Kétnyakú gitárok
IV. rész

Kétnyakú csodák az akusztikus gitárok világában

Az akusztikus gitárok esetében a kétnyakú változat komoly statikai problémákat vet fel, amint azt az első írás elején már említettem. Gitáros részről csupán a legbátrabbak vagy legelvetemültebbek vállalkoznak arra, hogy ilyen hangszert vegyenek a kezükbe. Bátorság ahhoz kell, hogy valaki bevállalja azt, hogy tényleg játszik a kétnyakú akusztikus gitáron, nemcsak baromkodik és vállalja a játékkal járó nehézségeket is. Nincs is nagyon sok példa erre.

Gyártói részről a nagy cégek nem is mennek el ebbe az irányba, hiszen nem kötődik a kétnyakú akusztikus gitárhoz olyan nagy név, akit érdemes lenne utánozni. Ha mégis előfordul, akkor az kizárólag figyelemfelhívó reklám tárgy készítését jelenti, semmiképpen sem használható és eladható hangszer terméket. Az előfordulásuk másféle zenékben lelhető fel. Vannak úgynevezett egzotikus gitárosok, akik valahol a keleti és a nyugati zene hangzása között lebegnek. Vannak olyanok, akiknek egyszerűen sok pénzük van, készíttetnek egy ilyen csodát, de azon kívül, hogy az internetre felteszik a képét, zenét sohasem lehet rajtuk hallani.

Az ilyen extrém kéréseket teljesítő hangszerkészítő a kaliforniai Fred Carlson is, aki elképesztő hangszereket készített eddigi élete során. Párat volt alkalmam kipróbálni és meg kell mondjam minden tekintetben figyelemre méltó alkotásai vannak. A hangszereknek néha már nem tudni azt sem, hogy nyaknak számít-e az amije van és abból hány darab is van...

Az alábbi képen maga Fred Carlson látható az egyik legutóbbi szüleményével. Persze ne gondoljuk, hogy hagyományos gitárt nem tud építeni. Tud, nagyon jókat, de olyat senki sem rendel tőle. Íme egy kétnyakú gitár, ahol van egy bariton és egy normál nylon húros nyak.

Ha már a furcsa gitárok szóba jöttek, akkor meg kell említeni a kanadai Linda Manzert, aki Pat Metheninek épített egy Picasso nevű gitárt. A maga 42 húrjával nem éppen egy egyszerű hangszer, de elektromosan még szól is valahogy. A polifonikus gitározást művelő akusztikus gitárvilág kissé fintorogva fogadta Pat Methenyt, amint éppen ezzel a hangszerrel vezeti elő a koncertjét. Metheny zseniális jazz gitáros, de ezen a sok húros hangszeren sajnos legfeljebb csak az amatőr mutatványos szerepében tetszeleghet. Bár látványnak érdekes, (errefelé paraszt vakításnak hívják az ilyesmit) azonban talán többet ártott a hírnevének, mint használt, ugyanis akik tényleg tudnak polifónikusan játszani a hangszeren, még a névtelen amatőrök is, valójában azt látták a gitár géniuszban, hogy a világ szeme láttára elkezd amatőrködni. Bár ettől én még ugyanúgy tisztelem, mert tudom mit tett le az asztalra. Linda Manzert persze azonnal a gitárkészítés királynőjének kiáltottak ki nem is érdemtelenül. Íme a hangszer:

Léteznek persze kifinomult hangszerkészítők, akik tudják, hogyan lehet két nyakon 24 húrt elhelyezni úgy, hogy még jól szóljon a gitár. Ilyen a német Albert and Mueller páros, akiktől már nem egy igen különleges és hangilag is kitűnő gitárt próbáltam már.

Van pár 6 +12 húros megoldás is, ami bár nem tűnik ezek után annyira nagy dolognak, valójában mégis az, mert még ugyan 12 húrig elboldogulnak a gitárkészítők, de azon felül már komoly statikai problémákkal kell szembenézniük. Mindezek ellenére a gitárok elkészülnek. Az alábbi Pimentel gitár alul 12 húros, és felül 6.:

Szabó Sándor

2008-07-07 08:00:00