A VOX sztori: 6. rész

Egy legendás erősítő története

A Shadows

Ahogy Cliff Richard egyre sikeresebb lett, ebből a kísérőzenekat Shadows is profitált. Az emberek kezdték észrevenni, hogy az énekes sztár kellemes hangja mögött van egy nagyon tiszta hangzású, igazán erős csapat, gyönyörű hangzással. A Shadows tagjai nagyon büszkék voltak, hogy a Vox erősítőket reklámozzák és úgy tűnt ebben a márkában minden tekintetben bíztak annak ellenére, hogy az országban már lehetett kapni a nagyon előkelő és jónevű Fender erősítőket. A kis erősítők minden szükséges szolgáltatást tudtak amik a tiszta zenei hangminőség és hangerő tekintetében szükséges volt akár a gitárosnak, akár az énekesnek. Mindez a népszerűségüket is kiterjesztette még mielőtt többet igényeltek volna az AC 15-től, mint amit akkor éppen nyújtott.

Éppen időben a Shadows lett a Vox erősítők első számú endorszere és a az együttes növekvő sikerével együtt a Vox név is széles körben elismert lett és fogalommá vált. Ez valójában a Shadows választása volt a típus mellett mely szükségszerűen megemelte a termék presztizsét. A Vox termékek karrierjüknek korai szakaszában már intenzív versengésbe kerültek más gyártókkal. A Vox a csúcsra került és híres lett. A Vox egyik legjelentősebb tulajdonsága volt a márkanév imázsának tudatos felépítése. Azokban az években Jennings vállakozásában nem létezett semmilyen bizonyosság a sikerre, azonban a Vox erősítőkkel felszerelt csapat minden bátorítást megadott ehhez. Ennek eredményeként Jennings valóban akarta, hogy pozítívan reagáljon a gitárosok igényeire és ez a hajtóerejévé vált a '60-as évek Vox fejlesztéseihez és a felépített presztizs fenntartásához, ápolásához.

A Vox történetének kiteljesedésében természetesen más előadók is fontos szerepet vállaltak és kaptak. A Shadows által bevezetett AC 15 közkedvelt és preferált erősítővé vált. Más előadók, mint Bert Weedon a Play in a Day szerzője tanárként is ismert, továbbá a The Checkmates Emile Ford énekessel, egy másik tisztán gitárcsapat volt, bár több vokállal mint a Shadows. Olyan együttesek mint a Migil Five, akik a rock and roll rtmusát nyugat indiai ritmusokkal kombinálták, amit azóta blue beat-nek neveznek az 1958-59-es slágereik után. Mindezek mellett számos tánczenekar használt Vox erősítőket, a legismertebbek ezek közül a The Joe Loss Band, a BBC's Dance Orchestra. Ők mind mind Vox AC 15-öt használtak.

Szabó Sándor

2006-05-28 22:21:53