Kétnyakú gitárok
I. rész

Valamikor a hetvenes évek elején, amikor ezek a gitárok még csak fotókon magazinokban megjelent képek kivágásain jelentek meg idehaza, minden gitárosnak nagyot dobbant a szíve. Mi az ördög lehet ez? Gitár két nyakkal? Ki játszik ilyenen? Nos akadtak páran. Én először John McLaughlin kezében láttam először, persze csupán képeken, amik a Mahavishnu Orchestrát ábrázolták. Ez volt az a kép, amit először láttam:

A másik a Led Zeppelinben Jimmy Page kezében volt látható. Akkoriban istenként tekintettünk ezekre a fiúkra, de ma már egyértelműen látszik, hogy inkább egy látványos eszközként szolgált, mint valóban kihasznált hangszerként. Ezt a tényt erősíti meg az is, hogy egy idő után visszatértek az egynyakú gitárokra. Erre majd még visszatérek. Íme Jimmy Page:

Minden esetre, arra gondoltam, hogy készítek egy több részes írást erről a még ma is kissé furcsa gitártípusról. Az írás valószínűleg kitesz pár részt, de úgy gondolom, hogy megéri, hiszen erről a gitárféléről csupán elszórtan lehet írásokat találni, és így egyben ilyen sűrűséggel látni és olvasni a hangszerről sehol sem lehet.

A kezdetek

Nehéz pontosan megmondani, ki, mikor és hol készítette az első kétnyakú gitárt. Keletkezésükkor az elektromos áramot még nem is ismerte az emberiség, így az első kezdemények mind akusztikus testtel ellátott pengetős hangszerek voltak. A kétnyakú gitár szükségességét mindig a több húr iránti igény vagy a másféle hangzás generálta. A kezdetek mindenképpen valahol a régmúltban keresendőek. Nagyon valószínű, hogy a középkorra tehető, amikor egyébként is a lant volt a kor legfejlettebb hangszere. A két nyak ekkor még nem jelent meg konkrétan fogólappal ellátva, azonban a sok húr már megjelent és ezek külön, a fogólaptól felfelé voltak kifeszítve.

Az egyik legtöbb húrral ellátott hangszer kolosszus volt a theorba:

Jól látható, hogy mennyi húr van még a fogólapon kívül, de még mindig csak egy nyakkal. A további húrokat csak megpengetve használták, mint basszust.

Később valószínűleg egy segéd nyakat helyeztek el a hangszeren, aminek kezdetben csak statikai szerepe lehetett, de mindenképpen hamarosan felmerült az igény a többi húr lefoghatóságára is.

Európában különösen az osztrák, horvát területeken nagy hagyománya volt az úgynevezett sramli gitárnak. Egy ilyen látható egy korabeli képen. Itt a második nyak már külön álló szerkezeti elem volt, azonban még nem volt bebundozva, illetve nem használták a fogólapját.

A kétnyakú gitárokat mindig egyedileg készítették, hiszen a hangszeres részéről egy ilyen hangszerhez kellő nyitottság, áldozatvállalás, megszállottság és persze kellő kíváncsiság kellett. A hangszerkészítők egy része számára ugyanakkor kihívást jelent egy ilyen hangszer építése, hiszen meg kell birkózniuk egy kibékíthetetlen ellentmondással. Ez pedig nem más, mit a sok húr miatt erős szerkezetet kell építeni, ami nehéz, és merev kell, hogy legyen ettől a hangszer nem szól kellő basszussal és halk lesz. Ha lazára és könnyűre építik, akkor a test nem fogja bírni a nagy húrfeszítést és eldeformálódik előbb utóbb. Sok hangszerkészítő nem hisz az ilyen hangszerekben és inkább elkerülik még a gondolatát is egy ilyen hangszer építésének. Akárhogyan is, a kölcsönös kíváncsiság előbb utóbb megszüli a hangszert.

Az ötvenes években, az elektromos gitár térhódításával egyre több cég kezdett el készíteni kétnyakú gitárokat. Kezdetben a kisebb cégek merték bevállalni, de hamarosan a nagyobbak is beszálltak. Ezek elsősorban a figyelemfelkeltés célját szolgálták elsősorban. Voltak 4 + 6 húros kombinációk, azaz basszus és normál 6 húros gitár, de ami jobban elterjedt, az a 12 + 6 húros változat.

Az alábbiakban bemutatjuk néhány változatát a korai elektromos kétnyakú gitároknak. Mindenek előtt egy kép egy gyűjteményről, amiben vegyesen vannak igen régi és fiatalabb modellek is:

Akadt pár különc megoldás is. Sok gitáros ugyanis panaszkodott, hogy az alsó 6 húros nyakon le kell görnyedni a hangszerre, pedig ezt használják többet. Valaki kitalálta, hogy jobb lenne, ha a kevesebbet használt 12 húros nyak kerülne a kényelmetlenebb pozícióba. Így született meg az alul 12 húros változat a Galveston cégnél.

A nagy cégek egymás után hozták ki a különféle kivitelű kétnyakú gitárjaikat. A Fender több változatot is kihozott:

Az egyik legszebb példány a krémszínű Stratocaster 12 és 6 húros nyakkal egy impozáns reprezentánsa a kétnyakú őrületnek:

A Gibson sem maradt ki és az SG gitárt alapul véve kihozta a minden idők leghíresebb sorozatban készült kétnyakú gitárját az EDS 1275 modellt.

A Gibson népszerűségét alapvetően két muzsikus nevének köszönheti, az egyik a Jimmy Page a Led Zeppelinből, a másik John McLaughlin a Mahavishnu Orchestraból. Ennek ideje a hetvenes évekre tehető. Talán ekkor készült a legtöbb kétnyakú gitár.

Ha már John McLaughlinnál tartunk, akkor mindenképpen meg kell említenünk, hogy Rex Bogue egy csodálatos 2 nyakú gitárt készített a Mahavishnu első emberének.

A gitár képe hamar bejárta a világot és megihlette például az Ibanez céget is, akik hamarosan kidobták minden idők egyik legszebb 2 nyakú gitárját a hetvenes évek második felében. Ha összehasonlítjuk a két hangszert, akkor jól szembetűnnek a hasonlóságok:

További gyönyörű részletek láthatók egy nagyobb felbontású képen. Jól látható, hogy ragasztott nyakú megoldással jött ki. Több kópia már csupán csavarozott nyakkal jelent meg.

Egy másik gyönyörű és különleges darab az Italia Rimini által készített modell. Kinézete a 40 évvel ezelőtti kort idézi, azonban ez mit sem számít manapság:

A kétnyakú gitárok szinte minden ismert és említésre méltó cég vagy független hangszerkészítő által megjelentek. Legtöbbjüket csak megrendelésre gyártják és tartják a katalógusukban. Az is megfigyelhető, hogy különösen az ismert arculattal és formavilággal rendelkező cégek igyekeznek megtartani valamely fontos modelljük formáját és ebből készítenek egy kétnyakú verziót. Náhány példa:

Jazz gitároknál végképp nem tipikus a kétnyakú változat, azonban a Gibson is készített egy SG változatot félig üreges testtel, de itt egy ismeretlen cégtől egy szép darab látható.

Szabó Sándor

2008-06-24 10:54:11