A VOX sztori: 4. rész

Egy legendás erősítő története

A brit Rock-"n"- Roll

Mondhatnánk azt, hogy 1958 volt az az év amikor rock and roll berobbant a brit köztudatba. Bár Elvis Presley és Bill Haley slágerei gyorsan hódítottak az államokban, a rock and roll ekkor még viszonylag elszigetelt jelenség volt brit földön. Ezért nem is okozott olyan azonnali hatást a zenei médiákra mint Amerikában, ahol ez az egész gyökerezett és mélyebben bennefoglaltatott a pop kultúrában. A rock and roll először amerikai előadók meghívásával kezdődött és az áttörést az hozta meg, amikor megjelentek az első brit előadók mint Tommy Steele, aki rövid idő alatt hihetetlenül híres lett és ez az egész fiatalságot megmozgatta.

Hamar az egyik legnépszerűbb sztár lett Cliff Richard aki gyorsan a londoni Soho negyed klubjainak ünnepelt sztárja volt estéről estére. A Columbia Records kiadó hamar meglátta benne a pénzt és kiadott egy kislemezt aminek Move It volt a címe. Talán ez volt az első eredeti brit rock and roll lemez, megváltoztatva az akkori hangzásvilágot, az életérzést és egyáltalán mindent amire a zene képes lehet. A legfontosabb tulajdonsága volt ennek az új brit hangzásnak az egyszerűség, csakúgy mint a korai Elvis lemezeknél, valamint a gitár pattogós, visszhangos, kissé country hatású szólói.

A Move It felvételeit eléggé rögtönözve készítették. Ekkoriban nem volt sok muzsikus aki ezt az új stílust jól játszotta volna, ezért a kiadó társaságok elkezdték keresni a az előadókat. Ekkor jött el az idő Cliff Richard viszonylag állandó felállású kísérőzenekara számára is. Bruce Welch és Hank Marvin gitáros, Jet Harris basszusgitáros valamint egy fiatal dobos Tony Meehan alkotta az együttest. Eredeti nevük Drifters volt, azonban Cliff Richard lemezének amerikai megjelenésekor ez a név problémákat okozott így meg kellett hogy változtassák. Így lett az együttes neve Shadows. Már jóval előtte utánozták és továbbfejlesztették a Move It hangzását, tömörebbé tették a basszussal és a dobbal. Ekkor még senki sem sejtette, hogy ez az együttes milyen áttörő stílust fog teremteni és alapjaiban fogja megváltoztatni a gitár és erősítőgyártás irányát.

Szabó Sándor

2006-05-14 12:32:50