Az elektroszmog

Amikor elektromos gitárt veszünk a kezünkbe, bekapcsoljuk az erősítőt, elkezdünk játszani és arra az időre magunk mögött hagyjuk a világot, olyankor nem is gondolunk arra, hogy minden pillanatban mi történik ezáltal. Esetleg bosszankodunk, amikor a gitárunk szimpla tekercses hangszedője nem igazán zajtalan és sokféle zajt összeszed a környezetből. És ez a zaj még csak az, amit a hangszedőnk le tud fordítani a fülünk nyelvére. De mi van azon túl? Járjunk utána.

Egy pillanatra most tegyük le a gitárunkat és tegyünk egy képzeletbeli utazást egy nagyon is reális valóságba.

Képzeljük el csak hogyan éreznénk magunkat, ha a földön egy napon 24 órán át senki sem használná a rádiótelefonját, számítógépét, mikrohullámú sütőjét, kikapcsolnák az összes rádió és TV adót, minden lokátort, elektromos gyújtású gépkocsimotort és minden olyan berendezést ami nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzást bocsát ki és így csupán egyetlen napra megszűnne az a minket körülvevő éter elektromos szennyezése, vagyis az elektroszmog a földön. Vajon milyen lenne a közérzetünk? El tudnánk-e képzelni másként az életünket egy ilyen helyzetben?

A kapitalista világrend jellegzetes szabályszerűségei az elmúlt évszázadban a környezetünk rombolásában is megmutatkoztak. Egyre erősebb az a fajta rombolás és szennyezés, amely nem látható és nem feltűnő. Ilyen például az egyre növekvő információt továbbító eszköz, a rádió, televízió de különösképpen a rádiótelefon. A nap minden másodpercében immár visszavonhatatlanul ember alkotta eszközökből mesterséges elektromágneses hullámok felhője borítja be bolygónk környezetét. Ez a térerő a szakemberek szerint még egészségünkre nem káros, mondták ezt 10 évvel ezelőtt, amikor még csak minden századik embernek volt mobiltelefonja a világ úgynevezett civilizáltabb felében. Ma ez az arány jóval riasztóbb, és egyre kisebb esély van arra, hogy ezt hivatalosan és pontosan megtudhassuk.

A rádióhullámok kibocsátása által működő eszköz a mobiltelefon nagyon gyorsan elterjedt. Ebben óriási üzlet rejlik, és mint olyan, az elterjedés káros hatásainak kutatása társadalmi szinten is kényes téma. Az köztudott, hogy készültek vizsgálatok a rádióhullámok agyra és a test egyéb részeire gyakorolt hatásának, terhelésének felmérésére. A vizsgálatok eredményeinek legfeljebb azt a részét lehet tudni, ami nem mutat riasztó képet. Ha bekapcsoljuk a televíziót és belepillantunk a reklámokba, akkor azonnal láthatjuk, hogy egyetlen óra nem telik el, hogy ne legyen benne valamelyik telefonmárka vagy mobilcég valamilyen "kedvezményes" akciós ajánlata. A fiatal generáció mára gyakorlatilag telefonfüggő lett. Mint az egyén szabadságának jelképe tűnik fel ma a mobil telefon, a háttérben pedig pénzre éhes multinacionális cégek folytatnak nagyon intenzív és tegyük hozzá rendkívül eredményes agymosó munkát portékáik elterjesztésére és a függőség fenntartására.

Az írás nem vitatja a mobiltelefon hasznát és előnyeit, sokkal inkább az egyre növekvő elektronikus éter szennyeződésre igyekszik a figyelmet irányítani, amiről sohasem beszélnek, mert nem látható és nem is előnyös üzletileg ezt firtatni. Ma már belátható időn belül eljön az a nap, amikor a világ "civilizáltabb" felén valóban minden ember használni fogja a rádiótelefont. Ez milliárdos darabszámot mutató nagyságrend.

Ha sétálunk Budapest forgalmasabb utcáin, akkor azonnal felfog tűnni, hogy a sétáló emberek immár nagyobbik fele éppen beszél és használja a telefonját. Pár éven belül ez riasztó mértéket fog ölteni és alig lesz majd valaki aki éppen nem beszél. Kerülném a sarkításokat és a túlzásokat, de ma azért nem lehet gyorsan elintézni egy ügyet egyes helyeken, mert állandóan csörög a telefon. 10 év múlva a rádiótelefonok minden bizonnyal elérik a telítettségnek azt a szintjét, amikor olyan észrevétlenül és súlytalanul használjuk, mint a golyóstollat. Ha nem kell, félredobjuk, mit árthat egy golyóstoll....!

A földgolyó egy gigahertzes tartományban sugárzó bolygó lesz a naprendszerben. Képzeljük el, amint egymilliárd mobiltelefon fog működni a nap minden másodpercében.

Ki gondolkozik ma azon, hogy vajon mekkora lesz a térerő akkor és az egyre emelkedő frekvenciasáv vajon milyen élettani hatásokat fog okozni, nemcsak az ember, hanem az állat és növényvilágban is. Talán már tapasztaljuk és el is szenvedjük, de mivel senki sem vizsgálja ezért nem ismerjük fel az okot.

Természetesen nem csupán a rádiótelefon jelenti az egyetlen sugárforrást.

A közvetlen környezetünket például a konyhánkat érő, mikrohullámú sugárzással kapcsolatban kissé szerencsésebbek vagyunk. Egy konyhában elég egy mikrohullámú sütő és csak alkalmasint kapcsoljuk be és azok valóban egyre jobbak lesznek, feltéve, ha egyszer a költségek kímélése miatt éppen az árnyékolást spórolja ki valamelyik "no name" gyártó. Akad ilyen kacat éppen elég a kínai piacokon.

Talán senki sem gondol arra, hogy saját biztonságunk érdekében a nap minden órájában radarok százai pásztázzák a légteret, részben a polgári repülés irányítása, részben pedig a honi légtérvédelem biztosítása miatt. Ez elkerülhetetlennek tűnik jelenleg, de jó részt képvisel a térerő mértékében.

Ugyancsak nagyrészt képvisel, de immár nem tűnik vég nélkül növekedőnek a rádió és TV állomások sugárzásának szintje.

Amikor a világnak valamely részén háború és hadműveletek zajlanak, abban az időszakban nagyon megemelkednek a káros elektromágneses sugárzások. Ma a hadviselés egyik ága az úgynevezett elektronikus hadviselés, ahol a felek egymás elektronikus eszközeit igyekeznek blokkolni mégpedig hatalmas intenzitású, rövid ideig tartó elektromágneses sugárimpulzussal. Az érintett körzetben minden kompjúter, rádiótelefon és műsorszóró- és vevő eszköz véglegesen tönkremegy.
A gitárunk hangszedője azt a zajt is felszedi, amibe már akkor bezártuk magunkat, amikor az elektromos áramot bevezettük a lakásunkba. A falakban futó hálózati áram vezetékei egy igen erős 50 Herz-es rezgő mezőben tartanak bennünket. Ha kimegyünk a lakásból, akkor pedig az utcai vezetékek szövevénye gondoskodik erről a rezgő mezőről.

Mindezeket érdemes komolyan venni, néha tenni egy kirándulást az erdőbe, ahol legalább ezek nincsenek. Időnként egy cseppkő barlangi kirándulás nem várt felfrissülést tud okozni éppen a lecsökkent elektroszmog miatt.

Kicsit megnyugtathatjuk a gitáros lelkiismeretünket, mert csak a gitárral és az erősítővel még nem okozunk nagy elektromos szennyezést legfeljebb zajszennyezést, sőt amíg elektromosan gitározunk talán a kisebbik rosszat választjuk, mert addig sem telefonálunk... Kivéve, ha a házistúdiónkban a kompjuter éppen veszi fel a játékunkat, és közben megszólal a mobil, hogy elmarad a délutáni próba.

Mindegy is, ez van, és ezért a világért sem kellene abbahagyni az elektromos gitározást, sőt a gitározással a világot és az emberek lelkét is jobbá tesszük. Inkább ez jusson eszetekbe, ha felkapjátok a gitárt.

Szabó Sándor

2006-03-26 00:49:13