltak a Vox mint egyfajta zenész státusz szimbólum sokat igért a karrierjük fejlesztésében. 1962-ben amikor a Beatles felvette a a harmadik albumát az Abbey Road-nál a 2. számú stúdióban ott volt egy világos műbőr borítású AC30-as. Mindezzel együtt ott volt egy Vox Echo is. Ezek jellegzetes hangzása hallható az "I Saw Her Standing There" valamint a "Boys" felvételeken melyeken George Harrison összetéveszthetetlen szólóit hallhatjuk.

A legnyilvánvalóbb hatása a Beatlesnek az lett, hogy minden bolt komoly számban tartott a raktárában Vox erősítőket. Az üzlet egész hihetetlenül beindult, még a Shadows időket is felülmúlta. A telefonos rendelések rendkívüli mértékben megnőttek. Jennings tőkéjének nagy részét a terjeszkedésre kellett hogy fordítsa. Különös tekintettel új termékek bevezetésére.

Denney már dolgozott az új basszus erősítőn, ami nem is váratott sokáig magára. 1965-ben megjelent a Vox T.60-as basszus erősítő.

Szabó Sándor

2007-04-15 15:46:26