A Marshall hangzás nyomában

Előszó

Tudunk néhány olyan legendás sikersztoriról, ami 1962 óta ma is tart. Amit magában foglal az nem kevesebb, mint a rock zene életérzésének akusztikai értelemben vett megfogalmazása. Egy hangzás, ami egyet jelent a rock érzésével. Jim Marshall sikertörténete egyidős a rockzene kialakulásával. A név és a hangzás egyaránt fogalommá vált. Olyannyira, hogy ma öregebb vagy fiatalabb rockgitáros álmainak tárgya egy igazi csöves Marshall erősítő. Aki pedig már beváltotta álmait és ilyet használ büszke a névre, a hangzás minőségére és valószínűleg a rajta keresztül kifejezett zenéjére is. Ma a világ legismertebb gitárosai tartják fegyvertárukban a Marshall erősítőket, hangfalakat és egyéb kiegészítőket. Ahol feldübörög a rock, ott a Marshall valamilyen formában szinte mindig jelen van.

Ezek után nem is lehet csodálkozni, hogy mostanra egyfajta mítosz veszi körül a nevet és a hangzást is. Ennek a mítosznak eredtem a nyomába és igyekszem valamelyest megérteni, talán megfejteni azt a titkot ami ott van minden egyes Marshall erősítőben és amitől a gitárosok megborzongnak. És megborzongok én magam is, mert egykori személyes kapcsolataim és élményeim a Marshall céggel és termékeikkel kapcsolatban most arra inspiráltak, hogy Jim Marshall első Magyarországra látogatásának tiszteletére megírjam ezt a könyvecskét.

Ez az írás igyekszik bemutatni a cég történetét röviden, eddigi termékeit és néhány rendkívülire sikerült erősítőjét sokkal részletesebben, mint eddig valaha is lehetett. Ezekkel az eszközökkel még a Marshall magyarországi képviseletén munkám kapcsán vagy később kerültem közelebbi kapcsolatba. Személyes élményeimet is közreadom ebben és mivel csak kevés ember számára adatott meg az ami nekem, hogy szinte minden eddig gyártott típusukat ki tudtam próbálni, meg tudtam hallgatni most úgy érzem ezt az élményanyagot közkinccsé kell tennem.

A teremtő megajándékozott azzal a képességgel, hogy egy hangot objektíven le tudjak írni anélkül, hogy elfogultság lenne benne vagy ne tudnék más hangot is szeretni mellette. Ezért remélem az írás ettől hitelesebbé válik.

A könyv írása során arra koncentráltam, hogy a jelenleg szélesebb használatban lévő régebbi típusokat és a ma még éppen csak frissen kibocsátott legújabbakat típusokat vizsgáljam olyan módon, hogy az bárki számára egy jó referencia lehessen ha vásárolni szándékozik. Végezetül arra is törekedtem hogy az írás legyen tanulságos, kellemes, könnyen olvasható és valamelyest szórakoztató is. Hát íme...

Szabó Sándor
Vác, 1998. Szeptember

2006-02-20 00:11:02