A VOX sztori: 2. rész

Egy legendás erősítő története

A fordulat évei (1957-1958)

Tom Jennings mindössze rendszertelenül érkező kósza híreket kapott Dick Denney felől a háború vége óta. Denney ugyancsak üzleti vállalkozásra adta a fejét. 1947-től mérnökként rádiókészülékek és egyéb elektronikus eszközök javításával foglalkozott kis Standmore Road-i műhelyében Kent-ben. Zenei tevékenységét nem hagyta abba, továbbra is aktívan zenélt egy tánczenekarban mint gitáros. A háború befejezése után folyamatosan dolgozott és kísérletezett az elektromos gitározással kapcsolatos ilyen olyan elektronikus áramkörökkel, azonban egyik sem valósult meg használható termék vagy eszköz formájában. 1952-ben azonban egészsége erősen megromlott és hosszú hetekig tartó kórházi kezelés következtében tevékenységét egyenlőre abba kellett hogy hagyja.

Denney ezidő alatt ideje nagy részét egy saját tervezésű erősítő létrehozására áldozta. 1955-re sikerült egy olyan kapcsolást kidolgoznia, ami immár a kívánt eredményt nyújtotta. Ez a 15 Wattos erősítő egy 12 collos hangszórót hajtott meg. 1956-ban beleépítette a Wurlitzer orgona vibrato áramkörén alapuló saját kialakítású áramköri paneljét. A fejlesztés eredményeként egy rendkívül jó hangzású vibrato és tremoló effektet sikerült megvalósítani. Az általa megálmodott hangzásokat a régi típusú 6J6, 6SN7 és 6V6- jelű csövekre alapozta. Sajnos azonban a nagy méretű csövek a zavaró mechanikus és elektronikus zajokat is tovább erősítették, ezért a modernebb kisebb méretű és lényegesen kevesebb zajt produkáló ECC83 valamint EL84 csöveket kezdte használni mint a régiek sokkal kompaktabb és tökéletesebb megfelelőit.

Denneynek sikerült nagyszerű hangzást kicsalni ezekből a csövekből miközben minden korábbi zaj problémát sikerült megoldania. Épített is hamarjában két erősítőt az új eszközök és elgondolások alapján, egyet saját magának és egyet a kollégájának. Ez a másik erősítő egy sor olyan eseményt véltott ki, ami gyökeresen megváltoztatta Denney életét.

Annak reményében, hogy kap pár darabos megrendelést erősítőjére elküldte kollégáját Jennings üzletébe, hogy bemutassa az új erősítőt. Pár céltudatos kérdés után ki is derült Jennings számára, hogy ki építette az erősítőt és hol lehet megtalálni az illetőt. Két nappal később Jennings már Denney házában volt és munkát ajánlott számára üzleti vállakozásában mint főkonstruktőr. Denney egészségi állapota sokat javult és immár elég erősnek érezte magát, hogy elfogadja Jennings ajánlatát és 1957 közepére a J.M.I. aza a Jennings Musical Industries kötelékébe lépjen. Az első lépés az volt, hogy Denney 15 Wattos erősítőjét gyártásba tegyék. Az első széria nagyon vonzó és jellegzetes külsővel mely immár Jennings eladásában jelent meg a piacon. Neve pedig egy korábbi sikeres terméktől kölcsönözve lett Vox.

Denney első munkája a cégnél Jennings korábban félretett 50 Wattos erősítőjének módosítása volt úgy, hogy alkalmas legyen elektromos gitár erősítésére. A munka nem volt egyszerű és közben a 15 Wattos Vox gyártása is előkészületi fázisban volt.

Szabó Sándor

2006-03-12 17:48:29